Studeren is niet voor boerenkinderen

Angel is 18 jaar en geboren en getogen in een klein dorp op het Indonesische eiland Sumba. Ze is de dochter van een arme rijstboer en heeft 4 broers en een grote zus. Haar vader heeft altijd hard gewerkt, zodat zijn kinderen naar de middelbare school konden. Studeren is te duur. “Ik wilde van jongs af aan verpleegster worden, zodat ik zieke mensen in mijn dorp beter kan maken. Maar ik heb altijd geweten dat het bij dromen zou blijven. Er is net genoeg geld voor eten. Schoenen en kleding kunnen we niet betalen en studeren is al helemaal niet voor boerenkinderen zoals ik.” Totdat de Sumba Hospitality Foundation haar deuren opende.

Gratis taallessen op de Sumba Hospitality Foundation

In 2016 opent de Sumba Hospitality Foundation haar deuren. Het eco-resort is tegelijkertijd een hotelschool, waar kansarme jongeren worden opgeleid tot horecaprofessionals. De docenten gaan 1 keer per week naar de omringende dorpen om daar Engelse les te geven aan iedereen die op komt dagen. Angel woont in de buurt en hoort van een vriendin over de gratis taallessen. “Ik ben meteen naar de eerste les gegaan. Dat was zo leuk dat ik voortaan elke week ging.”

De Hospitality Foundation Sumba is niet alleen een bijzondere plek voor de jongeren op het eiland. Als reiziger heb je ook een geweldige tijd in dit hotel op Sumba.

Een trotse vader

Al snel ontdekt Angel dat de Sumba Hospitality Foundation elk jaar 60 jongeren een gratis opleiding aanbiedt. Ze twijfelt geen moment en meldt zich aan. “Ik durfde het niet aan mijn vader te vertellen. Ik wilde hem niet teleurstellen in het geval dat ik zou worden afgewezen.” Die zorg blijkt onterecht. Haar positieve instelling valt meteen op. Angel mag dat jaar nog aan de horecaopleiding beginnen. Ze klapt in haar handen van blijdschap: “Mijn vader was zo trots toen hij dat hoorde!”

Vol zelfvertrouwen door de Sumba Hospitality Foundation

Zeven maanden later leidt de vrolijke studente vol zelfvertrouwen toeristen rond over de campus. “Toen ik hier begon wist ik niks van de hotellerie. Ik had zelfs nog nooit in mijn leven in een restaurant gegeten. Ik heb nu al meer geleerd dan in mijn hele leven daarvoor. Niet alleen over het runnen van een hotel. Ook over andere landen en culturen door met onze gasten te kletsen. Ik wil heel graag een keer naar Nederland. Daar hebben ze heel veel bloemen, toch?” Als je Angel hoort praten is het moeilijk te geloven dat ze een half jaar geleden geen woord Engels sprak.

De ambitieuze Michael groeit op in armoede en weet als kind al dat hij nooit zal studeren. Totdat een vriend hem tipt over de Sumba Hospitality Foundation. Lees zijn bijzondere verhaal.

Een glansrijke toekomst

Een jaar geleden zag Angels toekomst er nog heel anders uit. Ze zou snel trouwen, kinderen krijgen en haar schoonfamilie helpen op het land. Net als haar ouders, zou ze elke dag moeten vechten om te overleven. Door de komst van de Sumba Hospitality Foundation en het bijbehorende hotel is dat allemaal veranderd. “Ik geloof dat ik over een jaar of 10 de manager ben van een groot hotel.” Haar studievriend Michael is erbij komen zitten en onderbreekt haar meteen: “10 jaar? Dat is veel te lang. Jij kan dat makkelijk in 5 jaar halen.” Er verschijnt een grote glimlach op Angels gezicht. “jaar!”

Plan jouw reis naar Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile en Nettert, de reisexperts in Indonesië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile en Nettert.