Hoe zit het met de veiligheid in Jordanië?

Hoewel Jordanië in het Midden-Oosten ligt is de situatie in het land niet te vergelijken met die in de buurlanden. Het land heeft geen binnenlandse oorlogen en doet er alles aan om terrorisme buiten de landgrenzen te houden. Vluchtelingen vanuit bijvoorbeeld Syrië zijn er wel, maar als reiziger zul je amper met hen in aanraking komen. In de hoofdstad Amman zie je enkele bedelaars, maar bij bekende bezienswaardigheden zoals Petra, Wadi Rum en Jerash zul je weinig merken van de vluchtelingen.

Reisadvies voor Jordanië

Wist je trouwens dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor bijna heel Jordanië een reisadvies met code geel geeft voor de veiligheid? Dit betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn, maar dat het in principe veilig is om hier rond te reizen. Ter vergelijking: populaire bestemmingen zoals Thailand, Laos, Brazilië, Suriname en Zuid-Afrika hebben ook een reisadvies met code geel. De kans dat je vanwege het extreem zoute water van de Dode Zee in een ziekenhuis belandt is volgens mij groter dan dat je betrokken raakt bij een terroristische aanslag in Jordanië.

”Wij hebben Jordanië ervaren als een bijzonder mooi en gastvrij land. Overal wordt je welkom geheten en ze vinden het erg leuk dat je hun cultuur komt bezoeken.” Lees meer ervaringen van Better Places reizigers.

Veiligheid Jordanië - Dagelijks leven

Veel mensen denken aan oorlog, ontvoeringen en terrorisme als ze aan het Midden-Oosten denken. Maar in het dagelijks leven in Jordanië merk je niets van de onrust in enkele buurlanden. Ook de Jordaniërs voelen weinig van de onrust in het Midden-Oosten. “Wij kennen al jaren vrede in Jordanië, als er al iets turbulents gebeurt in deze regio dan doet ons land er alles aan om dat buiten de grenzen te houden. Ik voel me hier hartstikke veilig en dat gevoel willen we ook aan reizigers geven.” En eerlijk is eerlijk: tijdens mijn rondreis door Jordanië heb ik er geen enkele keer over nagedacht dat er oorlogen worden uitgevochten, soms op slechts tientallen kilometers van mij vandaan.

De gastvrijheid van de Jordaniërs

De Jordaniërs verwelkomen reizigers met open armen; je zult bijna dagelijks worden uitgenodigd om thee te drinken. Veel mensen zijn qua werk immers afhankelijk van het toerisme en vinden het jammer dat mensen wegblijven, ondanks dat qua veiligheid in Jordanië wel goed zit. Ze doen er alles aan om te zorgen dat jij je als reiziger veilig voelt in Jordanië. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een bezienswaardigheid? Meerdere mensen zullen je hier helemaal naartoe begeleiden, om te zorgen dat jij daar veilig arriveert. Deels vanwege nieuwsgierigheid, want tijdens de wandeling maken ze graag een praatje met je. Maar ze doen dit voornamelijk om reizigers een beschermd gevoel in hun thuisland te garanderen.

Veiligheid Jordanië - Waar moet je op letten?

Hoewel Jordanië een islamitisch land is, zijn de regels en wetten hier lang niet zo streng als dat veel mensen denken. Vrouwelijke reizigers zijn bijvoorbeeld niet verplicht om een hoofddoek te dragen. Wel is het verstandig om je degelijk te kleden en je armen en benen te bedekken. Je zult er niet op worden aangesproken als je in een korte broek in het toeristische Petra loopt, maar je zult je waarschijnlijk wel bekeken voelen. Daarnaast is bedekkende kleding ook een teken van respect naar de Jordaniërs toe, waardoor ze je vriendelijker zullen behandelen en sneller zullen helpen.

  Onze lokale reisexpert Elena woont al jaren in Jordanië en heeft na al die jaren haar favoriete route kunnen uitstippelen. Een 20-daagse vakantie langs de meest speciale plekken van het land.

Zelf heb ik geen demonstraties of protesten meegemaakt in de hoofdstad Amman, maar verschillende mensen vertelden me dat het verstandig is om op vrijdagmiddag uit de buurt te blijven van de moskeeën. Dit zijn meestal de startpunten van demonstraties, na het middaggebed. Houd het lokale nieuws in de gaten en vraag in jouw accommodatie wat er aan de hand is als je het gevoel hebt dat het onrustig is op straat.

Conclusie.. Is Jordanië veilig?

Jordanië is een veilige bestemming voor mensen die het Midden-Oosten willen leren kennen. Mocht je twijfels hebben over de veiligheid Jordanië in specifieke regio’s, dan kun je dit altijd navragen bij de lokale reisspecialist Elena. Zij woont zelf al jaren in Jordanië en is op de hoogte van het lokale nieuws en de veiligheid

Plan je reis naar Jordanië

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Elena, de reisexpert in Jordanië. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Jordaniëreis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Jordanië of de beste reistijd Jordanië.

Beste reistijd Jordanië

De beste reistijd in Jordanië is van half maart t/m half mei en half september t/m half november. In juni en december kun je ook prima een rondreis Jordanië maken.

De mooiste plekken van Jordanië

Onze lokale reisspecialist heeft veel ervaring met het organiseren van een prachtige rondreis door Jordanië en voorziet jou van het juist reisadvies. Op zoek naar meer inspiratie? Elena zet haar beste reistips voor Jordanië op een rijtje. Op zoek naar meer mooie reisverhalen over Jordanië? Reisjournalisten Daisy en Patrick hebben veel mooie verhalen over hun ervaringen in Jordanië.