Voordelen van de trein naar Kroatië en Servië

Prachtige routes door de Alpen
Maak mooie stops onderweg
Ontspannen reizen
Duurzaam alternatief voor het vliegtuig

Trein naar Kroatië en Servië – onderweg

  • Elzas & de Alpen De Elzas en de Alpen van Zwitserland en Oostenrijk zijn gewoon té pittoresk. Pak die bergtreintjes en waan je in Rail Away.
  • Slovenië & Kroatië De Alpen houden niet op in Oostenrijk. In Slovenië gaat de natuurpracht onverminderd verder. In Kroatië is het de kust die zo onweerstaanbaar is.
  • Dwars over de Balkan Als als je dwars over de Balkan over de vlaktes boemelt en het lome platteland gadeslaat, krijg je een echt reisgevoel. Het liefst zou je doorgaan tot in Istanboel …

Let op: In de zomer van 2019 zijn er omvangrijke werkzaamheden tussen Boedapest en Belgrado, waardoor deze laatste route omslachtig en lang is geworden. Om die reden gaan we hier alleen verder in op de zuidelijke Simplon-Orient Express. Over de route via Wenen en Boedapest naar Boekarest kun je lezen in Met de trein naar Roemenië.

Naar de Balkan via de routes van de Oriënt-Express

Er zijn vele sporen die naar de Balkan leiden, maar voor deze route richten we ons op de beroemde Oriënt-Express, dé klassieke treinverbinding tussen Parijs en Istanboel. De route, maar ook de naam van de Oriënt-Express is in de loop der jaren meermalen gewijzigd als gevolg van oorlogen en Europese politiek. De oudste route van de Oriënt-Express ging van Parijs via Straatsburg, München, Wenen, Boedapest en Belgrado naar Istanboel.

Murder on the Orient Express

Na de Eerste wereldoorlog werd de route verlegd via Lausanne en Venetië als “Simplon-Oriënt-Express”. Er was ook nog een “Arlberg-Oriënt-Express” die via de Alpen naar Boedapest reed en daarna de Balkan over. Geen van de routes heeft de 20e-eeuw overleefd en tegenwoordig rijden er geen doorgaande treinen meer over het hele traject. Maar wie een paar keer overstapt – en daar meteen wat uitstapjes van maakt – kan nog altijd in de voetsporen treden van Agatha Christie’s Poirot. Dus scoor een paperback van “Murder on the Orient Express”, kijk voor vertrek nog even “From Russia With Love”, en stap op de trein richting Istanboel!

Reizen met de trein is niet alleen heerlijk ontspannen. Het is ook nog eens een stuk minder schadelijk voor het milieu dan vliegen. Hier vind je nog meer voordelen van reizen met de trein.

De oorspronkelijke route in de Elzas

Natuurlijk kun vanuit Nederland een stukje afsnijden en direct naar München met de trein. Maar waarom niet via de oorspronkelijke route reizen en een paar dagen in de Elzas doorbrengen? Als je vroeg je bed uit gaat, kun je met een overstap in Parijs rond lunchtijd in Straatsburg zijn of de TGV een klein stukje verder nemen naar het kleurrijke Colmar. De Elzas was door de eeuwen heen dan weer Duits, dan weer Frans en in taal, cultuur, bouwstijl en eten & drinken is dit nog altijd te merken. Ga wijn drinken, bezoek burchten en kastelen (Haut-Koenigsbourgen) en wandel door de meest lieflijke dorpjes. Riquewihr, onthoud die naam!

Met de trein naar Kroatië, dwars door de Alpen

Vanuit Straatsburg ben je zo in München, Salzburg of Wenen. Volg je de route van de Arlberg-Oriënt-Express, dan sla je de Elzas over, maar maak je een fenomenale rit door de Zwitserse en Oostenrijke Alpen. En je doorkruist ook nog eens een van de mini-staatjes van Europa: Liechtenstein. Het lijkt wel of elke treinrit door de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen voor “Rail Away” gemaakt zijn. Heb je de tijd, maak dan wat stops in Zwitserland om met een van de vele bergtreintjes te rijden.

Klein, maar zéér fijn: Slovenië

De eigenlijke route gaat door naar Boedapest, maar omdat er in 2019 geen treinen rijden tussen Boedapest en Belgrado, wijken we hier even af en gaan we via Slovenië verder. Slovenië is een klein land met bijzonder grote natuurlijke trekpleisters. We raden dan ook van harte aan om hier minstens een paar dagen door te brengen. Ga wandelen of bergbeklimmen in de Julische Alpen, een bergketen waar zich ook Triglav Nationaal Park, het beroemde Bled-meer en de hoogste berg van de het land, de Triglav, bevinden.

Kroatië en Slovenië zijn prima te combineren in één uitgebreide rondreis. Kijk maar eens naar deze voorbeeldreis waarbij je met je eigen auto dwars door Kroatië en Slovenië reist.

Met de trein naar Kroatië en door naar Servië

Je bent inmiddels in Kroatië beland, in de hoofdstad Zagreb en op weg naar Servië. Vanuit Zagreb kun je trouwens de trein naar Split pakken, mocht je reis in Kroatië daar beginnen. Voorbij Zagreb heb je de grandeur van Centraal-Europa een beetje achter je gelaten en reis je door het vlakkere platteland van de Balkan. Op dit stuk, tussen Slavonski Brod en Vinkovci (beide nog net in Kroatië), stond de Oriënt-Express in 1934 vast in de sneeuw en moest Hercule Poirot de moord in de trein zien op te lossen. Het is vast geen toeval dat ook James Bond in voormalig Joegoslavië de Orient-Express nam. De regio sprak en spreekt nog altijd tot de verbeelding, en met de trein dwars over de Balkan rijden is een geweldige manier om een gevoel voor de regio te krijgen. In Belgrado stap je uit of over op de trein naar Bulgarije (en Istanboel), of je maakt vanaf hier de schitterende rit naar Montenegro, een van de mooiste treinritten van Europa.

Waar boek je je trein naar Kroatië?

Voor het boeken van je treinreis naar Kroatië zijn er veel verschillende mogelijkheden. Zo kun je zelf losse tickets boeken of je tickets boeken op een boekingssite. Een handige site voor het boeken van je treinreis is Trainline. Op deze site zie je meteen de meest gunstige verbindingen. Lees meer over alle mogelijkheden om je treinreis binnen Europa te boeken.

Met een Interrail pas naar Kroatië

Wil je maximale flexibiliteit op je treinreis naar Kroatië? Kies dan voor een Interrail pas. Het mooie van reizen met een Interrail pas is dat de reisdata niet vaststaan. Je kunt gaan en staan waar en wanneer je wilt. Lees hier een blog over de voordelen van reizen met Interrail.

Boek je hotels onderweg via Bookdifferent

Voor het boeken van je hotelovernachtingen onderweg naar je bestemming, raden we Bookdifferent aan. Bij Bookdifferent boek je de meest duurzame accommodaties. Elke accommodatie wordt door Bookdifferent gecontroleerd op duurzaamheid. Bovendien wordt de CO2 voetafdruk van elke accommodatie getoond. Zo reis èn overnacht je super duurzaam!

Vergelijk je CO2 uitstoot

Op de site van Green Tickets kun je prijzen, reistijd en de CO2 uitstoot van verschillende manieren om te reizen vergelijken.

Meer inspiratie voor je treinreis

Wil je meer inspiratie voor je treinreis naar en door Oost-Europa? Lees meer over slow travel.