Top 3 bezienswaardigheden Georgië volgens Mari

  • Bezoekje aan de monniken
  • Het spraakmakende Stalin museum
  • Een dagje relaxen op het strand

Bezoekje aan aan de monniken

In het David Garedzja-klooster wonen nog zo’n 10 monniken. Dit Georgisch-orthodox kloostercomplex bestaat al eeuwen, is uitgehakt uit rots en is geroemd om haar mooie grotschilderingen. Wanneer je hier loopt vraag je je direct af hoe de monniken hier al die jaren hebben kunnen leven. Zo afgelegen. Het is wel handig dat je een beetje goed ter been bent, want de wandeling bij het klooster is in het begin steil omhoog. Eenmaal boven is het een makkelijk en fijne wandeling. Je kunt ook de route andersom lopen, dan begin je bij het klooster. Het kloostergebied ligt op de landsgrens met Azerbeidzjan. Wanneer je naar David Garedzja gaat, dan heb je dus ook voet gezet op Azerbeidzjaans grondgebied. Je kunt vanuit Tbilisi makkelijk naar David Garedzja met de David Garedzja Line, voor 25 lari brengen ze je heen en weer. Op de terugweg stop je bij een restaurantje genaamd Oasis, ergens in the middle of nowhere waar je iets te drinken kunt kopen én vegetarisch en zelfs wat vegan eten. Dit mag niet aan je lijstje bezienswaaridgheden Georgië ontbreken.

Het spraakmakende Stalin museum

Gori, een klein nietszeggend stadje in Georgië. Waarom zou je dan een dagtrip daar naartoe maken? Nou, er is hier een museum dat wél spraakmakend is. Het Stalin museum. Gori is namelijk de geboorteplaats van deze omstreden Sovjet-figuur. In tegenstelling tot wat je verwacht: een tentoonstelling over het leven van Stalin en zijn ondenkbare daden, krijg je een heel ander beeld voorgeschoteld. Het museum rept namelijk met geen enkel woord over de gruwelijkheden die hij heeft laten uitvoeren. Ze gaan zelfs zover dat het meer lijkt dat ze Stalin ‘verheerlijken’. Als buitenstaander is het een intrigerende ervaring om te zien hoe mensen zo een ander beeld kunnen hebben van een persoon. Ben je klaar met het museum dan kun je ook nog wat kleine highlights bekijken zoals een oude treinwagon van Stalin en een kerk. Via bustation Diduben in Tbilisi (te bereiken met de metro) gaat een Marsjroetka en die doet er ongeveer één uur over. Heb je wel wat meer tijd en wil je wat uitrusten na verschillende hikes in Svanetië? Ga dan naar het strand!

Een unieke kookworkshop, wijnproeverijen en raften op mooie rivieren. Wie wilt dat nou niet? Bekijk dit en meer op onze blog over excursies in Georgië!

Een dagje relaxen op het strand

Batumi staat bekend als de Riviera voor de Russen en is inmiddels de tweede grootste stad van Georgië. Gelukkig komen hier allerlei soorten mensen en door de jaren heen is Batumi aardig opgeknapt. Waar het centrum mooi opgeknapt is met veel luxe hotels en casino’s, heeft Batumi ook een andere kant. Er staan veel slecht onderhouden Sovjet-flatgebouwen waar de treurigheid vanaf druipt. Deze mix maakt Batumi een interessante plek. Naast strand heeft Batumi ook een botanische tuin in de buurt en een aantal nationale parken waar je kunt wandelen. Wil je liever geen kiezelstrand? Ga dan naar Ureki. Ook voor rustzoekers is deze plek geschikt. Wil je iets meer drukte maar geen Batumi? Ga dan naar Kobuleti-strand waar ze verschillende hotels hebben en een wat restaurantjes. Reis je vanuit Tbilisi? Vanuit Tbilisi kun je ook een trein nemen naar Batumi, duurt ongeveer vier tot zes uur.

Meer bezienswaardigheden Georgië?

Yvonne van der Laan reist met haar gezin en camera naar bijzondere plekken en schrijft daar prachtige verhalen over. In de zomer van 2017 reisde zij door Georgië. Lees hier haar verhalen.

Plan jouw reis naar Georgië

Ben je op zoek naar een bijzondere Georgië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mari, de reisexpert Georgië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mari. 

Beste reistijd Georgië

De beste reistijd Georgië wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Georgië. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Georgië.