Zien en doen in Oost-Slovenië

Het Oosten van Slovenië wordt veel minder bezocht dan het meer bergachtige westen van het land. Zonde, want het Oosten is dan wel minder ruig, maar er is ook hier zoveel te zien en doen. Je vindt er een enorme variatie in landschappen en bezienswaardigheden en juist doordat het minder toeristisch is, heeft het heel veel charme. Bovendien is er bepaald geen gebrek aan leuke activiteiten in de ongerepte natuur. Sla het Oosten van Slovenië dus zeker niet over, maar geniet van dit idyllische gebied.

Van de gebaande paden in Oost-Slovenië

  • Bezoek de twee oudste steden van Slovenië
  • Waan je in de middeleeuwen tussen oude kloosters en kastelen
  • Wandel, mountainbike, klim en rodel in de ongerepte natuur
  • Loop tussen hoge boomtoppen en neem de glijbaan naar beneden
  • Proef lokale wijnen op een authentieke wijnboerderij
  • Overnacht in unieke, kleinschalige accommodaties

Leuke stadjes in het Oosten van Slovenië

De knusse, historische stadjes aan de rivier in het Oosten van Slovenië zijn een leuke afwisseling van de bergdorpen en -stadjes in het Westen. Maribor is de op één na grootste stad van het land en Ptuj de alleroudste. Beiden liggen met hun oranje daken erg pittoresk aan de rivier. Beiden hebben ook schitterende, historische gebouwen, maar geen enkele is zo indrukwekkend als het kasteel van Ptuj. Van welke kant in het centrum je ook komt, alleen al de wandeling naar dat kasteel toe maakt dat je jezelf in de Middeleeuwen waant. De ronde keitjes voeren óf door een smal straatje, waar de gebouwen slechts met oude steunbalken overeind blijven, óf je beklimt de steile toegangsweg terwijl de torens van het kasteel hoog boven je uittorenen.

Indrukwekkende kastelen en kloosters

Verspreid door het Oosten van Slovenië vind je eeuwenoude kastelen en kloosters. Het kasteel van Celje staat op 3 heuvels ten zuiden van de stad en biedt een magnifiek uitzicht over de heuvelachtige omgeving en de stad. In de zomermaanden zijn hier alle weekenden extra activiteiten en tentoonstellingen, die de Middeleeuwen tot leven wekken. Zo kun je ridders zien zwaardvechten, jonkvrouwen zien borduren en zelf Middeleeuwse spelen uitproberen. Een andere highlight is een versterkt klooster dat er na restauratie weer bijna uitziet als 5 eeuwen geleden. Het kartuizerklooster staat in de smalle vallei van de Žičnica Creek, van waaruit je ook mooie wandelingen kunt maken. In het kleine dorpje Olimje staat trouwens een 16e-eeuws kasteel dat tegenwoordig als Fransiscanenklooster in gebruik is. En in Grad (kasteel) Otočec, dat op een eiland in de Krka rivier ligt, kun je zelfs overnachten.

Benieuwd naar Oost-Slovenië? Bekijk onze authentieke Slovenië vakantie en ontdek deze verborgen regio van het land. 

Klimmen, mountainbiken, wandelen, rodelen

In heel Slovenië is de natuur prachtig en op veel plekken nog echt ongerept. Dat geldt zeker ook voor het Oosten van het land. Wie houdt van actief bezig zijn in de natuur, kan hier z'n hart ophalen. In de omgeving van Celje kun je jezelf uitleven bij een klein klimpark en een rodelbaan. Er zijn hier, tussen de bomen, 3 klimparcoursen met hindernissen uitgezet. Samen met het kasteel in het centrum van het stadje is dit een leuke dagtrip.

In de heuvels van Rogla / Pohorje bijvoorbeeld kun je fantastisch klimmen, mountainbiken, wandelen en rodelen. Alleen al de route naar de bergtop waar alle activiteiten starten is een avontuur. Met haar ontelbare bochten en adembenemende vergezichten over het groene berglandschap passeer je dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Houd er wel rekening mee dat het fris kan zijn daarboven. Je klimt echt een heel eind, vanuit het dal. Voor regenachtige dagen is er een klimmuur binnen, maar er zijn ook plekken in de natuur, waar je rotsen kunt beklimmen. Het landschap heeft hier op sommige plekken wel wat weg van de lagere delen van de Oostenrijkse Alpen, wat niet zo gek is, gezien de ligging. Ook hier wandel je tussen grazende en herkauwende koeien naar blauwe meren op open plekken in het naaldbos.

Wandel hoog tussen boomtoppen en suis naar beneden

De Treetop Walk Pohorje is een gave constructie van hout, waarbij je een educatief pad de boomtoppen in volgt. Terwijl de uitzichten over het omringende groene berglandschap met eindeloze naaldbomenbossen steeds mooier worden, leer je vanalles over de lokale flora en fauna. Wie durft, kan op een net hoog boven de grond gaan zitten, of door een metalen glijbaan met hoge snelheid naar beneden suizen. Als je met kinderen reist, of het kind in jezelf even weer wilt vinden, is dit zeker een niet te missen activiteit.

Oost-Slovenië: de wijnregio van het land

De wijnregio Brda, in het Westen, kennen de meeste reizigers naar Slovenië wel. Echter ligt er een veel uitgestrektere wijnregio in het Oosten van het land. Rond Maribor vind je één van de bekendste plekjes voor wijnliefhebbers. Hier is ook de beroemde "Heart Road", een weg die wel een perfect hart lijkt te vormen in het heuvelachtige landschap vol wijndruiven. Dwaal zeker ook verder van de bekende plekjes en drink de lekkerste lokale wijn buiten de gebaande paden, op een authentieke wijnboerderij. De Dolenjska regio wordt maar door weinig mensen bezocht, maar heeft naast de wijnbouw volop andere lokale lekkernijen.

Slapen in kleinschalige accommodatie bij de boer

Tenslotte: één van de leukste dingen om te doen in het Oosten van Slovenië. Je vindt hier volop mogelijkheden om te overnachten bij kleine boerenbedrijven, zoals een wijnboerderij, een organische boerderij of zelfs bij een bijenhouder. Hoe leuk is het, om mee te kijken in het leven van een lokale familie, die op traditionele wijze leeft van en met het land. Nejc, onze lokale expert in Slovenië, weet de mooiste authentieke plekjes te vinden. Klinkt Oost-Slovenië als jouw ideale vakantiebestemming? Vraag dan jouw unieke reisvoorstel op maat aan bij Nejc. Geef je wensen door en hij stelt samen met jou de ideale reis samen!

Plan jouw reis naar Slovenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Slovenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nejc of Ruud, de reisexperts in Slovenië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nejc of Ruud.

Meer inspiratie voor je reis door Slovenië

Wil je meer lezen over wat welke plekken je niet mag missen tijdens je rondreis? Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden in Slovenië. Op de blog van Yvonne lees je welke activiteiten je rondom het meer van Bled kunt doen, ook leuk voor kinderen!

Beste reistijd Slovenië

Je plant je reis naar Slovenië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd Slovenië.

Duurzaam naar Slovenië

Je kunt je rondreis naar Slovenië zo duurzaam mogelijk inrichten. Ga op pad met een elektrische huurauto en slaap in kleinschalige accommodaties. Door het toevoegen van lokale excursies profiteren ook de locals van je bezoek. Door de minder bezochte plekken te bezoeken, vermijdt je drukke plekken, en verspreidt het toerisme zich beter waardoor de leefbaarheid voor de locals gewaarborgd blijft. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.