Reizen in Georgië betekent:

  • Acclimatiseren in Tblisi
  • Bruisende markten
  • Mooie natuurgebieden
  • Veemarkten en wijnregio's
  • Reis gemakkelijk met de trein

Acclimatiseren in Tbilisi

Tbilisi is een stad als geen ander. In het oude centrum kan je dwalen door eeuwenoude straatjes, hebben de huizen schitterende houten balkons en vind je kleurrijke moskeeën, sfeervolle badhuizen en bijzondere Orthodox-Christelijke Kerken, terwijl een indrukwekkend fort over je waakt. Dit is een echte aanrader tijdens je Georgië vakantie. Hier en daar krijg je zicht op een stel hypermoderne bouwwerken, die schijnbaar zonder nadenken tussen de bestaande bebouwing zijn neergezet. Een heerlijke mix van oud, nieuw en alles daar tussen, met na elke bocht een nieuwe verrassing.

Georgië vakantie op maat

Op een aantal plaatsen in de stad zijn bruisende markten, zoals de Deserter Bazar, vlakbij het centraal station. Als je het hier niet kan vinden, dan bestaat het gewoon niet. Een eind verderop, bij de Dry Bridge, is een vlooienmarkt met onder andere nog spullen uit de tijd van de Sovjet Unie, hoewel veel spullen ook slechts nog een knipoog naar die tijd zijn en gewoon made in China. Wil je echt nog de sfeer proeven uit die tijd tijdens de Georgië vakantie? Dan is een tripje naar de buitenwijken van Tbilisi aan te raden. Zo staan in de wijk Nutsubidze nog genoeg betonnen monsters, zoals de 3 flats, verbonden door een betonnen skybridge.

Hoogtepunten in het Oosten van Georgië

Vanuit Tbilisi kan je globaal 3 kanten op: het Noorden waar je de Kaukasus vindt, het Oosten met de wijnregio Kakheti en het Westen met de tweede stad van het land Kutaisi.

De Kaukasus in het Noorden van Georgië is een machtig mooi natuurgebied. De regio rondom de Kazbek berg is makkelijk bereikbaar en heeft ontzettend mooie natuur. Je kan rondom Kazbegi geweldige hikes maken, bijvoorbeeld een hele bekende naar de Gergeti Trinity kerk, die een fenomenaal uitzicht op de omgeving biedt. Ook de Truso vallei en de Sno vallei zijn prachtig. De Truso vallei is wat minder goed begaanbaar, maar je kan hier in een paar uur hiken naar afgelegen gehuchten met eeuwenoude wachttorens. De meesten zijn verlaten, maar je vindt overal nog herders die met hun vee op pad zijn en de bergen zijn fenomenaal. Wil je echt avontuur, dan is de Tusheti regio wat voor jou. Hier komen elk jaar nog maar een handjevol reizigers, vanwege de moeilijke bereikbaarheid. De mensen zullen je gastvrij, maar verbaasd ontvangen te midden van natuur waarvan je nooit had gedacht dat ze bestond.

Yvonne bezocht Georgië in 2017 en schreef de ultieme Georgië reisgids met antwoord op al je vragen en links naar nog meer info.

Kakheti regio - reizen in Georgië

Een andere regio waar je vanuit Tbilisi snel bent is Kakheti, de wijnregio van het land. Mocht je niet zo veel met wijn hebben, dan nog steeds is dit echt een niet te missen stop op je rondreis door Georgië. Nergens vind je zulke sfeervolle, mooie dorpjes als hier, vaak ook nog met de mooiste vergezichten over het omringende veel lager gelegen land. Je waant jezelf soms gewoon in Italië. In veel van de dorpjes zijn bovendien weekmarkten en hoe dichter deze dorpjes bij de grens met Rusland en Azerbeijan liggen, hoe verder je in de tijd lijkt terug te gaan. Een bezoek aan één van die markten is echt een aanrader. Of neem een kijkje in één van de schitterende, oude forten of kloosters in de voetheuvels van de Kaukasus, tegen de Russische grens.

Hoogtepunten in het Westen van Georgië

Kutaisi, de tweede stad van Georgië, is een prima knooppunt voor het verkennen van het Westen van het land. Zo kan je opnieuw naar het bergachtige Noorden, om het wilde Svaneti te verkennen, of naar het zuiden, waar Vardzia meer is dan een verzameling oude kloostergrotten. En helemaal in het Westen vind je de kust, maar die is vooral interessant voor wie met kinderen reist en echt nog even naar het strand wil, want echt mooie stranden zal je hier niet vinden.

Svaneti regio - reizen in Georgië

Als er één regio is die je bezoekt in Georgië, laat het dan Svaneti zijn. In de eerste plaats, omdat de Georgiërs zelf zo trots zijn op hun Svaneti, maar vooral omdat die trots ook terecht is. Svaneti is een regio die lange tijd afgesloten is geweest van de buitenwereld, omdat het slechts een aantal maanden per jaar bereikbaar was over de slechte wegen. Tegenwoordig is de wegkwaliteit flink verbeterd en kan je zelfs een paar keer per week naar Svaneti vliegen vanuit Kutaisi of Tbilisi. De regio opent zich nu langzaam en de typische Svan wachttorens zien steeds meer bezoekers komen. Toch is ’t er zeker nog niet druk en je kan op veel plekken de machtige natuur in zonder ook maar één enkele andere ziel tegen te komen. In de omgeving van Mestia kan je verschillende makkelijke hikes ondernemen, waarbij je in een aantal uren de mooiste natuur ervaart, of je kan meerdaagse tochten maken naar bijvoorbeeld Ushguli of één van de nog minder bekende dorpjes.

Georgië is een land met veel gebergte die de moeite waard zijn om te bezoeken. Bijvoorbeeld de Kaukasus!

Vardzia – eeuwenoude Grotkloosters 

Ga je vanuit Kutaisi naar het zuiden, dan kan je via Borjomi naar Vardzia reizen. In Vardzia zelf zijn de eeuwenoude grotkloosters de meest indrukwekkende van het land, maar iets verder weg vind je kastelen en burchtruïnes die bol staan van geschiedenis. Ze zijn vaak op spectaculaire plekken gelegen, maar ook onwijs mooie landschappen, die in het voorjaar prachtig groen zijn en in de zomer droog en dor, wat op een geheel eigen manier mooi is. Een uurtje ten noorden van Vardzia is Achaltsiche een bezoek zeker waard, alleen al vanwege haar enorme, schitterende kasteel.

Georgië rondreis

Veel mensen huren een auto om in Georgië rond te reizen en dat kan prima. Het verkeer is redelijk berucht vanwege de vele ongelukken en de regelmatig beschonken bestuurders, maar als je rustig rijdt, voldoende afstand houdt en rekening houdt met mogelijk onverwachte gebeurtenissen is het heel goed te doen. Voor al bovenstaande highlights volstaat een normale auto, behalve voor Tusheti en Ushguli, waar een 4×4 echt noodzakelijk is. Ook de Truso vallei en het verste deel van de Sno vallei zijn beter in een 4×4, maar wel te doen in een gewone auto.

Openbaar vervoer in Georgië

Tussen Tbilisi en Kutaisi rijden een aantal treinen en ook de kust is goed via het spoor verbonden met deze twee steden. De treinen zijn goedkoop en comfortabel genoeg en doen er, in de meeste gevallen, net iets langer over dan via de weg. De meeste plekken in Georgië zijn ook met de marshrutka bereikbaar, een witte minibus, met een chauffeur die in een vorig leven autocoureur is geweest en die je voor een habbekrats van A naar B brengt. In de grotere plaatsen zijn busstations. Even vragen bij een local geeft je vrijwel altijd de juiste informatie over vertrek-plaatsen en -tijden. Op de busstations staan ook vaak gedeelde taxi’s te wachten op klanten. Je kan 1 of 2 plekjes in zo’n taxi kopen en als hij vol is brengt hij je naar de gewenste bestemming, samen met de andere klanten. Zo’n taxi kost ongeveer het dubbele van de marshrutka. Je kan uiteraard ook een privé taxi nemen. Deze herken je aan het bordje op ’t dak, maar in sommige plaatsen is eigenlijk elk rijdend voertuig een potentiële taxi. Let wel op dat je het vooraf eens bent over een prijs, want de Georgiër is heel gastvrij, maar verdient ook graag een extra centje bij!

Accommodatie tijdens je Georgië vakantie

Slapen is niet duur tijdens een Georgië vakantie, zeker niet als het vergelijkt met de prijzen in Europa. In Tbilisi is er een breed aanbod aan hotels, hostels en appartementen, daar buiten is de keus vaak iets beperkter. Een echte aanrader is Valodia’s Lodge in Vardzia, waar je op een vrijwel geheel zelfvoorzienende eco-boerderij slaapt, pal aan de rivier. Twee of drie maaltijden per dag zijn inbegrepen bij de kamerprijs en bijna alles wat op je bord ligt komt uit eigen tuin of de rivier. Naast je bord staat een fles zelfgemaakte wijn. Ook op andere plekken in Georgië is het leuk om zo lokaal mogelijk te overnachten. Op veel plekken vind je homestays, waar je bij een lokale familie in de gastenkamers overnacht. Verwacht geen luxe, maar accommodatie in Georgië is de schoonste en de netste die je jezelf maar kan voorstellen en er wordt alles aan gedaan om ’t je naar de zin te maken. Gastvrijheid is een tweede natuur van de Georgiërs.

Plan jouw reis naar Georgië

Ben je op zoek naar een bijzondere Georgië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mari, de reisexpert Georgië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mari. 

Duurzaam reizen Georgië

Reis je met Better Places naar Georgië, dan kun je erop rekenen dat je het land goed leert kennen. Contact met de locals staat de hele reis voorop. Je slaapt regelmatig in kleinschalige hotels of sfeervolle homestays, gerund door lokale gezinnen die je met open armen ontvangen. Je bezoekt kleine wijnboerderijen, leert alles over de lokale keuken en kunt zelfs meedoen aan kookworkshops. Zo geniet jij tijdens je Georgië-reis van unieke ervaringen en dankzij jouw bezoek hebben de Georgiërs een goede extra inkomstenbron. Een mooie manier van duurzaam reizen! Lees hier meer over duurzaam reizen in Georgië.

Beste reistijd Georgië

De beste reistijd Georgië wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Georgië. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Georgië.