Zo ga je plasticvrij op reis

Geen plastic flessen meer
Neem een hervulbare waterfles mee
Tappunten bij tempels
Neem een waterfilter of Steripen mee op reis

Geen plastic flessen meer

In het tropische Sri Lanka is het vrijwel het hele jaar zo rond de 30 graden. Dat betekent dat je veel water moet drinken om gehydrateerd te blijven. Als je 2 liter water per persoon drinkt gebruikt je al snel 4 plastic flesjes per dag. Tijdens een rondreis van 3 weken komt dat neer op 84 flesjes per persoon! Dat kan anders. Samen met onze lokale reisexpert doen we er alles aan om het voor jou zo gemakkelijk mogelijk te maken om geen plastic flessen meer te kopen.

Neem een hervulbare waterfles mee

Neem een hervulbare waterfles mee op reis. Samen met onze reisexpert Lea vragen wij hoteleigenaren om gefilterd kraanwater aan te bieden aan onze reizigers. Zo kun je in veel van onze hotels je eigen waterfles vullen. Is er nog geen tappunt aanwezig in het hotel? Vraag dan om gekookt kraanwater. Als je slim bent vraag je het de avond ervoor en laat je het gekookte water in de koelkast zetten, zodat het de volgende ochtend lekker koud is. Reis je met een privétaxi? Vanaf nu hebben al onze chauffeurs een waterstation in de achterbak, zodat je ook onderweg je fles kunt bijvullen. Handig!

Op zoek naar meer tips voor Sri Lanka? Wat dacht je van deze unieke en bijzondere kleinschalige hotels en ecolodges?

Plasticvrij reizen Sri Lanka: Tappunten bij tempels

Tijdens een bezoek aan heilige tempels en andere toeristische trekpleisters in Sri Lanka ben je veel in beweging. De klim naar het Sigiriya complex in de volle zon is best pittig. En een dagje fietsen in de zengende hitte door de ruïnes van Anuradhapura vraagt of extra vocht. Het is goed om te weten dat de Sri Lankaanse overheid op deze populaire plaatsen tappunten heeft geplaatst. Je vindt de kraantjes meestel bij de parkeerplaats of vlakbij de ingang van de bezienswaardigheid. In Anuradhapura staan de tappunten bij de meest bekende tempels. Het water uit deze kraantjes is gezuiverd en dus veilig te drinken.

Neem een Grayl waterfilter mee op reis

Natuurlijk zijn er momenten op de dag dat je dorst hebt, maar dat je nergens een veilig waterstation kunt vinden. Ook daar is een oplossing voor. Wat dacht je van Grayl? De Grayl waterfilter is volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. Het werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Of ga voor de SteriPen

Nog zo’n geweldige uitvinding: de SteriPen. Dit kleine apparaatje werkt met hetzelfde principe als grote waterzuiveringbedrijven. Met ultraviolet licht doodt de SteriPen alle bacteriën en virussen die in het water aanwezig kunnen zijn. Het is gewoon een kwestie van anderhalve minuut roeren in het kraanwater en het is veilig om te drinken. Te mooi om waar te zijn? Onze reizigers gebruikten de SteriPen met succes in Sri Lanka. De SteriPen kun je eindeloos gebruiken. Het apparaat werkt op batterijen, die je gewoon kunt vervangen als ze leeg zijn. Wie slim is gebruikt oplaadbare batterijen.

Ben je net zo begaan met het klimaat als wij? Met deze tips kun je de CO2-uitstoot van je reis zoveel mogelijk verkleinen.

Plasticvrij reizen Sri Lanka: Neem een Lifestraw Go mee

De Lifestraw Go hervulbare waterfles heeft een ingebouwd filter. Je vult de fles met ongefilterd kraanwater. Dat kan zelf met stromend water uit een beekje. Wanneer je een slok neemt gaat het water door het filter naar de drinktuit en wordt het gezuiverd voor je het binnenkrijgt. Makkelijker kan bijna niet. De Lifestraw Go heeft een inhoud van 0,65 liter en kan tot 1.000 liter water per filter zuiveren. Daarna blokkeert de drinktuit. Het filter kun je gewoon vervangen. Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s.  De veel kleinere virussen worden echter niet tegengehouden en die schakel je eventueel chemisch uit, met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood. De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen.

Plan jouw reis naar Sri Lanka

Ben je op zoek naar een bijzondere Sri Lanka reis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert in Sri Lanka. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.

Meer tips voor het verminderen van plastic afval

Naast het vermijden van plastic waterflessen, is er nog veel meer wat je kunt doen om het gebruik van onnodig plastic tegen te gaan. Check de video en lees onze tips.

  • Gebruik alleen wat je echt nodig hebt. Sommige hotels zetten bij wijze van service plastic flesjes water op de kamer. Als je toch je eigen flesje vult, kun je die net zo goed laten staan. Hetzelfde geldt voor shampoo- en douchegelmini’s. Ongemerkt veroorzaken al die mini’s een gigantische berg plastic afval. Het is veel beter om je eigen, grote flessen doucheproducten mee te nemen. Dat kost minder plastic en zo gebruik je ook op vakantie je favoriete merk.
  • Of je nou vers fruit gaat halen op de markt of op koopjesjacht bent naar de mooiste souvenirs; het is slim om je eigen tasje mee te nemen. In Sri Lanka is het gebruik van wegwerptasjes sinds 2017 verboden, nadat een berg plastic afval instortte en aan 32 mensen het leven kostte. Helaas betekent dat niet dat je nergens meer plastic tasjes krijgt. Maar voortaan zeg jij ‘no plastic bag please’ en haal je jouw eigen tasje tevoorschijn. Goed bezig!
  • Rietjes zien er lekker vrolijk uit, maar zijn niet te recyclen en eindigen vaak in de oceaan waar ze veel ellende veroorzaken voor het zeeleven. Dat wil niemand. Maak er daarom een sport van om drankjes zonder rietjes te bestellen. Heb je gevoelige tanden of kleine kinderen die veel knoeien? Neem dan zelf een herbruikbaar rietje van metaal of bamboe mee.
  • Niet alleen water komt in plastic flessen. Ook veel frisdranken en sappen koop je in plastic flessen. Ben je gek op een ijskoud colaatje? Probeer dan zoveel mogelijk te kiezen voor frisdranken in glazen flessen of uit blik.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw tips voor het verminderen van het gebruik van plastic

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via Facebook of Instagram of mail ons op [email protected] .