Nasi goreng, cap cay, gado gado. Het zal je verbazen hoeveel bekende gerechten je in Indonesië tegenkomt. Het mooie is dat er best veel – soms met een kleine aanpassing – vegetarisch eten in Indonesië is. Dat zorgt ervoor dat het land van de duizenden eilanden de perfecte bestemming is voor reizigers die liever geen vis en vlees eten. Wil je weten waar je op moet letten? In deze blog lees je alles over veganistisch en vegetarisch eten in Indonesië.

Bij Better Places stel je je rondreis Indonesië samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

1. Vegetarisch eten in Indonesië? Leer een paar woorden Bahasa

Reis je over de meer toeristische eilanden, zoals Java en Bali, dan is het geen enkel probleem om uit te leggen dat je vegetariër bent. Ga je van de gebaande paden af naar bijvoorbeeld Sumba of de Molukken, dan is het handig om een paar woorden Bahasa te leren, zodat je kenbaar kan maken wat je wel en vooral wat je niet eet. Saya tidak makan betekent ‘ik eet geen’. Als je die woorden uit je hoofd leert, hoef je alleen de producten die je niet wilt er nog achter te plakken. Zo is het een stuk makkelijker om vegetarisch te eten in Indonesië. Zo zeg je: ikan - vis, daging - vlees, ayam - kip, telur - ei, mentega - boter.

2. De lekkerste vleesvervanger

Indonesië is het geboorteland van één van de lekkerste vleesvervangers: tempeh. De koek van gefermenteerde sojabonen wordt in Indonesië gezien als het gerecht van de armen. Wie vlees niet kan betalen eet gebakken tempeh. Arm of niet, als vegetariër is tempeh je beste vriend. Je kunt altijd vragen om nasi goreng met tempeh in plaats van ayam (kip) om het rijstgerecht net even wat meer bite te geven.

3. Gebakken rijst

Als je in Indonesië vraagt om ‘nasi’ kun je wel eens teleurgesteld raken. Hier betekent nasi niets meer dan ‘rijst’. Bedoel je eigenlijk rijst met kruiden, fijngesneden groente en een theelepeltje sambal? Dan vraag je om nasi goreng, oftewel gebakken rijst. Zelfs op de meest afgelegen plekken waar nog nooit iemand van het fenomeen vegetariër heeft gehoord kun je nog altijd nasi goreng zonder ayam bestellen. Een echte life safer voor de avontuurlijke vegetariërs.

Reisjournalist Daisy geeft je op haar blog nog meer tips over vegan en vegetarisch eten in Indonesië.

4. Hier moet je op letten

Ook voor de locals is het niet altijd even duidelijk of bepaalde producten wel of niet geschikt zijn voor vegetariërs. Wanneer je uitlegt dat je geen zeedieren eet kan het zijn dat je toch garnalenkroepoek bij je nasi goreng krijgt. Vraag dus voor de zekerheid of het kroepoek van udang is. Vaak kun je ook crackers van rijst of cassave krijgen. Houd je van pittig eten? Check dan even of de sambal met ansjovis gemaakt wordt. Veganisten moeten letten op fruitsappen met melk en of er ei door de nasi goreng gaat.

5. Traditionele festivals met veel vlees

Op elk eiland worden traditionele feesten anders gevierd. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: er wordt heel veel vlees gegeten. Op Flores koken ze varkensvlees in bloed, op Bali eten ze het liefst gebraden biggetjes en als je niet uitkijkt krijg je op Java hondensoep geserveerd. Dat klinkt als een culinaire nachtmerrie voor vegetariërs en zo wordt vegetarisch eten in Indonesië wat lastig.

Zeg vooral ‘ja’ als je wordt uitgenodigd voor een lokaal feest. Dat belooft een ervaring om nooit te vergeten. Maar bedenk je wel dat de kans groot is dat er voor vegetariërs niet meer dan witte rijst met sambal op het menu staat.

6. Bali is het walhalla voor vegetariërs

Staat Bali op de planning voor je volgende rondreis? Dan heb je geluk: het Hindoeïstische eiland is hèt walhalla voor vegetariërs en veganisten. Bali telt tientallen restaurants met een 100% vlees- en visloos menu. Van Instagram-hotspot en lokale warung tot veganistische pizza’s en plantaardige saté. Op Bali is voor elk denkbaar gerecht een vleesloze variant te vinden, echt een hotspot voor vegetarisch eten in Indonesië.

Bezoek Bali tijdens onze Indonesië hoogtepuntenreis

7. Onze favoriete vegetarische gerechten

  • Gado Gado: gestoomde groente met een flinke schep pindasaus eroverheen. Jammie!
  • Nasi en mie goreng: vervang de kip door tempeh en je hebt een heerlijke maaltijd. Wil je eens wat anders dan rijst? Vraag dan om mie goreng. 
  • Cap cay: gemengde groenten, lekker met een portie witte rijst.
  • Pisang goreng: gebakken banaan, de plakken banaan worden in een laagje deeg gefrituurd en kunnen op elk moment van de dag worden gegeten!
  • Gorengan: een verzamelnaam voor gefrituurde snacks. Denk aan gefrituurde maïskoeken, tempeh in een knapperig laagje deeg en gebakken zoete aardappel. Het kan allemaal.

Plan jouw reis naar Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile en Nettert, de reisexperts in Indonesië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile en Nettert.