Top drie mooiste trektochten in Zweden

Het doen van een actieve vakantie in Zweden, met name trektochten, neemt de laatste jaren steeds meer toe in populariteit en dit is niet zonder reden. Zweden is bezaaid met prachtige wandelroutes. Van eenvoudige tochten rondom het lokale meer tot meerdaagse hikes die ronduit uitdagend te noemen zijn: Zweden heeft voor elk wat wils. Wakker worden tussen de rendieren, je water uit een stroompje halen, ’s avonds mijmeren bij het kampvuur en met een beetje geluk kamperen onder het noorderlicht, wie wil dat nu niet? In dit blog zetten wij de drie mooiste trektochten in Zweden voor je op een rijtje!

Top 3 trektochten in Zweden:

  • Kungsleden
  • Höga Kustenleden
  • Jämtlandstriangeln
     

Kungsleden

Met stip op één staat de Kungsleden trektocht, een ruim 400 kilometer lange thru-hike door het Arctisch gebied van Zweden. De route begint of eindigt in het nationale park Abisko in het uiterste noordwesten van het land en eindigt 440 kilometer zuidelijker in het wintersportdorp Hemavan, op de grens met Noorwegen. Dit eeuwenoude pad werd vroeger, zoals de naam Kungsleden (Koningspad) al doet vermoeden, gebruikt door de koningen van Zweden en is al jaren de meest populaire meerdaagse trektocht in Zweden. De trail is uitstekend gemarkeerd en onderweg kun je, behalve op de sectie Kvikkjokk – Ammarnäs, in hutten overnachten en bevoorraden.
 

 Het voordeel is dat je de Kungsleden kunt opdelen in vier secties. Alle secties duren ongeveer 5 tot 6 dagen, afhankelijk van je wandeltempo en hoeveel kilometers je op een dag wilt afleggen. 

Höga Kustenleden

De Höga Kustenleden is een meerdaagse trektocht in Zweden met een compleet ander karakter dan de Kungsleden. Op deze tocht kom je in tegenstelling tot het koningspad regelmatig door kleine dorpen en kun je bijna elke avond in hotels en/of op campings overnachten. De Höga Kustenleden is in totaal 128 kilometer lang en een gemiddelde wandelaar doet er zo’n zeven dagen over om de hele route in één keer af te leggen. Hij begint in Hornöberget en eindigt in Örnsköldsvik, de stad waar het bekende outdoormerk Fjällräven zijn oorsprong heeft. Kenmerkend voor deze trektocht zijn de prachtige uitzichten over de archipels, de mooie kloven waar je doorheen wandelt en het relatief gemoedelijke landschap onderweg. 

Jämtlandstriangeln

Wil je liever eerst eens proberen of een meerdaagse trektocht in Zweden iets voor jou is zonder meteen een week te hoeven wandelen, dan is de Jämtlandstriangeln een uitstekende optie. Deze hike in de regio Jämtland in het westen van Zweden ligt op nog geen twee uur rijden van Östersund en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De tocht is 47 kilometer lang en deze afstand leg je in drie dagen af. Onderweg zijn hutten waar je kunt overnachten en bevoorraden, maar je kunt uiteraard ook wildkamperen. De Jämtlandstriangeln voert je door enkele van de ruigste gebieden van Jämtland, zonder dat het pad écht moeilijk wordt. 

In Zweden wandel je over het algemeen niet harder dan drie kilometer per uur. Alhoewel de hierboven genoemde wandelroutes in Zweden niet heel zwaar zijn en voor iedereen met een basisconditie te doen zijn, zijn de paden wel stenig en heb je regelmatig ‘oponthoud’ door rivierdoorwadingen. 

Tips voor de trektochten

Schaf ten eerste voor je op pad gaat een fjällkartan aan, een wandelkaart van het gebied, die verkrijgbaar zijn bij de fjällstations. Hiernaast is het belangrijk om te weten dat je nooit de rode kruizen volgt, maar de oranje/rode beschilderingen. De rode kruizen zijn wintermarkeringen en leiden je mogelijk door moerassen. Neem vervolgens kleding mee voor nat, warm en koud weer ter voorbereiding. Als je wil, mag je vuurtjes maken onderweg, mits er geen stookverbod geldt. Zorg er echter wel dat je vuur onder controle blijft, vaak zijn er bij geschikte (wild)kampeerplekken al eerder vuurtjes gemaakt en kun je van een dergelijke plek gebruik maken. Verder is water over het algemeen zonder te filteren te drinken uit de stroompjes en meren. Vind je het prettig om toch je water te filteren, neem dan een waterfilter mee. 

Ben je een minder doorgewinterde wandelaar? Dan is er ook de optie om vanuit hotels dagtochten te maken. Onze wandelreis in Zweden is wellicht wat voor jou!

Meer reisinspiratie voor trektochten in Zweden?

Antonette is groot fan van Zweden en verhuisde afgelopen zomer in haar eentje naar Zweeds-Lapland, waar ze een huis kocht en het grootste deel van haar tijd doorbrengt. Wanneer ze niet in Zweden is, maakt ze trektochten over de hele wereld naar mooie natuurbestemmingen. Ze schrijft op ZwedenReisInfo en We12travel Outdoor blog en is de auteur van het Reishandboek Zweden.

Beste reistijd Zweden

De beste reistijd Zweden wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Zweden. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Zweden.