Yvonne van der Laan reisde met haar gezin door Georgië en bracht een bezoek aan Vardzia. Lees hieronder welke bezienswaardigheden in Vardzia je niet mag missen.

Eerlijk is eerlijk, kort voordat we afreisden naar Vardzia hadden we zo onze twijfels of het wel zo’n goed idee was om deze hele omweg te maken. Het plaatsje ligt nogal in een uithoek van Georgië en we zouden dezelfde weg die we op de heenweg aflegden ook weer terug moeten reizen om onze rondreis voort te zetten. We gingen toch en hebben geen seconde spijt gehad. Dat is vooral te danken aan onze heerlijke tijd bij Valodia’s Cottages, een uniek plekje in het wilde westen van Georgië.

Top 5 bezienswaardigheden Vardzia

Geweldige landschappen en kastelen
Slaap een nachtje bij Valodia's Cottages
Georgisch avondmaal
Maak een prachtige wandeling
Ontdek de Georgische keuken

Geweldige landschappen en kastelen

Achaltsiche is een beetje de toegangspoort tot Vardzia en hier vind je meteen al één van de geweldige kastelen van de regio. Rabati is groot en indrukwekkend en zeker een stop waard. Na Achaltsiche wordt het landschap steeds spectaculairder en als je de ruïnes van het Khertvisi kasteel voor het eerst hoog bovenop een heuvel ziet staan heb je het idee dat je even met je ogen moet knipperen. Ook als je ze weer open doet staat het er nog. En het is nog net zo mooi! Binnen een half uurtje ben je nu in Vardzia, maar de eeuwenoude grotkloosters rijdt je voorbij en je volgt het snelstromende riviertje door een rotsachtig, uitgestrekt landschap.

Bezienswaardigheden Vardzia – Valodia’s Cottages

De eerste aanblik van de tuin, met overal de meest kleurrijke bloemen en daartussen groenten en fruit en een pad dat wordt overdekt door een tunnel van druivenstruiken is heerlijk. Alsof je een oase in stapt. Rondom de tuin staan de cottages, waarvan het stenen gebouw haast wegvalt tegen de rotsachtige achtergrond en het houten gebouw natuurlijk aandoet. Verderop staan naast het oorspronkelijke huis de kleurrijke bijenhuizen en meer fruitbomen.

Valodia’s is een werkend bedrijf en daarom zit er niet iemand bij de receptie op ons te wachten. Sterker nog, er is niet eens een receptie. We moeten daarom eerst op zoek naar iemand die ons naar onze kamer kan brengen en zo zien we meteen de rest van het terrein. Pal aan de Koera rivier zijn in de schaduw van wat bomen een aantal zitjes getimmerd, een lekker koel plekje, waar we onszelf al wel zien zitten. De koeien komen net terug van de omringende heuvels, waar ze de hele dag hebben gegraasd en ze besluiten een bad te nemen. Een geweldig schouwspel.

Ook het restaurant is zelf gemaakt, van natuurlijke materialen uit de omgeving en open aan de kant van de rivier. Hier worden de 3 smakelijke, dagelijkse maaltijden, die inclusief zijn tijdens een verblijf bij Valodia’s, geserveerd aan lange, houten tafels. Zodra we iemand gevonden hebben blijkt onze kamer in het stenen gebouw te zijn. Vanaf het balkon, waar we misschien nog wel fijner zitten dan aan het water, hebben we een geweldig uitzicht over het terrein en de omgeving. De kamer is sober, maar comfortabel genoeg.

Eerste avondmaal

Nadat we onze bagage hebben gedropt is er nog net tijd voor een nadere inspectie van de omgeving, waarbij de kippen en varkens, achteraan op het terrein, favoriet zijn bij onze kinderen. Daarna is het tijd voor ons eerste diner. Het ene na het andere heerlijk ruikende gerecht wordt voor ons neergezet en steeds als we denken dat alles er nu wel zo’n beetje staat komt er weer wat nieuws op tafel. Alles is vers bereid met ingrediënten uit eigen tuin. Als laatste komen de forellen van de barbecue. Wat een feestmaal. Als het langzaam donker wordt en de rust neerdaalt over het boerenbedrijf genieten we nog even na, met een wijntje uit de eigen wijnkelder.

 

Zoek je een plek om even echt te onthaasten, te genieten van de natuur en de fijne producten die het land hier voortbrengt? Wil je vlakbij de grotkloosters van Vardzia slapen, in een rustige omgeving en een echte lokale ervaring opdoen? Dan is Valodia’s Cottages echt jouw plek.

Wandelen voor beginners en gevorderden

Direct vanuit Valodia’s Cottages kan je zo de natuur in wandelen. Je kunt de Koera rivier nog een heel eind stroomopwaarts volgen, tot een kleiner grottencomplex of de bergen in gaan. Ook een wandeling de andere kant op, naar de ruïne van het Tmogvi kasteel is een goed idee. Van hieruit kan je als gevorderde wandelaar ook verder de heuvels verkennen. Die naar de Vardzia grotkloosters is een wandeling die voor iedereen goed te doen is en voor velen dé reden om naar deze plek af te reizen. De grotten zijn heel bijzonder om te zien en dankzij Engelstalige bordjes krijg je als bezoeker een goede indruk van hoe het leven er hier ooit uitzag. Het uitzicht vanaf de bovenste grotten is fenomenaal.

Georgische keuken

Voor iedereen die de Georgische keuken wat beter wil leren kennen is een masterclass khachapuri maken een aanrader. Khachapuri is een traditioneel Georgisch gerecht van met kaas gevuld brood. Bij Valodia’s kan je zo’n masterclass eenvoudig voor je lunch of diner volgen, om vervolgens te genieten van je eigen creatie. Tijdens ons verblijf was er niemand aanwezig die vloeiend Engels spreekt, maar dat was ook helemaal niet nodig. Met wat handen en voeten en een los Engels woordje hier en daar kom je een heel eind, want khachapuri maken is helemaal niet zo moeilijk. Of ik ben gewoon een natuurtalent, dat kan ook. Hij smaakte in elk geval verrukkelijk en het was super om dit in de keuken, samen met de lokale dames te bereiden.

Meer reistips Georgië?

Wil je na het lezen van deze bezienswaardigheden in Vardzia nog meer reistips? Yvonne van der Laan reist met haar gezin en camera naar bijzondere plekken en schrijft daar prachtige verhalen over. In de zomer van 2017 reisde zij door Georgië. Lees hier haar verhalen.

Plan jouw reis naar Georgië

Ben je op zoek naar een bijzondere Georgië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mari, de reisexpert Georgië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mari. 

Georgië met kinderen

Ook een reis door Georgië met de kinderen maken behoort tot de mogelijkheden. De afstanden zijn relatief klein en de mix van prachtige natuur met indrukwekkende forten en kerken en ook strand zal kinderen zeker aanspreken. Je reist bovendien comfortabel met eigen vervoer. Kies voor de door Better Places samengestelde Georgië reis met kinderen of laat George, onze lokale reisspecialist, een mooie familiereis Georgië op maat samenstellen.