Duurzaam reizen in Sri Lanka is noodzakelijk en heel goed mogelijk. Het is alleen die lange vlucht naar het Aziatische eiland die roet in het eten gooit. Moeten we niet gewoon stoppen met vliegen als we het klimaat willen sparen? Maar wat betekent dat voor de Sri Lankanen? Voor hun economie? Hun cultureel erfgoed en rijke natuur? Bij het samenstellen van onze reizen door Sri Lanka maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. We streven ernaar om een zo groot mogelijke positieve impact te hebben op de lokale gemeenschap en de natuur. Tegelijkertijd proberen we de negatieve impact op het klimaat zoveel mogelijk te beperken. Op die manier zorgen we ervoor dat je reis de lange, vervuilende vlucht waard is. Om inzicht te krijgen in de effecten van onze reizen, beoordelen we de reisroutes met een uitgebreide impactscore. Zo kunnen we zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je onderaan de voorbeeldreizen. Op deze pagina geven we een toelichting bij die impactscores.

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Sri Lanka. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en komen van de hoogtepuntenreis door Sri Lanka.

Het belang van toerisme in Sri Lanka

Toerisme is de belangrijkste economische sector in Sri Lanka. Ruim 10% van het Nationaal Bruto Product wordt verdiend in de reisindustrie. Één op de tien mensen werkt in het toerisme. Tel je de mensen mee die indirect hun inkomen uit de reisbranche halen, dan is dat zelfs één op de vier Sri Lankanen. We hebben het dan over boeren die groenten verbouwen en verkopen aan hotels en restaurants, producenten van verzorgingsproducten die in de accommodaties liggen, automonteurs en wasserettes die het wagenpark onderhouden, etc. 

De uitdaging van massatoerisme

Het toerisme zorgt voor veel werkgelegenheid. Tegelijkertijd vormt de industrie een grote bedreiging voor het eiland. Na de tsunami in 2004 en het einde van de burgeroorlog in 2009, groeide de sector razendsnel. Het kleine eiland, dat maar anderhalf keer zo groot is als Nederland, ontving in 2019 ruim 2,3 miljoen buitenlandse toeristen. Door de komst van massatoerisme ontstaat er een enorme druk op de natuur, het cultureel erfgoed en lokale voorzieningen, zoals infrastructuur en afvalverwerking. Niet meer vliegen naar Sri Lanka heeft desastreuze gevolgen voor miljoenen mensen op het eiland. Daarom is het van groot belang dat we wel blijven reizen, maar dat zo duurzaam mogelijk doen. Want alleen dan kunnen we het natuurlijke en culturele erfgoed van dit bijzondere eiland beschermen en behouden voor volgende generaties.

Positieve impactscore

Ondersteun en promoot lokale initiatieven

Kleinschalige en duurzame accommodaties

Bij het organiseren van onze rondreizen door Sri Lanka maken we zoveel mogelijk gebruik van kleinschalige en duurzame accommodaties. Van authentieke familiehotels en ecolodges tot slapen in een boomhut. Het aanbod aan duurzame en kleinschalige accommodaties in Sri Lanka is groot. Waar mogelijk kiezen we altijd voor een overnachtingsplek die goed is voor jou, voor de lokale bevolking, de natuur en voor het klimaat. 

Bij het selecteren van accommodaties kijken we niet alleen naar de impact op het klimaat. Het is minstens zo belangrijk dat het geld wat je betaalt bij de juiste mensen terechtkomt. In sommige populaire toeristenregio's zien we dat hotels worden gekocht door buitenlandse investeerders of door rijke Sri Lankanen die niet (meer) in het gebied of op het eiland wonen. De winst uit de onderneming verdwijnt naar het buitenland en komt dus niet ten goede aan de lokale economie. Waar mogelijk kiest onze reisexpert ervoor om juist met lokale ondernemers te werken.

Ver van de gebaande paden af ligt de bijzondere Kingdom Ecolodge. De boerderij ligt aan een olifantencorridor. Elke ochtend en avond wandelen wilde olifanten voor de ecolodge langs. Een magisch spektakel. Eigenaar Dim heeft de kamers gebouwd van natuurlijke materialen: omgevallen bomen, gevlochten palmbladeren en modder. Het kraanwater wordt gefilterd en is daardoor drinkbaar en wegwerpplastic is niet welkom op het terrein. Het eten dat de gasten geserveerd krijgen komt van de eigen boerderij of wordt geruild met dorpelingen.

Steeds meer homestay's in Sri Lanka

Met de toenemende populariteit van authentiek en kleinschalig toerisme, is het aanbod aan homestay's in Sri Lanka flink gegroeid. Voor veel gezinnen is het een makkelijke en leuke manier om extra inkomsten te verdienen. Voor de families betekent dat het verschil tussen wel of niet je kinderen laten studeren. Voor de reiziger is het een bijzondere manier om kennis te maken met de lokale bewoners.

Kennismaken met de bewoners

Sri Lanka is de perfecte bestemming voor authentieke ontmoetingen met de lokale bewoners. De Sri Lankanen zijn van zichzelf gastvrij en nieuwsgierig. Dat maakt het makkelijk om op straat, op de markt of in de trein een praatje aan te knopen. Tijdens onze rondreizen nemen we graag excursies op waarbij interactie met de bewoners centraal staat. In de hoogtepuntenreis is dat bijvoorbeeld een kookworkshop in Kandy. Je gaat samen met de host naar een lokale markt om ingrediënten te kopen. Tijdens de workshop maak je traditionele Sri Lankaanse gerechten die je vervolgens samen opeet.

Gidsen en chauffeurs

De Sri Lankareizen scoren goed als het gaat om het gebruik van lokale gidsen en chauffeurs. De meeste reizigers kiezen ervoor om het land te verkennen met een privéchauffeur. Bij het bezoek aan cultureel erfgoed word je vergezeld door een lokale gids, die je meer kan vertellen over de historie van de plek die je bezoekt. 

Wacht op meer input

Eet en koop lokaal

Onze lokale reisexpert informeert gidsen en chauffeurs over het belang van lokaal eten en kopen. Ze heeft de afspraak dat chauffeurs reizigers in principe niet meenemen naar grote ketens of supermarkten, maar juist naar de lokale markt en particuliere restaurants. De reisexpert tipt reizigers waar ze lekker kunnen eten. Ze houdt daarbij rekening met voedselveiligheid en beveelt alleen restaurants aan waar ze goede ervaringen mee heeft. Als reizigers souvenirs willen kopen, neemt de gids ze mee naar lokaal gerunde winkels. Zij hebben de opdracht om 'made in China-winkels' te vermijden. Het kan zijn dat de chauffeur je meeneemt naar een winkel van een vriend of een bekende en dat hij een commissie krijgt wanneer je daar iets koopt. De grote souvenirwinkels werken doorgaans niet met commissies, maar de inkomsten verdwijnen dikwijls op buitenlandse bankrekeningen. 

Verminder de CO2-uitstoot van je vakantie

Vegetarisch en veganistisch eten

De makkelijkste manier om je persoonlijke impact op het klimaat te verkleinen is door vis, vlees en zuivel uit je dieet te schrappen. Op reis in Sri Lanka is dat in elk geval geen enkel probleem. Door de invloed van de Indiase keuken, is het aanbod aan vegetarisch eten in Sri Lanka groot. Het grote verschil tussen Indiase en Sri Lankaanse curry's is dat de Sri Lankanen veel kokosolie en -room gebruiken, in plaats van ghee (geklaarde boter). Dat betekent dat de meeste vegetarische gerechten ook veganistisch zijn. Vooral in de meer toeristische plaatsen, zoals Mirissa, Galle en Kandy, vind je meerdere restaurants met een 100% vegetarisch of veganistisch menu.

Bescherm, toon respect en reis plasticvrij
Impact op het klimaat