Toerisme is voor veel mensen in Indonesië een belangrijke inkomstenbron. Zo kan een homestay Lombok veel teweegbrengen. Better Places werkt samen met lokale ondernemers die direct profiteren van buitenlandse gasten. Homestay’s, kleinschalige ecolodges en lokale gidsen zijn daar voorbeelden van. De Indonesische mister Mu runt op Lombok, onder de rook van de Rinjani vulkaan, een bescheiden homestay. “Ik heb nu één kamer, maar ik ben hard aan het sparen om meer kamers te bouwen. Dan kan ik nóg meer toeristen ontvangen!”

Daisy en Patrick van All Day Every Daisy bezoeken de homestay in Lombok van ondernemer Mu, leren zijn familie kennen en verkennen met hem de omgeving van zijn dorp Tetebatu.

Bij Better Places stel je je rondreis Indonesië samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

Mu’s Homestay op Lombok

In de achtertuin van zijn ouderlijk huis woont Mu in een traditionele bruga. Dat is plateau van bamboe met een rieten dak erboven. Meer dan het simpele open huisje heeft de jonge, ambitieuze ondernemer niet nodig. Een speakerset, een dun matras en een koffiezetapparaat is alles wat er onder het dakje ligt. “Ik gebruik mijn geld liever om mijn bedrijf te laten groeien”, vertelt Mu, terwijl hij ons naar de homestay begeleidt.

Eerst sparen

In de tuin van Mu staat een idyllische bungalow, omringd door jungleplanten en gele bloemen. In de schaduw van de veranda staat een bank die uitkijkt op de tuin. “Ik heb alles zelf gebouwd”, vertelt Mu trots als we de bungalow binnengaan. “En ik ben al begonnen aan het bouwen van een tweede huisje, in het rijstveld van mijn familie.” Door de aardbeving in augustus 2018 hebben veel reizigers hun vakantie naar het eiland geannuleerd of uitgesteld. Geen gasten betekent geen inkomen om de bouw te betalen. “Het project ligt nu even stil. Ik moet eerst sparen.”

 

Twijfel je of een homestay iets voor jou is? Wij geven je vijf redenen waarom je echt eens bij de locals moet slapen.

Samen is het veel leuker

Geld is voor Mu niet de belangrijkste drijfveer. Hij wil dat zijn gasten een goede ervaring hebben. “Ik krijg heel veel goeie reviews en zorg ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft”, zegt hij trots. “Daar doe ik het voor.” Maar ook zijn familie is een reden voor Mu om zich keihard in te zetten voor zijn kleine onderneming. “Ik wil dat iedereen profiteert van mijn homestay hier in Lombok!”

Workshop koffiebranden en kokosolie maken

Samen met zijn moeder geeft Mu een workshop koffiebranden. Hoewel ze geen woord Engels spreekt geniet de oude dame zichtbaar van het gezelschap. Wanneer Patrick een poging waagt om op de ouderwetse manier de bonen te vermalen valt ze bijna om van het lachen. De volgende dag gaan we op bezoek bij de oudste broer van Mu, die ons leert hoe kokosolie gemaakt wordt. Hij klimt razendsnel in de 20 meter hoge palmboom en snijdt in één beweging de vruchten los van de takken. De vrouw des huizes kookt samen met ons de geraspte kokos tot olie. Aan het einde van de workshop krijgen we zelfs een flesje mee naar huis.

Goed voor het dorp

“Veel mensen in het dorp verklaarden me voor gek. Ze zeiden dat een homestay zoals die van mij nooit zou lukken. Nu heb ik de beste reviews in het hele dorp en in het hoogseizoen zit ik vol”, zegt Mu trots. “Als de mensen komen kijken hoe ik het doe, leer ik ze alle kneepjes van het vak. We zijn allemaal vrienden, dus we kunnen veel van elkaar leren. Ik zie mijn dorpsgenoten niet als concurrenten. Ik wil dat toeristen op een leuke manier onze cultuur en tradities leren kennen. Dat doen we met z’n allen. Ik koop ontbijt bij de buurvrouw en adviseer mijn gasten waar ze ’s avonds lekker kunnen eten. Zo worden we allemaal beter van het toerisme.”

Door te slapen bij Mu en zijn familie heb je niet alleen een te gekke ervaring, je helpt de hele gemeenschap vooruit. Hier vind je nog meer voorbeelden van de positieve effecten van het toerisme op onze bestemmingen.

Wandelen langs rijstvelden en watervallen

Mu gaat graag mee op wandeltochten door zijn dorp of in het Rinjani National Park. We wandelen door de rijstvelden, waar tientallen mannen en vrouwen druk zijn met het poten van jonge rijstplantjes. “Dat is mijn tante”, zegt Mu lachend, wijzend op een vrouw die tot haar knieën in de modder staat. “En die twee links zijn mijn achternichten. Eén grote familie!” Mu vertelt vol enthousiasme over planten met medicinale krachten en laat zien hoe de bladeren van een varen een tijdelijke “tatoeage” achter laten op onze huid. Hij vertelt over de pindaplantage van zijn oom, neemt ons mee naar bijzondere uitzichtpunten en we klauteren door een rivier naar een verborgen waterval.

Mu’s dromen

Hoewel de zware aardbeving die Lombok in 2018 trof een tegenslag is voor het toerisme en de homestayop het eiland blijft Mu positief. “Ik kan over een paar maanden weer verder bouwen aan mijn tweede huisje. Als ik hem voor het hoogseizoen af heb, dan komen er nog meer mensen bij me op bezoek.”

Mu droomt ervan om op een deel van het land van zijn familie nog meer bungalows te bouwen. “Maximaal 6”, zegt hij. “Dat is genoeg. Dan hebben we nog voldoende land over om rijst te verbouwen maar kan ik mijn familie ook vragen om te helpen in mijn bedrijf. Dan verdienen we genoeg geld om alle kinderen te laten studeren.”

Meer inspiratie voor je Indonesië rondreis

Wil je meer lezen over Indonesië en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van onze lokale reisexpert of over de off the beaten track plekken in dit land. Reisblogger Daisy reist de hele wereld rond en heeft ook in Indonesië erg veel gezien. Lees meer over haar geweldige avonturen.

Plan jouw reis naar Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile en Nettert, de reisexperts in Indonesië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile en Nettert.