Albanië is een land met adembenemende natuur. Je vindt er indrukwekkende berglandschappen, met snelstromende riviertjes, helderblauwe meren en ijskoude bronnen. In het zuiden en westen van het land tref je witte stranden en de felblauwe zee. Hoe jammer, dat je geregeld geconfronteerd wordt met behoorlijk wat plastic in deze mooie natuur. In het voorjaar stroomt al het plastic dat in hoger gelegen gebieden in de rivier terecht is gekomen stroomafwaarts met het smelt- en regenwater. Daar wil je als reiziger niet onnodig extra plastic aan toevoegen. Sterker nog: samen kunnen we Albanië nóg een stukje schoner en mooier maken. Lees deze reistips voor Albanië en help mee!
Reistips Albanië: zo ga je plasticvrij op reis
- Veel tappunten in de bergen
- Neem een waterfilter en hervulbare fles mee
- Let op met drinkwater in grote steden
- Extra tips voor plasticvrij reizen
Reistips Albanië – Veel tappunten in de berggebieden
Ondanks dat je hier en daar plastic in stroompjes en plassen aantreft, is het kraanwater in de berggebieden in Albanië van erg goede kwaliteit. Buiten de grote stad kan je het water vaak zo drinken, of is er in elk geval een speciale kraan met drinkbaar water dat uit een bron of waterzuivering komt. Vraag bij je accommodatie zeker even of het kraanwater in je kamer ook drinkwater is, of dat ze anders een speciale kraan hebben waar je jouw drinkflesje kunt vullen. Verder zie je in dorpen en stadjes in bergachtige gebieden vaak fonteinen en bronnen waar de lokale bevolking zelf haar drinkwater haalt. Bij twijfel is het uiteraard slim om eerst even te vragen of het om drinkwater gaat en als dat niet het geval is gebruik je het best een waterfilter.
Waterfilter en Dopper mee naar Albanië
Één van de beste reistips voor Albanië is het meenemen van eem waterfilter. De Lifestraw Go en de Grayl zijn beiden waterfilters die super eenvoudig te gebruiken zijn en waarmee je in een paar tellen in je eigen drinkwater kan voorzien. De Grayl kan dat zelfs met elk water dat je maar tegenkomt, doordat zowel bacteriën als virussen én chemicaliën uit het water gefilterd worden. De Grayl is bovendien erg prettig, omdat je hem als een gewone drinkbeker gebruikt en de smaak van het water ook verbetert door dit filter. Als je naast een filter ook een Dopper meeneemt naar Albanië, kan je meer water dragen en het van de Dopper overgieten in je filter, zodra die leeg is.
Reistips Albanië : Tirana en andere steden
In Tirana is het kraanwater in sommige wijken drinkbaar. In andere wijken kan je water uit de kraan alleen op bepaalde tijden drinken. De mening van de lokale bevolking is nogal verdeeld over de kwaliteit van dit water en koopt grotendeels flessen water in de supermarkt. Als je in een appartement verblijft kan je het water echter gewoon koken voordat je het in een Dopper giet om het afgekoeld te drinken. Dit geldt ook voor de andere steden in Albanië, waar de waterkwaliteit wisselend is, net als de adviezen van de locals op dit gebied. Op sommige plekken in de stad vind je fonteinen en bronnen, waar je je flesje even kan bijvullen. Tenzij je de lokale bevolking hier ook ziet drinken is het verstandig om dit water toch eerst te filteren.
En dan dat andere plastic
Zoals gezegd is er in Albanië best wat plastic te vinden in de schitterende natuur van het land. Albanië heeft hier nog wel een stap te zetten en daar kun jij een handje bij helpen. Daarom geven we je graag wat meer reistips voor Albanië. Neem je eigen tas mee als je inkopen gaat doen en vertel waarom je dat doet. Vaak zijn mensen zich gewoon nog niet bewust van de gevolgen van al dat plastic overal.
Ga je zelf een dagje koken op reis? Kies producten die niet in plastic verpakt zijn en haal je groenten en fruit bij een groenteboer, in plaats van in de supermarkt.
Wat kun jij doen?
Als je lekker een drankje doet op een terras, zeg dan nee tegen het rietje. Hoe klein zo’n rietje ook lijkt, toch zijn al die rietjes bij elkaar nog een heleboel plastic.
Laat de kleine, plastic flesjes water in je accommodatie staan en laat ook de per stuk verpakte zeepjes en shampoos liggen. Neem in plaats daarvan je eigen zeepblok of shampoobar mee.
Begin je strandbezoek eens met het verzamelen van al het plastic dat er ligt. Neem dat plastic aan het einde van de dag mee en doe het in de afvalcontainer, of geef het af bij je accommodatie. Zo worden de stranden nóg een stukje mooier en wie weet kan je anderen inspireren om hetzelfde te doen. Dan gaat het allemaal een stuk sneller, want samen bereik je altijd meer!
Meer tips voor het verminderen van plastic afval
Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:
- Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
- Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
- Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
- Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.
Spread the word!
Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!
Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.
Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.
Jouw tips voor het verminderen van het gebruik van plastic
Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via Facebook of Instagram of mail ons op [email protected] .