De beste reistijd in Schotland wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Schotland. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Onze specialist Henk is al meer dan 30 jaar in Schotland actief en geeft je graag advies over de beste reistijd voor je vakantie. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijkt hij naar het klimaat, en naar de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode.;

De beste reistijd Schotland is in de maanden april tot begin oktober, maar je kunt eigenlijk het hele jaar door prima een rondreis Schotland maken. De rustigere maanden zijn april en mei, en vanaf half september.

Schotland Klimaat

beste reistijd Schotland

Schotland heeft een Atlantisch klimaat met gematigde temperaturen. De gemiddelde temperatuur is 2 tot 4 graden koeler dan bij ons, behalve in de wintermaanden.

De Atlantische westkust heeft tweemaal zoveel neerslag als bij ons. Ook in de hogere gedeeltes van de Highlands kan veel neerslag vallen. Verrassend is misschien dat de oostkant van Schotland veel droger is en op veel plaatsen zelfs minder neerslag krijgt dan in Nederland of Vlaanderen.

De beste reistijd Schotland is een beetje persoonlijk. In de zomermaanden, van half juni tot half september, is het natuurlijk warmer dan voor- en najaar. Maar april, mei en na half september zijn uitstekende reismaanden, met soms nog meer zondagen dan in de zomer. En vooral in april, mei en juni heb je mooie lange reisdagen, want de zon gaat pas laat onder hier in het hoge noorden. Over het algemeen zullen we zeggen dat de beste reistijd Schotland vanaf begin april tot begin september is.

Beste reistijd Schotland: drukte

beste reistijd Schotland

De drukste maanden in Schotland zijn eind juni tot half september. Dit is vooral ook door de zomervakanties op de Britse eilanden. Het tussenseizoen valt in de maanden april, mei en juni, en half september tot eind oktober. Dit zijn de mooiste reisperiodes geen grote drukte op de vaak smalle weggetjes, en je kunt bijna overal terecht zonder te hoeven reserveren. De winterperiode, van november tot maart, is eigenlijk een erg mooie reistijd. Door het milde Atlantische klimaat kan het er verrassend aangenaam zijn vergeleken met Nederland.

Plan jouw reis naar Schotland

Ben je op zoek naar een bijzondere Schotland rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Henk en Bianca, de reisexperts voor Schotland. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan.

Reiservaringen Schotland

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Schotland op TrustpilotRondreis of Reviews.