Een uniek gebergte in Georgië

  • Gevoel dat je terug gereisd te zijn in de tijd
  • Hiken naar het afgelegen Ushguli meer
  • De Military Highway
  • Meer woeste berglandschappen in Kazbegi
  • Wandeling naar de Juta Vallei

Svaneti, een waar paradijs

Svaneti is de meest westelijke regio in de Georgische Kaukasus en een waar paradijs. Lange tijd heeft dit gebied bekend gestaan als het Wilde Westen van Georgië en als je er aankomt begrijp je waarom. Svaneti voelt ruig en ongerept. Het is een heel eind rijden vanuit de dichtstbijzijnde stad, Kutaisi. Zodra je de bergen inrijdt passeer je rivieren met woest stromend water en de bergen worden al gauw steeds hoger. De eeuwenoude wachttorens, die zo kenmerkend zijn voor deze regio en de rest van de Kaukasus in Georgië, geven je het gevoel terug gereisd te zijn in de tijd. De natuur is hier sinds die tijd amper veranderd. Uitgestrekte bossen, klaterende riviertjes en op de kale bergtoppen gletsjers.

De natuur in vanuit Mestia of Ushguli

De grootste plaats van Svaneti is Mestia, maar meer dan een dorp is ’t eigenlijk niet. Van hieruit kun je in drie dagen naar het meer afgelegen Ushguli hiken, dwars door de natuur. Met een 4×4 kun je ook direct naar Ushguli rijden en van daaruit dagtrips of langere hikes maken. Vanuit Mestia is de korte hike naar de Chalaadi gletsjer er eentje om zeker niet over te slaan. Hoewel de gletsjer de laatste jaren helaas wat gekrompen is, zijn de berglandschappen er onveranderd imposant. Hier voel je jezelf heel klein.

Tijdens je rondreis door de Kaukasus Georgië krijg je in veel guesthouses de heerlijkste lokale gerechten voorgeschoteld. Samen met locals kan je genieten van de Georgische keuken. Ook zijn er voor de vegetariërs veel lekkere keuzes!

Kaukasus Georgië – De Military Highway

Vanuit de hoofdstad Tbilisi voert de Military Highway je al gauw de bergen in. Vroeger werd deze weg gebruikt door Rusland, om haar militairen en legermaterieel te vervoeren. Tegenwoordig is deze slingerende bergweg de belangrijkste doorvoerroute van noord naar zuid en andersom. Een uurtje buiten Tbilisi passeer je het Ananuri kasteel in een sprookjesachtig landschap, aan het water, omgeven door beboste heuvels. Wat verder noordelijk, als de weg flink gestegen is, kom je in Gudauri. Hier kan ’s winters geskied worden. Houd je van een beetje avontuur, dan kun je er in de zomermaanden paragliden boven een spectaculair berglandschap. In de omgeving van de hoogste pas van de Military Highway, even verderop, ligt een groot deel van het jaar sneeuw. Daarna daal je af in de vallei van de Terek rivier, tot je uiteindelijk het fotogenieke Kazbegi bereikt.

Meer woeste berglandschappen in Kazbegi

Kazbegi, of Stepantsminda, is het meest noordelijke stadje, voordat je bij de Russische grens komt. Het eerste dat in het oog springt in Kazbegi is de Gergeti Trinity kerk, die hoog boven het stadje uit torent, tegen de achtergrond van een besneeuwde Mount Kazbeg. Je kunt in ongeveer anderhalf uur naar de kerk toe klimmen, of met een 4×4 naar boven rijden. De uitzichten op Kazbegi zelf en de bergen in de omgeving zijn echt waanzinnig. Het interieur is niet zo bijzonder, zeker niet als je al andere Georgische kerken bezocht hebt. Ben je fit, dan kun je van hieruit nog verder naar boven, om de Gergeti Gletsjer van dichtbij te bekijken.

Bekijk onze rondreis Georgië, Armenië & Azerbeidzjan, waarbij je ook door de machtige Kaukasus reist!

Juta en Sno Vallei

Een eindje ten zuiden van Kazbegi liggen aan de Military Highway twee afslagen vrijwel tegenover elkaar. De ene onverharde weg gaat de Juta Vallei in, de ander de Sno Vallei. Beide dalen zijn aanraders om te bezoeken. In de Juta Vallei is het hele kleine dorpje Juta startpunt voor de klim naar Mount Chiukhi. Het pad is op sommige plekken slechts een meter breed en onwaarschijnlijk steil, maar de uitzichten die je daarvoor terug krijgt maken alles goed. Groene hellingen, kale rotsen en uiteindelijk een klein bergmeertje aan de voet van de rotspunt die het topje van Mount Chiukhi is. Ongelooflijk mooi. De wandeling naar de Juta Vallei gaat veel meer geleidelijk omhoog. Je volgt eerst een tijd lang de rivier, tot zich ineens het dal voor je opent in al haar pracht. Hier en daar staan wachttorens en vervallen huizen tegen de berghellingen aan gebouwd.

Slaap zeker in een homestay in de Kaukasus

De gastvrijheid van de lokale bevolking van de Kaukasus in Georgië kun je nergens beter ervaren dan in één van de homestays. Door bij de mensen thuis te slapen krijg je een uniek kijkje in hun leven en het zal je zeker aan niets ontbreken. De meeste gezinnen hebben ’s zomers vers fruit en groenten in hun tuin en soms ook enkele dieren, zoals koeien en kippen. Zo kunnen veel mensen vrijwel zelfvoorzienend leven. Met jouw verblijf steun je een gezin financieel en leer je Georgië en de Kaukasus pas echt kennen.

Plan jouw reis naar Georgië

Ben je op zoek naar een bijzondere Georgië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mari, de reisexpert Georgië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mari. 

Duurzaam reizen Georgië

Reis je met Better Places naar Georgië, dan kun je erop rekenen dat je het land goed leert kennen. Contact met de locals staat de hele reis voorop. Je slaapt regelmatig in kleinschalige hotels of sfeervolle homestays, gerund door lokale gezinnen die je met open armen ontvangen. Je bezoekt kleine wijnboerderijen, leert alles over de lokale keuken en kunt zelfs meedoen aan kookworkshops. Zo geniet jij tijdens je Georgië-reis van unieke ervaringen en dankzij jouw bezoek hebben de Georgiërs een goede extra inkomstenbron. Een mooie manier van duurzaam reizen! Lees hier meer over duurzaam reizen in Georgië.

Beste reistijd Georgië

De beste reistijd Georgië wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Georgië. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Georgië.

Meer reistips Georgië?

Wil je nog meer reistips? Yvonne van der Laan reist met haar gezin en camera naar bijzondere plekken en schrijft daar prachtige verhalen over. In de zomer van 2017 reisde zij door Georgië. Lees hier haar verhalen.