Neem een herbruikbare waterfles mee

Op steeds meer plekken tijdens je rondreis Indonesië zie je grote hervulbare watercontainers, waar je je waterfles kunt bijvullen. Better Places reisspecialisten Emile en Nettert stimuleren de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken. Daarnaast zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. Gekookt kraanwater is eveneens veilig om te drinken (je thee of koffie wordt immers ook met gekookt kraanwater gemaakt). Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen. Wil je liever geen warm water drinken? Kook dan het water de avond van tevoren en laat het afkoelen in de koelkast op je kamer of in de keuken van het hotel. Wel even vragen natuurlijk.

Download de Refill my Bottle app

Gebruik de handige en gratis Refill my Bottle app om te zien waar je je fles kunt bijvullen. De app geeft op een kaart plekken weer waar je gratis of tegen een kleine vergoeding je waterfles kunt bijvullen.

Neem een Water-to-Go fles mee op reis

Gebruik de Water-to-Go waterfilter om het kraanwater te filteren. De herbruikbare, hervulbare en recyclebare waterflessen filteren 99.9% van alle ziekteverwekkers uit het kraanwater. Zo wordt elke niet-zout waterbron, overal ter wereld veilig drinkbaar. De fles kun je eindeloos blijven gebruiken. Het enige onderdeel dat je moet af en toe moet vervangen is het filter. Ook die is 100% recyclebaar.

Plasticvrij reizen in Indonesië - neem een Steripen mee op reis

Een andere manier om veilig water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s. Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt. Het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Neem een Lifestraw Go mee op reis

De Lifestraw Go 2 Stages is een herbruikbare fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je eventueel chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood. De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.

Zo min mogelijk plastic gebruiken is één van de manier om duurzaam te reizen. Wij geven nog meer tips om de CO2-uitstoot van jouw reis zoveel mogelijk te verkleinen.

Laat de gratis plastic flesjes staan

Sommige hotels zetten bij wijze van service één of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard. Gelukkig zijn er in Indonesië steeds meer hotels die in plaats van plastic flessen een karaf water op je kamer zetten.

Meer tips voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Bekijk de video en lees onze praktische tips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk bij aan de plasticsoep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen verzorgingsproducten.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit waarom je geen rietje wil en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

  • Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.
  • Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Water-to-Go op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Plan jouw reis naar Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile en Nettert, de reisexperts in Indonesië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile en Nettert.