Een hotel op Sumba gerund door kansarme jongeren

In 2013 reist de Vlaamse ondernemer Inge De Lathauwer voor het eerst naar Sumba. Ze raakt overweldigd door de natuurlijke schoonheid en de authenticiteit van het Indonesische eiland. Tegelijkertijd breekt haar hart bij het zien van zoveel armoede. Hier moet iets gebeuren, denkt ze. In juli 2016 opent zij de Sumba Hospitality Foundation. Een hotelschool en eco-resort in één, waar kansarme jongeren de kans krijgen zich te ontwikkelen tot zelfverzekerde horecaprofessionals.

Sumba is minder bekend en het toerisme is nog volop in ontwikkeling. Je komt er dus niet zo snel andere toeristen tegen. Benieuwd? Wij geven vast een voorzetje voor een mooie rondreis over Flores en Sumba.

Bijzonder hotel op Sumba met stijlvolle bungalows

Bij aankomst in de Sumba Hospitality Foundation worden we opgewacht door twee vrolijke jongeren die ons in vloeiend Engels verwelkomen. Verrassend, want tot nu toe hebben we nog weinig locals ontmoet die goed Engels spreken. Angel en Michael wijzen ons op de campustour die om 17.00 uur start. “Maar eerst even bijkomen van de reis,” lacht Angel ons toe, voor zij ons naar de kamer brengt.
De stijlvolle bamboe bungalows met openluchtbadkamer zijn helemaal gebouwd van natuurlijke materialen. In de badkamer vind je hervulbare zeepflessen met biologische verzorgingsproducten. Door een slim filtersysteem kun je het water uit de kraan gewoon drinken.

Gratis opleiding op de hotelschool

Op de hotelschool krijgen elk jaar 60 Sumbanese kinderen een gratis opleiding aangeboden. Manager Frederico legt uit: “Alle studenten die je hier ziet hebben één ding gemeen: ze zijn ontzettend gemotiveerd om heel veel te leren. Ze volgen 1,5 jaar lang een intensief programma, waarbij ze niet alleen het horecavak leren, maar ook discipline opbouwen, life skills ontwikkelen, zoals zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid. Ze leren op hoog niveau Engels spreken en maken kennis met permacultuur en duurzaamheid. Intussen moeten ze ook het hotel draaiende houden. Zo doen ze meteen waardevolle praktijkervaring op.”

Wil je weten wat een opleiding in dit hotel op Sumba betekent voor de jongeren? In dit uitgebreide interview met één van de studenten lees hoe de Sumba Hospitality Foundation haar leven voorgoed verandert.

Niets te klagen

Slapen op een campus en verzorgd worden door personeel in opleiding? Dat kan nooit goed gaan. Niets is minder waar. Er zijn weinig plekken in Indonesië waar we met zoveel enthousiasme en professionaliteit worden geholpen. Het driegangenmenu van de keukenleerlingen overtreft al onze verwachtingen. Dat we veganistisch eten is geen enkel probleem. Dan maken ze de roomsaus toch van cashewnoten in plaats van koeienroom? Angel en Michael komen regelmatig checken of alles nog naar wens is. Onze kamer is spik en span en de waterkannen worden regelmatig bijgevuld. We hebben niets te klagen.

Een kijkje achter de schermen

Om 17.00 uur staan Angel en Michael ons op te wachten voor de campustour. We krijgen een kijkje achter de schermen. Michael laat ons de klaslokalen en slaapzalen zien. Hij verontschuldigt zich giechelend voor de rommel in de jongenskamer. Met een stralende glimlach laat Angel ons zien welke groente ze in de moestuin verbouwen. Ze vertelt over de natuurlijke methodes die ze gebruiken, zodat ze geen chemicaliën nodig hebben. “Dat is veel beter voor het milieu en onze gezondheid.” Ze voegt er lachend aan toe dat ze die technieken nu ook aan vader leert, die boer is van beroep.

Zij zijn de toekomst van Sumba

Frederico kan zijn trots niet verbergen als hij over de studenten praat. “Deze kinderen zijn de toekomst van Sumba. Met de Hospitality Foundation geven wij ze de mogelijkheid om die toekomst zelf vorm te geven en zich aan de armoede te ontworstelen. Ik geloof dat zij in de aankomende 10 jaar met oog voor de natuur en de lokale cultuur het toerisme op Sumba gaan bepalen.”

Meer inspiratie voor je Indonesië rondreis

Wil je meer lezen over Indonesië en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van onze lokale reisexpert of over de off the beaten track plekken in dit land. Reisblogger Daisy reist de hele wereld rond en heeft ook in Indonesië erg veel gezien. Lees meer over haar geweldige avonturen.

Plan jouw reis naar Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile en Nettert, de reisexperts in Indonesië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile en Nettert.