Duurzaam reizen in Indonesië is een leuk voornemen. Maar zonder die enorm vervuilende vlucht kom je er niet. Helemaal niet meer vliegen is geen oplossing. Reizen brengt namelijk ook veel goeds. Mits het op de juiste manier gebeurt. 

Bij het samenstellen van onze reizen door Indonesië maken onze lokale reisexperts gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat we met onze reizen een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur hebben. We proberen de negatieve impact op het klimaat zoveel mogelijk te beperken. Met de impactscore kunnen we precies zien waar onze reizen een positieve bijdrage leveren en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Indonesië

Met de eerlijke reiswijzer willen we op een transparante en positieve manier duidelijk maken dat we niet per se minder, maar vooral anders moeten reizen. 

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme in Indonesië

Er is veel kritiek op vliegen naar verre landen zoals Indonesië. Terecht. Maar we mogen niet vergeten dat het toerisme ook veel goeds brengt op de bestemming. In Indonesië heeft de reisindustrie een enorm effect op de werkgelegenheid. Hoewel een groot deel van de buitenlandse valuta-inkomsten nog steeds verdiend worden in de olie- en gasindustrie en met kolen en palmolie, stijgt het aandeel van toerisme hard. Toerisme is dus ook belangrijk voor de Indonesische economie. 

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Indonesië. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Indonesië in 2023.

Overnachtingen

Bij het organiseren van je rondreis door Indonesië maken we zoveel mogelijk gebruik van hotels die voldoen aan onze criteria voor kleinschalige en duurzame accommodaties. Daarmee draag je bij aan werkgelegenheid en stimuleer je de lokale economie. 

In Indonesië is het niet altijd mogelijk om gebruik te maken van kleinschalige of duurzame hotels. Deze zijn simpelweg niet beschikbaar of al maanden van tevoren volgeboekt. Tijdens de Indonesië reizen in 2023 vond 71% van het totaal aantal nachten plaats in kleinschalige en/of duurzame accommodaties. Indonesië scoort hiermee 4 punten voor overnachtingen in de Eerlijke Reiswijzer.

Met acht kamers is Rumah Dharma één van de kleinschalige accommodaties waar je tijdens een rondreis kan verblijven. Je slaapt vlakbij de Borobudur, waardoor je uitgebreid de tijd kan nemen om het heiligdom te bezoeken. Dat in tegenstelling tot de meeste toeristen, die een dagtrip maken vanuit Yogyakarta. 

Excursies

Indonesië is bij uitstek geschikt voor meet the local excursies. In onze reizen vind je meerdere activiteiten waarbij je kennismaakt met de lokale bewoners. Het is de perfecte basis voor culturele uitwisseling en het zorgt voor werkgelegenheid. Zo kun je in Yogyakarta een kookworkshop volgen bij een lokale chef. Zij neemt je mee naar de markt, waar je ingrediënten koopt en tegelijkertijd een kijkje krijgt in het dagelijkse leven van Indonesiërs. Tijdens de workshop leer je traditionele gerechten maken, die je na afloop samen opeet.

Indonesië krijgt een score van 5 punten voor de excursies. Dit betekent dat er gemiddeld vijf of meer excursies zijn opgenomen in het aantal uitgevoerde reizen in 2023. 

Lokale chauffeurs

Tijdens onze rondreizen door Indonesië word je eigenlijk altijd rondgereden door een privéchauffeur. Daarom scoort Indonesië vijf punten voor dit onderdeel. De chauffeurs zijn als het ware de gastheer van de reizigers. Zij brengen je niet alleen van A naar B, maar staan je ook bij met raad en daad en het wegwijs maken in de lokale cultuur. We werken samen met lokale ondernemers die op freelancebasis werken. Sommigen hebben een eigen auto, anderen maken gebruik van auto's die beschikbaar worden gesteld door de reisexperts. Zo creëren we met onze reizen werkgelegenheid.

Natuur en cultuur

Indonesië scoort vrij laag als het gaat om het bezoeken van natuur en cultuur. En dat terwijl de eilanden Java en Bali juist rijk zijn aan cultureel erfgoed. De lage score komt doordat bezoeken aan die historische plekken optioneel zijn. Reizigers kunnen zelf bepalen of en wanneer ze die plekken bezoeken. 

Slow Travel

Wij stimuleren onze klanten om niet elk jaar een verre reis te maken en als ze gaan dan liefst zo lang mogelijk. Door langer op de bestemming te zijn kun je een plek echt ervaren en heb je een grotere positieve impact. Je hebt immers meer tijd om je geld lokaal uit te geven. Vanwege de afstand ligt Indonesië in zone 4. Voor reizen naar bestemmingen in zone 4 is de minimale reisduur 14 dagen. De gemiddelde reistijd door Indonesië is 20 dagen. Hiermee scoort de bestemming 1 punt voor dit onderdeel in de Eerlijke Reiswijzer. Er is hier dus nog veel ruimte voor verbetering.

 De ambitieuze Angel studeert aan de hotelschool op Sumba. Zij vertelt hoe het toerisme haar leven positief verandert.

Bali Indonesië fietstour

Wat we nog meer doen

Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten, minder wegwerpplastics te gebruiken en overtoerisme te voorkomen.

Vegetarisch eten

De beste en makkelijkste manier om je persoonlijk CO2-voetafdruk te verlagen is door vegetarisch of veganistisch te eten. Gelukkig is vegetarisch eten in Indonesië geen enkel probleem. Veel traditionele gerechten zijn van zichzelf al vegetarisch of met een kleine aanpassing vlees- en visloos te maken. Bovendien eten de bewoners dolgraag tofu en tempeh; ideale vleesvervangers. Op Bali kun je helemaal je geluk op. Op het Hindoeïstische eiland kun je overal terecht voor de lekkerste lokale en internationale gerechten zonder dierlijke producten. 

Plasticvrij reizen

Indonesië kampt met een gigantisch plasticprobleem. Gelukkig bieden steeds meer hotels tappunten met schoon drinkwater aan, waar toeristen hun flesje kunnen bijvullen. Op het eiland is de Refill My Bottle app ontwikkelt, waarop je precies kan zien waar je terecht kan om je fles te vullen. Daarnaast werken de lokale reisexperts samen met ondernemers om wegwerpplastic te reduceren. Zo hebben de chauffeurs een waterdispenser in hun auto en krijgen reizigers uitgebreide tips en instructies om plasticvrij te reizen in Indonesië

Overtoerisme voorkomen

De eilanden Java en Bali zijn populaire vakantiebestemmingen voor reizigers van over de hele wereld. Sommige trekpleisters hebben dan ook te maken met overtoerisme. Als onderdeel van de rondreizen over Java en Bali bezoek je de bekende highlights, zoals de Bromovulkaan en de Borobudur tempel. We proberen dit soort trekpleisters op een minder populair tijdstip of een andere manier te bezoeken. Ook kiezen we er bewust voor om minder bekende plekken op te nemen in de reis en bieden we ook reizen naar eilanden als Sumba en Sulawesi. Zo helpen we het toerisme beter te verspreiden over de eilanden. 

Bali homestay Pemuteran

Impact op het klimaat

Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. We adviseren onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichter bij huis.

CO2-uitstoot van de vlucht

Kies voor een vlucht met de minste klimaatimpact door bij Google Flights te filteren op CO2-uitstoot. De verschillen in uitstoot worden veroorzaakt door het type vliegtuig, aantal tussenstops of de route. Lees hier meer over in deze blog over duurzamer vliegen.

Retour Amsterdam - Jakarta: uitstoot per luchtvaartmaatschappij (kg CO2 p.p.)

KLM, Singapore Airlines en Garuda Indonesia met overstap
Bron: Google Flights

Zo min mogelijk binnenlandse vluchten

In 2019 hebben we al onze verre reizen onder de loep genomen en gekeken welke binnenlandse vluchten we konden vervangen door alternatief vervoer. Denk aan de trein, bus, boot, huurauto of privévervoer. Daarbij hebben we rekening gehouden met veiligheid, comfort en reistijd. Bij sommige reizen hebben we de route aangepast, zodat de binnenlandse vluchten niet langer nodig zijn. In de reisbeschrijving vermelden we altijd of en hoeveel binnenlandse vluchten er in de reis zijn opgenomen. In onze Indonesië reizen hebben we op die manier veel binnenlandse vluchten weten te schrappen.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.

Travelife Certificering logo Travelife

Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen of een ander vergelijkbaar certificaat dat erkend wordt door de GSTC. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexperts in Indonesië zijn Travelife Partner.