Hoe zit het met de veiligheid in Marokko?

Verreweg de meeste reizigers komen terug uit Marokko met enthousiaste verhalen over het land en de lokale bevolking. Marokko is over het algemeen dan ook een veilig land om te bereizen en het geldt als één van de meest stabiele landen in West-Afrika. Gepaste voorzorgsmaatregelen zijn zoals in ieder land verstandig maar er gelden geen bijzondere risico’s voor een rondreis Marokko. Voor de meest up to date informatie over veiligheid in Marokko kan je naar het officiële reisadvies kijken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Marokko reisexpert Rob is daarnaast altijd op de hoogte van de huidige situatie ter plaatse en kan je helpen aan meer informatie of voorzien van reisadvies.

Autorijden in Marokko

De wegen in Marokko zijn over het algemeen in goede staat en het land is prima te bereizen met eigen vervoer. Het verkeer is met name in de steden wel een stuk chaotischer dan wij in Nederland gewend zijn. Pas je rijgedrag hier op aan door extra afstand te bewaren en waar nodig voorzichtiger of juist assertiever te zijn. Buiten de steden zijn de wegen lang niet altijd verlicht, daarom is het aan te raden om je overdag te verplaatsen, al kan je ook na zonsondergang in principe prima de weg op. 

”Tijdens de jaarwisseling een mooie rondreis met het hele gezin met partners door Zuid Marokko gemaakt. Een tocht per kameel door de Sahara. Wondermooie kleuren bij zonsondergang en zonsopgang. Geslapen bij de bedoeinen. Een frisse maar onvergetelijke ervaring. Prachtige natuur. Vergelijking te maken met de grand canyon maar dan in klein en niet toeristisch. .” Lees meer ervaringen van Better Places reizigers.

Politiecontroles

Een veel gehoorde situatie op de weg in Marokko is die van politiecontroles, met name op de toegangswegen naar grotere steden. Dit kan spannend voelen, maar je hoeft je hierover geen zorgen te maken. Zorg er wel voor dat je je aan de verkeersregels houdt en autopapieren kunt laten zien als daarom wordt gevraagd, dan zullen ze je gewoon door laten rijden. In een enkel geval wordt er om onduidelijke of onterechte reden een bekeuring uitgeschreven. Hier is helaas weinig aan te doen behalve vriendelijk blijven, om uitleg vragen en bij uitzondering de te betalen boete, die vaak een klein bedrag betreft, voor lief te nemen.

Reizen in Marokko als vrouw

Marokko staat bekend als één van de meest gematigde Islamitische landen van de Arabische wereld. Je hoeft als vrouw dan ook geen hoofddoek te dragen tijdens je reis door Marokko. Wel is het wenselijk om je gepast te kleden en niet te veel blote huid te tonen. Op plekken die toeristisch zijn is men inmiddels gewend aan buitenlandse vrouwen, op het platteland kan dat anders zijn en zal je wellicht meer aandacht trekken. Over het algemeen geldt dat je als vrouw in Marokko met name in de Medina te maken kan krijgen met mannen die je aanstaren of aanspreken, maar daar zal het ook bij blijven. Je houding maakt hierbij veel verschil; kleed je gepast, zet bijvoorbeeld een zonnebril op en loop ontspannen maar zelfverzekerd door.

Onze reisexpert Rob werkt al jaren als Marokko reisspecialist en heeft na al die jaren één van zijn favoriete routes kunnen uitstippelen. Een 4-weekse vakantie langs de meest speciale plekken van het land.

Veiligheid Marokko: De Medina

De Medina is een plek waar je je ogen uitkijkt en misschien wel de mooiste herinneringen aan over zal houden. Je krijgt hier echt een kijkje in het dagelijks leven in de Marokkaanse steden en je zintuigen worden volop geprikkeld. De Medina en souks vormen wel een waar paradijs voor zakkenrollers. Neem daarom niks mee dat je niet nodig hebt en verlies je spullen niet uit het oog. Met de ontelbare kleine straatjes is de Medina een soort doolhof en is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Google Maps kan je hier namelijk lang niet altijd helpen als je de weg kwijt bent. Je kunt in dat geval prima de weg vragen, maar doe dat als het kan bij een winkelier en niet een voorbijganger; die zal waarschijnlijk met je mee willen lopen en daar een vergoeding voor vragen.

De kans is hoe dan ook groot dat je op een zeker moment wordt aangesproken door iemand die je wil helpen. In dat geval kan je er van uit gaan dat ze aan het eind om geld vragen of je eerst langs een winkel leiden waar ze verdienen aan jouw aankoop. Je doet er dan goed aan om direct duidelijk te maken dat je daar geen interesse in hebt en niet wilt betalen. Wees vriendelijk maar duidelijk en zeg bijvoorbeeld “la Shukran” (nee, bedankt) en loop door. Zo’n situatie is niet gevaarlijk maar kan wel vervelend zijn. Door je hier vooraf bewust van te zijn maak je je ervaring in de Medina een stuk prettiger. Houd ook rekening met het moment waarop je je in de Medina bevindt. ’s Avonds als het donker wordt en de Medina verlaten is, kan het er onprettig aanvoelen. Neem waar mogelijk een taxi als je van je hotel naar een restaurant gaat en terug. In de grotere straten kan het geen kwaad om zelf te wandelen maar de echt kleine straatjes diep in de Medina kan je rond deze tijd het beste vermijden.

Plan je reis naar Marokko

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob, de reisexpert voor Marokko. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Marokko reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Marokko of de beste reistijd Marokko.

Beste reistijd Marokko

De beste reistijd voor een rondreis door Marokko is in het voor- en najaar. In Noord-Marokko en het Atlas gebergte is het ook in de zomer aangenaam.

De mooiste plekken van Marokko

Onze lokale reisspecialist heeft veel ervaring met het organiseren van een prachtige rondreis door Marokko en voorziet jou van het juiste reisadvies. Op zoek naar meer inspiratie? Rob zet zijn beste reistips voor Marokko op een rijtje. Op zoek naar meer inspiratie? Reisblogger Karlijn schrijft de leukste blogs over haar ervaringen in dit mooie land.