Duurzaam reizen in Sri Lanka is noodzakelijk en heel goed mogelijk. Het is alleen die lange vlucht naar het Aziatische eiland die roet in het eten gooit. Moeten we dan maar stoppen met vliegen als we het klimaat willen sparen? Wat betekent dat eigenlijk voor de Sri Lankanen? Voor hun economie? Hun cultureel erfgoed en rijke natuur? Bij het samenstellen van onze reizen door Sri Lanka maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. We streven ernaar om een zo groot mogelijke positieve impact te hebben op de lokale gemeenschap en de natuur. Tegelijkertijd proberen we de negatieve impact op het klimaat zoveel mogelijk te beperken. Op die manier zorgen we ervoor dat je reis de lange, vervuilende vlucht waard is. Om inzicht te krijgen in de effecten van onze reizen, beoordelen we de reisroutes met een uitgebreide impactscore. Zo kunnen we zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je onderaan de voorbeeldreizen. Op deze pagina geven we een toelichting bij die impactscores.

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Sri Lanka. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en komen van de hoogtepuntenreis door Sri Lanka.

Het belang van toerisme in Sri Lanka

Toerisme is de belangrijkste economische sector in Sri Lanka. Ruim 10% van het Nationaal Bruto Product wordt verdiend in de reisindustrie. Één op de tien mensen werkt in het toerisme. Tel je de mensen mee die indirect hun inkomen uit de reisbranche halen, dan is dat zelfs één op de vier Sri Lankanen. We hebben het dan over boeren die groenten verbouwen en verkopen aan hotels en restaurants, producenten van verzorgingsproducten die in de accommodaties liggen, automonteurs en wasserettes die het wagenpark onderhouden, etc. 

De uitdaging van massatoerisme

Het toerisme zorgt voor veel werkgelegenheid. Tegelijkertijd vormt de industrie een grote bedreiging voor het eiland. Na de tsunami in 2004 en het einde van de burgeroorlog in 2009, groeide de sector razendsnel. Het kleine eiland, dat maar anderhalf keer zo groot is als Nederland, ontving in 2019 ruim 2,3 miljoen buitenlandse toeristen. Door de komst van massatoerisme ontstaat er een enorme druk op de natuur, het cultureel erfgoed en lokale voorzieningen, zoals infrastructuur en afvalverwerking. Niet meer vliegen naar Sri Lanka heeft desastreuze gevolgen voor miljoenen mensen op het eiland. Daarom is het van groot belang dat we wel blijven reizen, maar dat zo duurzaam mogelijk doen. Want alleen dan kunnen we het natuurlijke en culturele erfgoed van dit bijzondere eiland beschermen en behouden voor volgende generaties.

Positieve impactscore

Ondersteun en promoot lokale initiatieven

Kleinschalige en duurzame accommodaties

Bij het organiseren van onze rondreizen door Sri Lanka maken we zoveel mogelijk gebruik van kleinschalige en duurzame accommodaties. Van authentieke familiehotels en ecolodges tot slapen in een boomhut. Het aanbod aan duurzame en kleinschalige accommodaties in Sri Lanka is groot. Waar mogelijk kiezen we altijd voor een overnachtingsplek die goed is voor jou, voor de lokale bevolking, de natuur en voor het klimaat. We toetsen de de impact van een accommodatie met onze criteria voor duurzame hotels

Bij het selecteren van accommodaties kijken we niet alleen naar de impact op het klimaat. Het is minstens zo belangrijk dat het geld wat je betaalt bij de juiste mensen terechtkomt. In sommige populaire toeristenregio's zien we dat hotels worden gekocht door buitenlandse investeerders of door rijke Sri Lankanen die niet (meer) in het gebied of op het eiland wonen. De winst uit de onderneming verdwijnt naar het buitenland en komt dus niet ten goede aan de lokale economie. Waar mogelijk kiest onze reisexpert ervoor om juist met lokale ondernemers te werken.

Ver van de gebaande paden af ligt de bijzondere Kingdom Ecolodge. De boerderij ligt aan een olifantencorridor. Elke ochtend en avond wandelen wilde olifanten voor de ecolodge langs. Een magisch spektakel. Eigenaar Dim heeft de kamers gebouwd van natuurlijke materialen: omgevallen bomen, gevlochten palmbladeren en modder. Het kraanwater wordt gefilterd en is daardoor drinkbaar en wegwerpplastic is niet welkom op het terrein. Het eten dat de gasten geserveerd krijgen komt van de eigen boerderij of wordt geruild met dorpelingen.

Steeds meer homestay's in Sri Lanka

Met de toenemende populariteit van authentiek en kleinschalig toerisme, is het aanbod aan homestay's in Sri Lanka flink gegroeid. Voor veel gezinnen is het een makkelijke en leuke manier om extra inkomsten te verdienen. Voor de families betekent dat het verschil tussen wel of niet je kinderen laten studeren. Voor de reiziger is het een bijzondere manier om kennis te maken met de lokale bewoners.

Kennismaken met de bewoners

Sri Lanka is de perfecte bestemming voor authentieke ontmoetingen met de lokale bewoners. De Sri Lankanen zijn van zichzelf gastvrij en nieuwsgierig. Dat maakt het makkelijk om op straat, op de markt of in de trein een praatje aan te knopen. Tijdens onze rondreizen nemen we graag excursies op waarbij interactie met de bewoners centraal staat. In de hoogtepuntenreis is dat bijvoorbeeld een kookworkshop in Kandy. Je gaat samen met de host naar een lokale markt om ingrediënten te kopen. Tijdens de workshop maak je traditionele Sri Lankaanse gerechten die je vervolgens samen opeet.

Gidsen en chauffeurs

Onze Sri Lankareizen scoren goed als het gaat om het gebruik van lokale gidsen en chauffeurs. De meeste reizigers kiezen ervoor om het land te verkennen met een privéchauffeur. Bij een bezoek aan cultureel erfgoed word je vergezeld door een lokale gids, die je meer kan vertellen over de historie van de plek.

Onze lokale reisexpert werkt zoveel mogelijk met een vast team van chauffeurs en kent ze allemaal persoonlijk. De chauffeurs werken op freelance basis en krijgen per tour betaald. Het tarief dat ze krijgen ligt hoger dan het gemiddelde. Voordat een nieuwe chauffeur aan de slag gaat voor Better Places reizigers, is er een kennismaking waarbij ze geïnformeerd worden over de duurzaamheidsstandaard die onze lokale reisexpert hanteert.

Eet en koop lokaal

Onze lokale reisexpert informeert gidsen en chauffeurs over het belang van lokaal eten en kopen. Ze heeft de afspraak dat chauffeurs reizigers in principe niet meenemen naar grote ketens of supermarkten, maar juist naar de lokale markt en particuliere restaurants. De reisexpert tipt reizigers waar ze lekker kunnen eten. Ze houdt daarbij rekening met voedselveiligheid en beveelt alleen restaurants aan waar ze goede ervaringen mee heeft. Als reizigers souvenirs willen kopen, neemt de gids ze mee naar lokaal gerunde winkels. Zij hebben de opdracht om 'made in China-winkels' te vermijden. Het kan zijn dat de chauffeur je meeneemt naar een winkel van een vriend of een bekende en dat hij een commissie krijgt wanneer je daar iets koopt. De grote souvenirwinkels werken doorgaans niet met commissies, maar de inkomsten verdwijnen dikwijls op buitenlandse bankrekeningen. 

Verminder de CO2-uitstoot van je vakantie

Vegetarisch en veganistisch eten

De makkelijkste manier om je persoonlijke impact op het klimaat te verkleinen is door vis, vlees en zuivel uit je dieet te schrappen. Op reis in Sri Lanka is dat in elk geval geen enkel probleem. Door de invloed van de Indiase keuken, is het aanbod aan vegetarisch eten in Sri Lanka groot. Het grote verschil tussen Indiase en Sri Lankaanse curry's is dat de Sri Lankanen veel kokosolie en -room gebruiken, in plaats van ghee (geklaarde boter). Dat betekent dat de meeste vegetarische gerechten ook veganistisch zijn. Vooral in de meer toeristische plaatsen, zoals Mirissa, Galle en Kandy, vind je meerdere restaurants met een 100% vegetarisch of veganistisch menu.

Hybride en elektrische auto's

De Sri Lankaanse overheid heeft ambitieuze doelen gesteld voor het uitfaseren van auto's die rijden op fossiele brandstoffen. Vanaf 2030 kunnen bewoners geen benzineauto's meer importeren. Als onderdeel van dit plan konden Sri Lankanen jarenlang hybride auto's met een flink belastingvoordeel aanschaffen. Als gevolg daarvan rijden de meeste chauffeurs in deels elektrische auto's. Dat geldt ook voor de chauffeurs waar wij mee samenwerken. Inmiddels is het belastingvoordeel aangepast naar volledig elektrische auto's, in de hoop dat de aanschaf van deze voertuigen net zo'n vlucht neemt als bij de hybride wagens.

Reizen met de trein

Naast het gebruik van duurzamere auto's, nemen we ook zoveel mogelijk treinreizen op in onze voorbeeldreizen. Het is de snelste en meest comfortabele manier om lange afstanden te overbruggen. Bovendien behoort het treinnetwerk in Sri Lanka tot één van de meeste indrukwekkende ter wereld, door het waanzinnig uitzicht in het heuvelachtige binnenland. 

Bescherm, toon respect en reis plasticvrij

Nationale parken

De natuurlijke flora en fauna in Sri Lanka zijn een grote reden voor veel mensen om het land te bezoeken. Het eiland is de thuisbasis van vele unieke soorten; meer dan 16% van de zoogdieren is inheems. Veel van deze soorten worden met uitsterven bedreigd. Niet alleen door klimaatverandering, maar vooral door de aanwezigheid van menselijke activiteiten, zoals landbouw, ontbossing en de aanleg van wegen. Tijdens onze reizen door Sri Lanka bezoek je meerdere Nationale Parken. De entreeprijzen variëren tussen de tien en veertig Amerikaanse dollars. Het geld wordt gebruikt om de parken te beschermen en te onderhouden. Met een bezoek aan een Nationaal Park draag je direct bij aan het beschermen van de natuur en biodiversiteit op het eiland.

Bezoek aan een olifantenopvang

In 2020 werden er 407 olifanten vermoord in Sri Lanka, als gevolg van conflicten tussen mens en dier. In veel gevallen blijven jonge olifanten achter zonder verzorger. Het Udawalawe Elephant Transit Home in Udawalawe National Park vangt de weesdiertjes op en verzorgt ze met als doel ze uiteindelijk weer in het wild uit te zetten. In de opvang leven de babyolifanten zoveel mogelijk onder normale omstandigheden. Tijdens onze reizen kun je een bezoek brengen aan het Udawalawe Elephant Transit Home. Het entreegeld gaat direct naar de olifantenopvang. Bezoekers mogen van een gepaste afstand kijken wanneer de verzorgers de dieren voeren. In het bijbehorende informatiecentrum leer je op een interactieve manier over het leven van de Aziatische olifant. Aanraken en interactie tussen de bezoekers en olifanten is niet toegestaan. De Udawalawe Elephant Transit Home staat op de lijst van verantwoorde olifantenopvangcentra van World Animal Protection. 

De wilde dieren van Sri Lanka hebben een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Dat is niet altijd positief. Op het eiland barst het van de activiteiten waarbij wilde dieren worden gebruikt voor het vermaak van toeristen. Denk aan olifanten wassen en selfies met tijgers. Maar ook activiteiten waarbij wilde dieren worden verstoord in hun natuurlijke leefomgeving, zoals zwemmen met dolfijnen of walvissen spotten. In samenwerking met de World Animal Protection hebben wij een beleid voor dierenwelzijn opgesteld, zodat we niet onbedoeld bijdragen aan het lijden van dieren tijdens onze reizen. Onze reisexpert gebruikt deze richtlijnen om te bepalen of een activiteit wel of niet diervriendelijk is. 

Plasticvrij reizen

Milieuvervuiling door wegwerpplastics is een enorm probleem in Sri Lanka. Vooral in de regio's waar veel toeristen komen, raken de stranden en de natuur steeds meer vervuild. Recent onderzoek liet zien dat er in het zandstrand en het zeewater van de zuidelijke kustlijn grote hoeveelheden microplastics aanwezig zijn. Een belangrijke oorzaak is het gebrek aan goed afvalmanagement, terwijl de toerismesector blijft groeien en dus meer en meer afval veroorzaakt. Milieuactivisten roepen de overheid op om wegwerpplastics te verbieden en streng te controleren op afvaldumpingen door hotels en andere bedrijven.

Wij nemen ook onze verantwoordelijkheid door het gebruik van wegwerpplastic zoveel mogelijk tegen te gaan. Dat doen we onder andere door samen te werken met accommodaties. We sporen ondernemers aan om tappunten met mineraalwater aan te bieden, zodat onze reizigers een herbruikbare fles kunnen vullen en geen plastic flesjes meer nodig hebben. Bij de meeste trekpleisters staan eveneens tappunten met veilig drinkwater. Tegelijkertijd informeren we onze reizigers wat ze zelf kunnen doen om plasticvrij te reizen in Sri Lanka

Van de gebaande paden af

Massatoerisme en de groeiende druk op de natuur, cultureel erfgoed en de infrastructuur zijn een flinke uitdaging voor Sri Lanka. Sommige trekpleisters ervaren nu al de gevolgen van overtoerisme. Denk aan schade aan cultureel erfgoed en afval op de stranden. Maar ook het verdwijnen van de walvis voor de kust van Sri Lanka door het grote aantal boten dat dagelijks toeristen meeneemt om de dieren te spotten. Tijdens de hoogtepuntenreis door Sri Lanka bezoek je een aantal populaire trekpleisters, zoals Kandy, Sigiriya Rock en Dambulla Cave. We adviseren reizigers om deze plekken op minder drukke tijdstippen, of - beter nog - in het schouderseizoen te bezoeken. Daarnaast nemen we bewust de minder bekende plekken op in onze reisroutes, zodat we zo min mogelijk bijdragen aan overtoerisme. Tijdens de ultieme Sri Lanka vakantie reis je naar het onbekende noorden van het eiland en bezoek je het fascinerende Jaffna, waar amper toeristen komen.

Impact op het klimaat

Impact op het klimaat

CO2-uitstoot van de vlucht naar Colombo

De retourvlucht van Amsterdam naar Colombo veroorzaakt gemiddeld 4474kg CO2e. Je vliegt dan economy class met een rechtstreekse lijnvlucht. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. 4474kg CO2e is net zoveel als drie gemiddelde huishoudens in Nederland in een jaar verbruiken aan elektriciteit. De vlucht naar Sri Lanka is onvermijdelijk. Daarom adviseren we onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichterbij huis. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van jouw vliegreis naar Sri Lanka maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van de CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Aantal kilometers over land

Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reizigers afleggen te beperken. Daarmee verminderen we de CO2-uitstoot van het vervoer. Als bijkomend voordeel blijven reiziger langer in een gebied en reizen ze volgens de principes van slow travel. Dat betekent minder verplaatsen, meer zien en meer beleven. Zo kun je een plek echt leren kennen en is er alle gelegenheid voor authentieke ontmoetingen met de bewoners. 

Tijdens de hoogtepuntenreis in Sri Lanka reis je zo'n 788 km in 18 dagen. Dat komt neer op gemiddeld bijna 44 km per dag. Dat is reizen op een laag tempo. Natuurlijk speelt het formaat van het land een belangrijke rol. Doordat het eiland vrij klein is kun je meer zien in minder tijd. De afstanden en reistijden zijn tenslotte kort. Doordat je langs de hoogtepunten van het eiland reist, bezoek je alleen het zuidelijke deel. Kies je voor de ultieme Sri Lanka vakantie? Dan reis je 1512 km in 24 dagen. Dat komt neer op een gemiddelde van 63 km per dag. De ultieme Sri Lanka vakantie heeft een grotere positieve impact dan onze andere voorbeeldreizen. Als onderdeel daarvan reis je van de gebaande paden af naar het onbekende noorden van Sri Lanka. Hoewel het aantal kilometer over land toeneemt, helpen we daarmee het toerisme beter te verspreiden over het eiland.

Travelife Certificering logo Travelife

Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen of een ander vergelijkbaar certificaat dat erkend wordt door de GSTC. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexpert in Sri Lanka is in het proces om Travelife Partner te worden en hoopt die status begin 2022 te behalen.

Klimaatactie

Onze lokale reisexpert is voornemens om zowel de Tourism Declares Climate Emergency als de Glasgow Declaration te tekenen. Op dit moment doet ze onderzoek naar de voorwaarden voor ondertekening en de eisen voor het opstellen van een klimaatactieplan. Met het ondertekenen van deze initiatieven verplicht de reisexpert zichzelf actie te ondernemen om de CO2-uitstoot van de reizen en activiteiten die zij organiseert te minimaliseren.