De Albanese keuken is een samensmelting van Turkse, Griekse en Italiaanse smaken. Kenmerkend is de overvloed aan verse producten, zoals paprika, courgette, aubergine en olijven. En dat is mooi, want daardoor is er genoeg te kiezen voor mensen die liever geen vis en vlees eten. Inspiratie nodig voor je volgende reis naar Albanië? Hier vind je al onze tips voor veganistisch en vegetarisch eten in Albanië.

Vegetarisch eten in Albanië

 • Gastvrijheid maakt vegetarisch eten makkelijker
 • Veel yoghurt en kaas
 • Lekkere maaltijden die je echt moet proberen
 • Vegetarische restaurants in Albanië

Gastvrijheid maakt vegetarisch eten in Albanië makkelijker

Albanië ligt aan de Middellandse Zee. Het is daarom niet zo gek dat vis, schaal- en schelpdieren goed vertegenwoordigd zijn in de lokale keuken. Trek je verder het binnenland in, dan maken de zeedieren langzaam plaats voor vlees en zuivel. Niet zo handig als je die producten liever laat staan. Gelukkig zijn de bewoners ontzettend gastvrij en vriendelijk en zullen ze er alles aan doen om je een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Geef dus vooral aan wat wel en wat je niet eet. Dan duikt je gastheer of -vrouw meteen de keuken en verrast je met groentegerechten om je vingers bij af te likken.

Albanezen zijn gek op kaas en yoghurt

Eet je wel zuivelproducten? Dan kun je je hart ophalen in Albanië. De bewoners zijn gek op kaas en yoghurt en maken die producten het liefst zelf. In het zuiden maken ze witte kaas van schapenmelk. De biologische feta's worden in veel groente- en ovengerechten verwerkt. De lokale yoghurt mag je zeker niet missen tijdens je rondreis door Albanië. De locals noemen het kos en gebruiken de yoghurt werkelijk overal voor: als saus bij lamsvlees, in de soep, bij het ontbijt of met suiker als toetje. Er is zelfs een meer vloeibare versie van kos, die je als verfrissend drankje kunt nemen.

Vegetarisch eten in Albanië is één van de manieren om je persoonlijke voetafdruk op reis te verkleinen. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om duurzaam te reizen.

Vegetarisch eten in Albanië: gerechten die je moet proberen

Als vegetariër of veganist kun je ook genieten van de traditionele Albanese keuken. Wij delen een aantal gerechten, zodat je weet waar je naar op zoek kan tijdens je rondreis door Albanië.

 • Burani: éénpansgerecht met spinazie, rijst en ei.
 • Turli: een mengelmoes van verse groenten, tomatensaus en kruiden uit de oven. Vraag om Turli zonder vlees.
 • Gevulde aubergine: gehalveerde aubergines gevuld met gekruide groenten uit de oven. Het populaire gerecht staat op de meeste menukaarten.
 • Fasule: een goedgevulde witte bonensoep.
 • Tarator: een koude komkommersoep met yoghurt en knoflook.
 • Fergese: gerookte paprikasaus met tomaat en feta of ricotta.
 • Byrek shqiptar me perime: filodeeg gevuld met spinazie en feta.

Vegetarische restaurants in Albanië

Hoewel er – voor zover wij weten – geen 100% vegetarische restaurants zijn in Albanië, kun je in de grotere steden prima eten zonder vis en vlees. Een makkelijk hulpmiddel om restaurants met een lekker vegetarisch en veganistisch aanbod te vinden is de Happy Cow app. Met deze app op je telefoon kun je precies zien welk restaurant zonder moeite rekening kan houden met jouw eetwensen. Het is slim om het onze lokale reisspecialist van tevoren te vertellen wanneer je vegetarisch of veganistisch eet. Zij kan dan overleggen met de koks in de accommodaties waar je slaapt. Zo hebben zij genoeg tijd om zich voor te bereiden en iets lekkers voor je op tafel te zetten.

 

Vegetarisch eten in Albanië - laat je inspireren

Reisjournalisten Daisy en Patrick reizen samen de hele wereld over en eten bovendien 100% veganistisch. Zij delen hun beste tips en ervaringen voor veganistisch en vegetarisch eten op reis.

 

Plan jouw reis naar Albanië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Albanië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Manjola of Armela, de reisexperts in Albanië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Armela of Manjola.

Beste reistijd Albanië

Je plant je reis naar Albanië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Albanië.