Homestay Sri Lanka

  • Maak kennis met de lokale bewoners
  • Krijg een kijkje in het dagelijks leven
  • Ervaar de Sri Lankaanse keuken
  • Reis met een positieve impact

Gezellige buitenlanders

Idyll Homestay is een kleinschalige accommodatie in het populaire bergdorp Ella. Op weg ernaartoe passeer je tientallen hotels, B&B’s en andere Sri Lanka homestays. Anil was de tweede bewoner van Ella die besloot een kamer in zijn huis te verhuren aan reizigers. De eerste waren zijn Australische buren. “We vonden het zo gezellig, al die buitenlanders in de buurt. Onze buren hebben ons toen geholpen om zelf ook een homestay op te richten.”

Twijfel je of een homestay iets voor jou is? Wij geven je vijf redenen waarom je echt eens bij de locals moet slapen.

Van theeplantage naar computerles

Voordat Anil 7 jaar geleden zijn eerste gasten ontving, werkte hij op een theeplantage. “Vroeger deed iedereen dat hier. Maar tegenwoordig werk je óf op een theeplantage óf in het toerisme,” legt Anil lachend uit. Toen hij begon met zijn Idyll Homestay had hij geen enkele ervaring met het runnen van een gastenverblijf. “Ik snapte niks van computers en emails.” Op een dag bleven er twee Vlaamse meiden slapen, waarvan één erg ziek werd. Anil verzorgde de dame en in ruil daarvoor gaf zij hem computerlessen. “Nu beheer ik zelfs mijn eigen website!”

Gastvrij volk

Het toerisme in Ella is de afgelopen jaren hard gegroeid. In korte tijd zijn er tientallen hotels en restaurants bijgekomen. Anil maakt zich zorgen om het onpersoonlijke karakter van sommige hotels. “Het lijkt wel alsof geld verdienen het belangrijkste is. Dat past niet bij mijn volk. Wij Sri Lankanen zijn juist heel gastvrij. Dat wil ik laten zien.” Anil en zijn gezin krijgen er ook veel voor terug. “We ontmoeten zoveel verschillende mensen van over de hele wereld. Ik leer over andere culturen en gebruiken. En mijn dochter kan haar Engels oefenen. Zij spreekt al veel beter Engels dan ik. Ze is alleen wel een beetje verlegen."

Door te slapen bij Idyll en zijn familie heb je niet alleen een te gekke ervaring, je helpt de hele gemeenschap vooruit. Hier vind je nog meer voorbeelden van de positieve effecten van het toerisme op onze bestemmingen.

Sri Lankaans ontbijt

Anil is extra trots op het ontbijt dat hij elke ochtend voor zijn gasten klaarmaakt. “In veel hotels krijgen gasten wit brood met jam en ei. Hier niet. Ik wil mijn gasten kennis laten maken met de Sri Lankaanse keuken. Mijn vrouw en ik maken een uitgebreid traditioneel ontbijt.” Genietend van het uitzicht zet Anil al het lekkers voor je op tafel: pani pol (kokospannenkoeken), egg hoppers (pannenkoekmandje met een gebakken ei erin) en echte curd (dikke yoghurt) met kitoel (siroop). Het zijn allemaal vreemde namen, die je na een bezoek aan Idyll Homestay nooit meer vergeet. Met zo’n ontbijt achter de kiezen is een wandeling naar Elle Rock een eitje.

Plan jouw reis naar Sri Lanka

Ben je op zoek naar een bijzondere Sri Lanka reis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert in Sri Lanka. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.

Meer inspiratie tijdens je verblijf in een Homestay Sri Lanka

Wil je meer lezen over Sri Lanka en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de beste lokale ervaringen van onze lokale reisexpert of over de mooiste stranden in dit land. Reisblogger Daisy reist de hele wereld rond en heeft ook in Sri Lanka veel gezien. Lees meer over haar geweldige avonturen.