Met honderden kilometers aan kust en woeste bergen in het binnenland is Albanië een veelzijdige bestemming. Hier vind je inspiratie voor Albanië, zodat jij enthousiast wordt om dit land te ontdekken. Welke hoogtepunten mag je niet missen als je naar Albanië gaat? We delen tips en Albanië inspiratie voor natuurliefhebbers en ook voor de cultuurfanaten is er genoeg te zien. Ben je nog niet om? Lees dan onze Albanië inspiratie!  

Albanië Inspiratie voor het binnenland

De bergen bepalen een groot deel van het landschap van Albanië. Tijdens een rondreis door Albanië zijn de fotogenieke bergdorpen een fijne plek om te stoppen. Bergplaatsen zoals Gjirokastër en Berat geven je het gevoel alsof je terug in de tijd bent gereisd, met de historische koopmanshuizen en een kasteel dat boven alles uittorent.

Wandelaars halen hun hart op in de noordelijke Valbona vallei. Je kunt hier wandelingen van een paar uur maken, maar ook de meerdaagse Peaks of the Balkans starten.
 

Inspiratie voor liefhebbers van water

In het noorden van Albanië vind je een stuwmeer met indrukwekkende uitzichten op de bergen: Lake Koman. Je ervaart hoe groots de natuur is als je op het water omringd bent met grote rotswanden en de besneeuwde bergtoppen in de verte ziet. 
Op de grens met Montenegro vind je Lake Shkodër, het grootste meer van de Balkan. Misschien herken je dit meer en het Kasteel van Rozafa als het startpunt van seizoen 22 van een bekend Nederlands televisie programma.
 

Albanië inspiratie aan de kust

Het turquoise zeewater aan de kust van Albanië geeft je het gevoel alsof je in de Cariben bent. De Albanese Rivièra heeft veel prachtige stranden, van kleine zandstranden verscholen tussen de rotsen tot levendige stranden in de drukkere badplaatsen. De mooiste stranden van Albanië vind je in het zuiden, bijvoorbeeld bij Ksamil, Sarande of Jalë. Ook in Vjosë-Nartë Nationaal Park kun je via onverharde wegen diverse stranden bezoeken.
 

Inspiratie voor cultuurliefhebbers

De kust van Albanië is niet alleen voor strandliefhebbers. In de havenstad Durrës, niet ver van de hoofdstad Tirana, zie je onder meer het grootste amfitheater van de Balkan. Wanneer je een rondreis in Albanië maakt, spot je ongetwijfeld de betonnen koepels die je overal tegenkomt. Deze voormalige bunkers zijn tijdens de Koude Oorlog door de dictator Enver Hoxha gebouwd. In totaal zijn er meer dan 175.000 gebouwd in zo’n 20 jaar tijd!
In Tirana kun je het Bunk’Art Museum bezoeken en zo’n bunker van binnen bekijken. Ook de kamer van de dictator is hier te zien.
Sinds de jaren negentig heeft de hoofdstad een flinke metamorfose gehad. Er zijn nu veel parken in de stad en er is in de stad veel street art te zien.
 

Plan jouw reis naar Albanië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Albanië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Afrora of Bekida, de reisexperts in Albanië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Bekida of Afrora.