Alle handige bestemmingsinfo over Albanië bij elkaar met onder andere informatie over de beste reistijd, hotels en de reis naar deze bestemming en praktische informatie over onder meer gezondheid op reis, veiligheid en geldzaken.

Ligging van Albanië


Albanië ligt in het zuidoosten van Europa. Het land grenst met Noord-Macedonië, Kosovo, Montenegro en Griekenland. In het westen loopt een lange kustlijn, die zowel aan de Adriatische Zee als aan de Ionische Zee ligt. Albanië behoort tot het gebied dat de Balkan wordt genoemd. De hoofdstad van Albanië is Tirana.
 

Albanië bestemmingsinfo: Beste reistijd


Albanië kent een mediterraan klimaat, wat warme zomers en zachte winters aan de kust inhoudt. De kust is daarom het hele jaar aangenaam om te bezoeken. In de zomermaanden is de kust van Albanië druk, het binnenland valt mee. In de wintermaanden kan de temperatuur in het binnenland wel flink dalen.

De beste reistijd voor Albanië om te wandelen is van juni tot en met september. In de hoogste delen van de bergen ligt het merendeel van het jaar sneeuw. Wil je bijvoorbeeld de meerdaagse Peak of the Balkans wandelen? Dan kun je dit het beste in de zomermaanden doen.

Taal in Albanië

In Albanië spreken de mensen Albanees. De taal heeft twee dialecten: het Gegisch dat in het noorden wordt gesproken en het Toskisch dat in het zuiden wordt gesproken. Het Toskisch is de officiële taal in Albanië. Qua klank lijkt de taal het meest op Hongaars en Grieks.

Engels wordt nog niet heel veel gesproken in Albanië, al vinden jongeren het wel interessant om hun Engels met je te oefenen. Bij de bekende bezienswaardigheden kun je je over het algemeen wel goed redden met Engels. In de hoofdstad Tirana en in het noorden van Albanië spreken veel mensen ook Italiaans.

Veiligheid in Albanië

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je in Albanië bent, maar in principe is Albanië een veilig land om doorheen te reizen.

Het grootste gevaar tijdens een reis zit in het autorijden. Albanezen zijn brokkenmakers op de weg en halen op de meest gekke plekken in. Deze agressieve, gehaaste rijstijl is niet prettig, maar als je zelf rustig blijft rijden komt het goed.
Albanië wordt vaak geassocieerd met criminaliteit en drugshandel. Het land neemt steeds meer maatregelen om dit terug te dringen. Bovendien heb je hier als vakantieganger weinig mee te maken. De Albanezen zijn erg gastvrij. Ze zijn erg trots op hun land en willen dat jij een fijne ervaring hebt in Albanië.

Bekijk voor vertrek ook het reisadvies voor Albanië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de meest recente informatie.

Vervoer naar Albanië

Vanaf Nederland en België gaan er directe vluchten naar de hoofdstad Tirana. Dat is voor veel mensen ook het startpunt van een rondreis in Albanië.
Wist je dat je niet per se het vliegtuig hoeft te pakken om een reis naar Albanië te maken? Je kunt ook met de trein naar Albanië! Een goede optie als je duurzaam wilt reizen. Bovendien zie je onderweg de schoonheid en diversiteit van Europa. 

De meest efficiënte route met de trein naar Albanië is via Italië. Je neemt dan in steden zoals Brindisi, Bari of Triëst de boot en steekt zo de Adriatische Zee over naar Albanië. 

Om het boeken van een treinticket zo comfortabel en makkelijk mogelijk te maken, werken wij samen met The Train Traveller. Deze treinexpert helpt je bij het vinden van de beste route en het regelen van de reis. Zij kennen alle boekingssystemen op hun duimpje.

Plan jouw reis naar Albanië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Albanië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Manjola of Armela, de reisexperts in Albanië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Armela of Manjola.