1. Neem regelmatig een tuktuk

Je kunt er niet omheen: Sri Lanka is het land van de tuktuks. Werkelijk overal zie je ze rijden, in alle kleuren van de regenboog. De tuktuks zijn enorm handig, want de karretjes lijken oneindige bergruimte te hebben en je kunt er zo met zes kinderen in. Tenminste, als je Sri Lankaans bent! Voor reizigers is de tuktuk ook een handig vervoersmiddel, vooral voor korte afstanden. Bovendien is dit een goede manier om een local te helpen: het geld voor een ritje komt direct bij de tuktuk-bestuurder terecht, zonder tussenkomst van andere partijen.

2. Geef altijd fooi

De lonen in het toerisme zijn vaak niet hoog en een fooi wordt erg op prijs gesteld. Ben je tevreden over je hotel, restaurant of lokale gids? Geef dan altijd een passende fooi. In hotels in Sri Lanka staan vaak centrale tipboxen bij de receptie. Stop je daar je fooi in, dan wordt het geld over al het personeel verdeeld. Vind dat bijvoorbeeld de kamermeisjes best een extraatje verdienen, laat dan de fooi direct op de kamer achter.

3. Eet in lokale restaurantjes

Het eten op Sri Lanka is heerlijk en de lekkerste vegetarische curries eet je natuurlijk bij lokale restaurants. Verse gerechten vinden de Sri Lankanen heel belangrijk en je kunt er op de meeste plekken op rekenen dat je er veilig kunt eten. Wil je de locals helpen, eet dan regelmatig bij kleine, lokale restaurantjes die gerund worden door een local zelf. Het geld komt dan direct bij hem terecht. En jij eet de beste curries, gezellig tussen de Sri Lankanen!

4. Koop fruit langs de weg

Sri Lanka is een groen en vruchtbaar land en je kunt hier dan ook talloze verse fruitsoorten krijgen. Het is leuk om onbekende vruchten te proeven en op een hete dag is een verse, verfrissende kokosnoot een grote aanrader. Langs de weg vind je volop kleine fruitstalletjes, gerund door locals. Maak vooral een stop en koop hier een lading vers fruit in. Ook leuk: de markt van Kandy. Op deze grote, chaotische markt vind je volop verse, lokale producten.

 

We maken fair reizen naar Sri Lanka nog makkelijker met deze supertips. In dit blog vertellen we over reizen met een positieve impact

5. Slaap in een homestay

Ze schieten overal in Sri Lanka als paddenstoelen uit de grond: homestays! Een goede zaak, want dit is win-win voor reiziger én local. Jij krijgt de kans om bij een lokale familie te logeren en hun dagelijkse leven te leren kennen. De gastfamilie heeft een eigen onderneming en daarmee een goede inkomstenbron. Homestays heb je in alle soorten en maten en in Sri Lanka zijn ze vaak van goede kwaliteit. Je eigen kamer en badkamer, een mooie locatie, lekker eten en een gezellig gastgezin: een ideale manier van overnachten.

6. Doe een kookworkshop

Het eten in Sri Lanka is zo lekker, dat je thuis ook vast wilt proberen om goede curries te maken. Op veel plekken in Sri Lanka, zoals in Kandy en Ella, kun je leuke kookworkshops volgen. Deze worden gerund door lokale vrouwen, die hiermee een goed inkomen kunnen verdienen. Het is bovendien erg leuk om zo’n workshop te doen: je kunt bijna niet geloven dat je al dat lekkers echt zelf gemaakt hebt.

7. Koop lokaal gemaakte souvenirs

Natuurlijk is het erg leuk om thuis een mooie herinnering te hebben aan je reis door Sri Lanka. In het land zijn prachtige souvenirs te koop, van maskers tot beelden en van batikdoeken tot houtsnijwerk. Door lokaal gemaakte souvenirs te kopen, help je de locals om in hun levensonderhoud te voorzien. En thuis heb je volop plezier van je aankoop!

Plan jouw reis naar Sri Lanka

Ben je op zoek naar een bijzondere Sri Lanka reis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert in Sri Lanka. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.

Meer inspiratie voor je Sri Lanka rondreis

Wil je meer lezen over Sri Lanka en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de beste lokale ervaringen van onze lokale reisexpert of over de mooiste stranden in dit land. Reisbloggers Daisy en Patrick reizen de hele wereld rond en hebben ook in Sri Lanka veel gezien. Lees meer over hun geweldige avonturen.

Beste reistijd Sri Lanka

De beste reistijd voor Sri Lanka is van februari t/m april, maar ook in de andere maanden is reizen door Sri Lanka goed te doen. Lees meer over de beste reistijd Sri Lanka.