Duurzaam reizen in Sri Lanka is noodzakelijk en heel goed mogelijk. Het is alleen die lange vlucht naar het Aziatische eiland die roet in het eten gooit. Moeten we dan maar stoppen met vliegen als we het klimaat willen sparen? Wat betekent dat eigenlijk voor de Sri Lankanen? Voor hun economie? Hun cultureel erfgoed en rijke natuur? Bij het samenstellen van onze reizen door Sri Lanka maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen.

We streven ernaar om een zo groot mogelijke positieve impact te hebben op de lokale gemeenschap en de natuur. Tegelijkertijd proberen we de negatieve impact op het klimaat zoveel mogelijk te beperken. Op die manier zorgen we ervoor dat je reis de lange, vervuilende vlucht waard is. Om inzicht te krijgen in de effecten van onze reizen, beoordelen we de reisroutes met een uitgebreide impactscore. Zo kunnen we zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. Op deze pagina geven we een toelichting bij die impactscores.

Met de eerlijke reiswijzer willen we op een transparante en positieve manier duidelijk maken dat we niet per se minder, maar vooral anders moeten reizen. 

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme in Sri Lanka

Toerisme is de belangrijkste economische sector in Sri Lanka. Ruim 10% van het Nationaal Bruto Product wordt verdiend in de reisindustrie. Één op de tien mensen werkt in het toerisme. Tel je de mensen mee die indirect hun inkomen uit de reisbranche halen, dan is dat zelfs één op de vier Sri Lankanen. We hebben het dan over boeren die groenten verbouwen en verkopen aan hotels en restaurants, producenten van verzorgingsproducten die in de accommodaties liggen, automonteurs en wasserettes die het wagenpark onderhouden. Kortom: er worden veel mensen direct en indirect getroffen als we besluiten niet meer naar Sri Lanka te reizen.

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Sri Lanka. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Sri Lanka in 2023.

Overnachtingen

Bij het organiseren van onze rondreizen door Sri Lanka maken we zoveel mogelijk gebruik van kleinschalige en duurzame accommodaties. Van authentieke familiehotels en ecolodges tot slapen in een boomhut. Het aanbod aan duurzame en kleinschalige accommodaties in Sri Lanka is groot.Waar mogelijk kiezen we altijd voor een overnachtingsplek die goed is voor jou, voor de lokale bevolking, de natuur en voor het klimaat. We toetsen de de impact van een accommodatie met onze criteria voor duurzame hotels.

Deze bestemming verdient 5 punten, omdat meer dan 76% van de overnachtingen in kleinschalige en duurzame accommodaties geboekt worden. Dat komt mede doordat er veel kleinschalige familiehotels in Sri Lanka zijn. Onze reisexperts maken graag gebruik van deze accomodaties. Doordat sommige van deze accommodaties niet meer dan tien kamers hebben, zitten ze snel vol. Door het grote aanbod kan onze reisexpert uitwijken naar andere, vergelijkbare accommodaties.

Bij het selecteren van accommodaties kijken we niet alleen naar de impact op het klimaat. Het is minstens zo belangrijk dat het geld wat je betaalt bij de juiste mensen terechtkomt. In sommige populaire toeristenregio's zien we dat hotels worden gekocht door buitenlandse investeerders of door rijke Sri Lankanen die niet (meer) in het gebied of op het eiland wonen. De winst uit de onderneming verdwijnt naar het buitenland en komt dus niet ten goede aan de lokale economie. Waar mogelijk kiest onze reisexpert ervoor om juist met lokale ondernemers te werken, die wonen in het land en er belasting betalen.

Homestays in Sri Lanka

Met de toenemende populariteit van authentiek en kleinschalig toerisme, is ook het aanbod aan homestays in Sri Lanka flink gegroeid. Voor veel gezinnen is het een makkelijke en leuke manier om extra inkomsten te verdienen. Voor de families betekent dat het verschil tussen wel of niet je kinderen laten studeren. Voor de reiziger is het een bijzondere manier om kennis te maken met de lokale bewoners.

In het dorpje Ella verwelkomen Anil, Danu en hun dochter Inama je voor een bijzonder verblijf in hun bescheiden huis op de berg. Anil: "Door onze homestay ontmoeten we mensen van over de hele wereld. Ik leer over andere culturen en mijn dochter kan haar Engels oefenen. Lees meer over deze homestay in Sri Lanka. 

Excursies

Sri Lanka is de perfecte bestemming voor authentieke ontmoetingen met de lokale bewoners. De Sri Lankanen zijn van zichzelf gastvrij en nieuwsgierig. Dat maakt het makkelijk om op straat, op de markt of in de trein een praatje aan te knopen. Tijdens onze rondreizen nemen we graag excursies op waarbij interactie met de bewoners centraal staat. Bijvoorbeeld deze bijzondere kookworkshop in Kandy. Je gaat samen met de host naar een lokale markt om ingrediënten te kopen. Tijdens de workshop maak je traditionele Sri Lankaanse gerechten die je vervolgens samen opeet.

Sri Lanka scoort 5 punten, omdat de geboekte reizen gemiddeld vijf om meer gegidste excursies bevatten. Populaire excursies zijn onder een bezoek aan het kruidentuin, waarbij een gids je leert over medicinale kruiden. Meer dan de helft van alle reizigers boekten deze tour in Kandy. 

Lokale chauffeurs

Onze Sri Lankareizen scoren goed als het gaat om het gebruik van lokale gidsen en chauffeurs. De meeste reizigers kiezen ervoor om het land te verkennen met een privéchauffeur. Bij een bezoek aan cultureel erfgoed word je vergezeld door een lokale gids, die je meer kan vertellen over de historie van de plek.

Onze lokale reisexpert werkt zoveel mogelijk met een vast team van chauffeurs en kent ze allemaal persoonlijk. De chauffeurs werken op freelance basis en krijgen per tour betaald. Het tarief dat ze krijgen ligt hoger dan het gemiddelde. Voordat een nieuwe chauffeur aan de slag gaat voor Better Places reizigers, is er een kennismaking waarbij ze geïnformeerd worden over de duurzaamheidsstandaard die onze lokale reisexpert hanteert.

Natuur en cultuur

De natuurlijke flora en fauna in Sri Lanka zijn een grote reden voor veel mensen om het land te bezoeken. Het eiland is de thuisbasis van vele unieke soorten; meer dan 16% van de zoogdieren is inheems. Veel van deze soorten worden met uitsterven bedreigd. Niet alleen door klimaatverandering, maar vooral door de aanwezigheid van menselijke activiteiten, zoals landbouw, ontbossing en de aanleg van wegen. Tijdens onze reizen door Sri Lanka bezoek je meerdere Nationale Parken. De entreeprijzen variëren tussen de tien en veertig Amerikaanse dollars. Het geld wordt gebruikt om de parken te beschermen en te onderhouden. Met een bezoek aan een Nationaal Park draag je direct bij aan het beschermen van de natuur en biodiversiteit op het eiland.

Met een bezoek aan Werelderfgoederen, zoals Polonnaruwa en Dambulla Cave Temple, draag je bij aan het behouden en beschermen van deze bijzondere, historische monumenten.

Slow travel

Wij stimuleren onze klanten om niet elk jaar een verre reis te maken en als ze gaan dan liefst zo lang mogelijk. Hoe langer hoe beter, dus scoren reizen die nóg langer zijn hoger. Bovendien biedt het reizigers een betere ervaring, aangezien ze langer in een land of regio blijven en zo de plek beter ervaren. Dat noemen we slow travel.

Sri Lanka ligt in zone 3. Voor reizen naar bestemmingen in zone 3 hebben we als doelstelling om een minimale reisduur van 12 dagen te halen. Maar liever zorgen we ervoor dat de rondreizen in Sri Lanka langer duren. In 2023 was het gemiddelde aantal reisdagen voor de geboekte reizen naar Sri Lanka XX dagen. Daarmee scoort de bestemming 2 punten in de Eerlijke Reiswijzer. Dat kan beter. We helpen onze lokale reisexpert om reiziger te stimuleren langer op reis te gaan. 

 

Bei einem Kochkurs werden Sie in die Geheimnisse der singhalesischen Küche eingeweiht

Wat we nog meer doen

Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten, minder wegwerpplastics te gebruiken en overtoerisme te voorkomen.

Eet en koop lokaal

Onze lokale reisexpert informeert gidsen en chauffeurs over het belang van lokaal eten en kopen. Ze heeft de afspraak dat chauffeurs reizigers in principe niet meenemen naar grote ketens of supermarkten, maar juist naar de lokale markt en particuliere restaurants. De reisexpert tipt reizigers waar ze lekker kunnen eten. Ze houdt daarbij rekening met voedselveiligheid en beveelt alleen restaurants aan waar ze goede ervaringen mee heeft. Als reizigers souvenirs willen kopen, neemt de gids ze mee naar lokaal gerunde winkels. Zij hebben de opdracht om 'made in China-winkels' te vermijden. Het kan zijn dat de chauffeur je meeneemt naar een winkel van een vriend of een bekende en dat hij een commissie krijgt wanneer je daar iets koopt. De grote souvenirwinkels werken doorgaans niet met commissies, maar de inkomsten verdwijnen dikwijls op buitenlandse bankrekeningen. 

Vegetarisch en veganistisch eten

De makkelijkste manier om je persoonlijke impact op het klimaat te verkleinen is door vis, vlees en zuivel uit je dieet te schrappen. Op reis in Sri Lanka is dat in elk geval geen enkel probleem. Door de invloed van de Indiase keuken, is het aanbod aan vegetarisch eten in Sri Lanka groot. Het grote verschil tussen Indiase en Sri Lankaanse curry's is dat de Sri Lankanen veel kokosolie en -room gebruiken, in plaats van ghee (geklaarde boter). Dat betekent dat de meeste vegetarische gerechten ook veganistisch zijn. Vooral in de meer toeristische plaatsen, zoals Mirissa, Galle en Kandy, vind je meerdere restaurants met een 100% vegetarisch of veganistisch menu.

Plasticvrij reizen

Milieuvervuiling door wegwerpplastics is een enorm probleem in Sri Lanka. Vooral in de regio's waar veel toeristen komen, raken de stranden en de natuur steeds meer vervuild. Recent onderzoek liet zien dat er in het zandstrand en het zeewater van de zuidelijke kustlijn grote hoeveelheden microplastics aanwezig zijn. Een belangrijke oorzaak is het gebrek aan goed afvalmanagement, terwijl de toerismesector blijft groeien en dus meer en meer afval veroorzaakt. Milieuactivisten roepen de overheid op om wegwerpplastics te verbieden en streng te controleren op afvaldumpingen door hotels en andere bedrijven.

Wij nemen ook onze verantwoordelijkheid door het gebruik van wegwerpplastic zoveel mogelijk tegen te gaan. Dat doen we onder andere door samen te werken met accommodaties. We sporen ondernemers aan om tappunten met mineraalwater aan te bieden, zodat onze reizigers een herbruikbare fles kunnen vullen en geen plastic flesjes meer nodig hebben. Bij de meeste trekpleisters staan eveneens tappunten met veilig drinkwater. Tegelijkertijd informeren we onze reizigers wat ze zelf kunnen doen om plasticvrij te reizen in Sri Lanka

De uitdaging van massatoerisme

Het toerisme zorgt voor veel werkgelegenheid. Tegelijkertijd vormt de industrie een grote bedreiging voor het eiland. Na de tsunami in 2004 en het einde van de burgeroorlog in 2009, groeide de sector razendsnel. Het kleine eiland, dat maar anderhalf keer zo groot is als Nederland, ontving in 2019 ruim 2,3 miljoen buitenlandse toeristen. Door de komst van massatoerisme ontstaat er een enorme druk op de natuur, het cultureel erfgoed en lokale voorzieningen, zoals infrastructuur en afvalverwerking.

Van de gebaande paden af

Sommige trekpleisters ervaren nu al de gevolgen van overtoerisme. Denk aan schade aan cultureel erfgoed en afval op de stranden. Maar ook het verdwijnen van de walvis voor de kust van Sri Lanka door het grote aantal boten dat dagelijks toeristen meeneemt om de dieren te spotten. We adviseren reizigers om populaire trekpleisters, zoals Kandy, Sigiriya Rock en Dambulla Cave op minder drukke tijdstippen, of - beter nog - in het schouderseizoen te bezoeken. Daarnaast nemen we bewust de minder bekende plekken op in onze reisroutes, zodat we zo min mogelijk bijdragen aan overtoerisme

Sri Lanka National Park

Wilde dieren spotten

De wilde dieren van Sri Lanka hebben een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Dat is niet altijd positief. Op het eiland barst het van de activiteiten waarbij wilde dieren worden gebruikt voor het vermaak van toeristen. Denk aan olifanten wassen en selfies met tijgers. Maar ook activiteiten waarbij wilde dieren worden verstoord in hun natuurlijke leefomgeving, zoals zwemmen met dolfijnen of walvissen spotten. Deze activiteiten bieden wij niet aan. Als reizigers erom vragen, leggen wij uit waarom we ervoor kiezen deze activiteiten te vermijden.

In 2023 hebben we besloten om een bezoek aan de Elephant Transit Home niet langer aan te bieden. Hoewel het park volgens eigen zeggen geen directe interactie tussen olifanten en mensen toestaat, horen we van onze reizigers dat er wel de mogelijkheid is om de dieren te voeren. Bovendien kregen we als feedback dat het park een erg hoog dierentuingehalte heeft. Met onze safari's en een verblijf in de Kingdom Ecolodge heb je een grote kans om wilde olifanten van dichtbij te zien, zonder ze te storen in hun natuurlijk gedrag. 

In samenwerking met de World Animal Protection hebben wij een beleid voor dierenwelzijn opgesteld, zodat we niet onbedoeld bijdragen aan het lijden van dieren tijdens onze reizen. Onze reisexpert gebruikt deze richtlijnen om te bepalen of een activiteit wel of niet diervriendelijk is. 

Impact op het klimaat

Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. Wij stimuleren onze reizigers om zoveel mogelijk te kiezen voor het minst schadelijke transport.

CO2-uitstoot van de vlucht naar Colombo

De retourvlucht van Amsterdam naar Colombo veroorzaakt gemiddeld 4474kg CO2e. Je vliegt dan economy class met een rechtstreekse lijnvlucht. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. 4474kg CO2e is net zoveel als drie gemiddelde huishoudens in Nederland in een jaar verbruiken aan elektriciteit. De vlucht naar Sri Lanka is onvermijdelijk. Daarom adviseren we onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichterbij huis. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

Hybride en elektrische auto's

De Sri Lankaanse overheid heeft ambitieuze doelen gesteld voor het uitfaseren van auto's die rijden op fossiele brandstoffen. Vanaf 2030 kunnen bewoners geen benzineauto's meer importeren. Als onderdeel van dit plan konden Sri Lankanen jarenlang hybride auto's met een flink belastingvoordeel aanschaffen. Als gevolg daarvan rijden de meeste chauffeurs in deels elektrische auto's. Dat geldt ook voor de chauffeurs waar wij mee samenwerken. Inmiddels is het belastingvoordeel aangepast naar volledig elektrische auto's, in de hoop dat de aanschaf van deze voertuigen net zo'n vlucht neemt als bij de hybride wagens.

Reizen met de trein

Naast het gebruik van duurzamere auto's, nemen we ook zoveel mogelijk treinreizen op in onze voorbeeldreizen. Het is de snelste en meest comfortabele manier om lange afstanden te overbruggen. Bovendien behoort het treinnetwerk in Sri Lanka tot één van de meeste indrukwekkende ter wereld, door het waanzinnig uitzicht in het heuvelachtige binnenland. 

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je vliegreis naar Sri Lanka maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Travelife Certificering logo Travelife

Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen of een ander vergelijkbaar certificaat dat erkend wordt door de GSTC. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexpert in Sri Lanka is in het proces om Travelife Partner te worden en hoopt die status in 2023 te behalen.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.