Schotland is een ideale bestemming voor een roadtrip. Je rijdt langs magische meren, door ruige hooglanden en langs sfeervolle oude steden. Bovendien is het makkelijk om vanuit Nederland met je eigen auto naar Schotland te rijden. Met een bootovertocht ben je er zo. Heb je een elektrische auto? Ook dan is met de auto naar Schotland gaan prima te doen. 

Waarom met de auto naar Schotland 

  • Je reis begint zodra je de voordeur uitstapt. 
  • Een auto biedt alle vrijheid om te stoppen waar je wilt. 
  • Overland reizen betekent meer beleven. 
  • Je bepaalt zelf hoe je reisroute eruitziet. 

De beste reisroutes van Nederland naar Schotland 

Er zijn verschillende manieren om met je eigen auto naar Schotland te reizen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de volgende routes: 

  • Neem de nachtboot van DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle. Vanuit Newcastle is het nog maar anderhalf uur rijden naar Schotland en kan je rondreis direct na aankomst beginnen. De reis naar Schotland duurt in totaal zo’n zestien uur en je kunt overnachten in een comfortabele hut. 
  • Het is ook mogelijk om de nachtboot van Rotterdam naar Hull te nemen. Deze overtocht wordt verzorgd door P&O Ferries en de reis duurt zo’n tien uur. Het is vanuit Hull nog wel een kleine vier uur rijden naar Schotland. 
  • Optie drie is de boot van Hoek van Holland naar Harwich, met een boot van Stena Line. Je kunt kiezen tussen een dag- of een nachtboot. Je moet vanuit Harwich nog wel minimaal zes uur rijden, dus het kan fijn zijn om nog een overnachting in Engeland te plannen voordat je in Schotland arriveert. 

Is met de auto naar Schotland rijden niks voor jou? Wat dacht je van een reis met de boot naar Schotland? Dat is niet alleen veel avontuurlijker, maar je bent ook duurzamer bezig!

Autorijden in Schotland: de feiten 

Het belangrijkste verschil met rijden in Nederland is natuurlijk dat je in Schotland links rijdt. Dat is best even wennen, zeker als je met je eigen, Nederlandse auto in Schotland bent. Kijk vooral uit op rotondes en bij uitritten, want dan is het verleidelijk om op de Nederlandse tour te gaan. De wegen in Scotland zijn goed en er zijn geen tolwegen. Op het platteland en in het noordwesten van Schotland kom je regelmatig zeer smalle wegen tegen. Je wijkt dan uit op passing places, waar je een tegenligger kunt laten passeren. Pas verder op voor loslopende schapen en in het donker voor overstekend wild. 

Met de auto naar Schotland: verkeersregels 

Behalve het links rijden zijn er nog meer verschillen tussen de verkeersregels in Nederland en Schotland. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je als bestuurder afleidingen vermijdt, omdat je in Schotland gefocust moet kunnen rijden. Heel harde muziek, je telefoon bedienen of eten achter het stuur kunnen allemaal tot een boete leiden. In Schotland gelden specifieke voorrangsregels voor kruisingen en rotondes. Die kun je hier nalezen. 

Wil je meer inspiratie voor je autoreis? Lees meer over slow travel items.

Wat moet je meenemen in de auto? 

Het is verstandig om voor je reis je auto goed te laten checken, zodat je zeker weet dat alles in orde is. Schotland kent geen verplichtingen voor veiligheidsmaterialen die in je auto moeten liggen, maar adviseert wel om altijd deze spullen bij je te hebben: 

  • Een gevarendriehoek 
  • Een veiligheidsvest. 
  • Verbanddoos.  

Tanken in Schotland 

Tanken in Schotland is in principe geen probleem, want er zijn voldoende tankstations. Toch is het verstandig om niet te lang te wachten met tanken, zeker als je in afgelegen gebieden rijdt. Je kunt betalen met pin, creditcard of cash. Hoe noordelijker je reist, hoe hoger de brandstofprijzen worden. 

Let op: het is ook verstandig om speciale koplampstickers te gebruiken. Als je met je Nederlandse auto links rijdt, dan schijnen de koplampen te veel op de andere weghelft. Vervelend voor tegenliggers, die verblind kunnen worden door jouw koplampen. Als dat gebeurt, ben je bovendien strafbaar. Verstel daarom je koplampen of plak ze gedeeltelijk af.

Benieuwd naar welke excursies je kan doen tijdens je autoreis in Schotland? Lees meer op onze blog.

Reizen naar Schotland met elektrische of hybride auto 

Heb je een elektrische of hybride auto? Dan kun je die prima gebruiken om in Schotland rond te reizen. Het netwerk van oplaadpunten groeit snel en je kunt je auto in Schotland gratis opladen. In de steden zijn er genoeg laadpunten en de meeste servicestations langs de snelweg hebben oplaadpunten. Ook bij accommodaties komen er steeds meer laadpunten bij. 

Wil je weten waar je de auto op kunt laden? Download dan de app Chargemap, voor IOS en Android. Als je wilt weten wij welke hotels je je auto kunt opladen, dan is www.hotelsmetlaadpaal.nl een aanrader. Onze lokale reisspecialist in Schotland geeft je graag advies over het reizen met een elektrische auto in Schotland. 

Susanne en haar man maakten een duurzame reis met de elektrische auto naar Schotland. Wat bleek? 'Het Schotse landschap is één groot feest om met een elektrische auto doorgeen te rijden', vertelt Susanne.

Bepaal zelf je route 

Met je eigen auto door Schotland reizen is ideaal. Je komt zo in de mooiste natuurgebieden en kunt overal stoppen waar je wilt. Extra fijn in zo’n fotogeniek land als Schotland! Wil je Schotland met eigen auto of huurauto leren kennen? Onze lokale reisexpert stelt graag je ideale rondreis voor je samen. Neem contact met hem op voor een vrijblijvend voorstel op maat. 

Plan jouw reis naar Schotland

Ben je op zoek naar een bijzondere Schotland rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Henk en Bianca, de reisexperts voor Schotland. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan.

Veelgestelde vragen met de auto naar Schotland 

Hoe lang duurt de autoreis van Nederland naar Schotland?

Kun je met een elektrische auto naar Schotland rijden?

Wat is de beste reistijd voor een autoreis naar Schotland?