6 reistips voor Marokko van Rob

  • Verken oud én nieuw Marrakech
  • Slaap een nacht in de woestijn
  • Proef de culinaire hoogstandjes
  • Trek door de Hoge Atlas
  • Fiets door het zuiden van Marokko
  • Ontdek Fés en Meknes

Reistips Marokko: Marrakech

Marrakech is nog altijd mijn favoriete stad in Marokko. Het barst er van de historie en de culturele bezienswaardigheden zijn prachtig. Daarnaast zijn de souks overweldigend en je kunt dagen dwalen door de medina zonder dat je alles hebt gezien. Ik raad je aan om ook de achterafstraatjes eens in te gaan, zodat je steeds iets nieuws ontdekt. Het leuke van Marrakech is dat het nieuwe deel van de stad ook de moeite waard is. Het contrast tussen oud en nieuw zie je goed vanaf de fiets. Sinds kort kun je hele leuke fietstochten maken in Marrakech, waarbij je de stad van een andere kant leert kennen.

Slaap een nacht in de woestijn

De woestijn van Erg Chebbi is één van de mooiste plekjes van Marokko. Het is een woestijn uit de boekjes: met glooiende zandduinen, eindeloos leeg en ongelofelijk verlaten. Je kunt natuurlijk een korte tocht per kameel maken, maar het wordt pas echt bijzonder als je een nacht in een nomadenbivak slaapt. Je trekt per kameel de woestijn in, waar je vervolgens in een traditionele nomadentent overnacht. Natuurlijk onder het genot van heerlijk eten en onder een hemel met talloze sterren.

Tijdens je rondreis door Marokko kom je veel leuke restaurants tegen waar je het lekkerste eten kan proeven. De Marokkaanse keuken is een waar feest!

Proef de culinaire hoogstandjes

De Marokkaanse keuken is rijk en gevarieerd. Tajines zijn er in alle soorten en maten, de één nog lekkerder dan de andere. Mijn persoonlijke favoriet is de kip met zoete tomatensaus, heerlijk! Daarnaast ben ik dol op pastilla, een Marokkaans feestgerecht dat zoet en hartig combineert. Het gerecht bevat amandelen, kip en kruiden, maar ook suiker en kaneel. Die rijke smaak maakt het echt een culinair feestje.

Reistips Marokko: Het Atlas gebergte

Marrakech wordt omringd door de besneeuwde pieken van het Hoge Atlasgebergte. Vanuit de stad kun je in de zomer naar de top van de Toubkal wandelen, een berg van 4000 meter hoog. Het is geen zware tocht, maar het is gezien de hoogte wel goed om er meerdere dagen voor uit te trekken. Je slaapt onderweg in dorpjes en in berghutten, je wandelt door kleurrijke valleien, langs ruige rotsen en maakt kennis met de gastvrije locals. Wil je liever geen trektocht maken, dan is een dagtrip vanuit Marrakech ook mogelijk. En ben je er in de winter, dan kun je in de Hoge Atlas zelfs een dagje gaan skiën.

Het is belangrijk eerst te weten in welke periode je naar Marokko wilt gaan, het klimaat tussen de kust en het Atlasgebergte kan namelijk flink verschillen. Neem een kijkje naar de beste reistijd.

Fiets door het zuiden van Marokko

Je kunt het zuiden van Marokko prima met auto en chauffeur verkennen, maar als je een actieve reis ziet zitten, is een reis per mountainbike een geweldig alternatief. Vanuit Marrakech fiets je onder andere naar Aït Benhaddou, de Draa Vallei, de Anti Atlas en de Dades Vallei. Je fiets door de meest waanzinnige landschappen en je hebt alle tijd om die prachtige natuur goed in je op te nemen. Je slaapt in Berberguesthouses, je eet geweldig en je bagage wordt voor je vervoerd. Een mooie combinatie van actief en comfortabel reizen.

Ontdek de omgeving van Fes en Meknes

Veel reizigers bezoeken de koningssteden Fès en Meknes en dat is terecht. Maar de omgeving is net zo mooi. Je kunt bijvoorbeeld door de heuvels ten zuiden van Meknes trekken en overnachten in homestays. Vervolgens rijd je via de oude Romeinse stad Volubilis en pelgrimsstadje Moulay Idriss naar Fès. Een hele afwisselende trip waarbij je in een week kennismaakt met de grote diversiteit van Marokko.  Zowel Fès als Meknes zijn makkelijk per trein bereikbaar vanaf Casablanca en er zijn vliegmaatschappijen die direct op Fès vliegen. Dat scheelt je tijd en het is beter voor het milieu.

Plan je reis naar Marokko

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob, de reisexpert voor Marokko. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Marokko reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Marokko of de beste reistijd Marokko.

Marokko met kinderen

Met de kinderen op reis naar Marokko? Dat kan heel goed! In één vakantie kun je kennis maken met verschillende aspecten van Marokko. Zo kun je wandelingen maken met ezels, het Atlasgebergte verkennen in een jeep, kennismaken met de Berbers en de stad Marrakech ontdekken. Laat je rondreis Marokko regelen door Better Places. Op deze manier kun je snel een land ontdekken. Bekijk de voorbeeldreis voor het gezin eens. Op zoek naar meer inspiratie? Reisblogger Karlijn schrijft de leukste blogs over haar ervaringen in dit mooie land.

Duurzaam reizen in Marokko

Duurzaam toerisme betekent dat het land waar je naartoe gaat optimaal profiteert van je bezoek. De lokale bevolking verdient een eerlijk inkomen en de natuur wordt beschermd. In Marokko maken we daarom gebruik van kleinschalige hotels en guesthouses. Je kunt ook slapen in sfeervolle homestays bij Marokkaanse gezinnen thuis en kennismaken met hun manier van leven. Bovendien zetten we graag lokale gidsen in, die je alles kunnen vertellen over de Marokkaanse cultuur. Van eten tot muziek, van geloof tot ambachten. Zo heb je veel contact met de lokale bevolking en leer je Marokko echt kennen. Lees de vele manieren waarop jij je rondreis nét wat duurzamer kan maken!