Van het noorden van Kroatië tot Albanië vind je een kalksteengebergte waar je door de ongerepte natuur kunt wandelen: de Dinarische Alpen. De Dinarische Alpen zijn onder wandelaars nog relatief onbekend, waardoor je hier soms uren wandelt zonder iemand tegen te komen. Het fijne van de Dinarische Alpen is dat er een goed klimaat heerst voor wandelaars. Het merendeel van het jaar is het zonnig. De Dinarische Alpen lopen door meerdere landen in de Balkan. Je kunt één bestemming kiezen, maar je kunt ook een combinatiereis maken en verschillende bestemmingen ontdekken tijdens het wandelen in de Dinarische Alpen!

Wandelen in de Dinarische Alpen

  • Wandelroutes door meerdere landen van de Balkan
  • Ontdek ruige landschappen en vele bergdorpjes
  • Loop langs afgelegen valleien en nationale parken
  • Stops bij indrukwekkende grotten en watervallen
  • Combineer je wandelingen met ontspanning aan de kust
  • Wandelmogelijkheden voor elk niveau

Daag jezelf uit op de Via Dinarica

Wil jij wandelen in de Dinarische Alpen? Dan kun je (delen van) de Via Dinarica lopen. De Via Dinarica is een van de mooiste langeafstandswandelingen in Europa. Deze wandelroute loopt door meerdere landen in de Balkan. De Via Dinarica start in Slovenië en loopt via Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië en Montenegro naar Kosovo of Albanië. Het totale wandelnetwerk bestaat uit meer dan 2.000 kilometer aan wandelpaden. De Via Dinarica is eigenlijk niet 1 wandelroute, maar opgesplitst in 3 routes: een blauwe, een witte en een groene route. In feite kun je deze meerdaagse wandeling door de Balkan dus 3 keer maken en 3 keer op geheel nieuwe uitzichten worden getrakteerd.

Wandelen in de Dinarische Alpen: blauwe route

In Slovenië start je aan de kust, niet ver van de grens met Kroatië. Een groot deel van de blauwe route van de Via Dinarica ligt in Kroatië. Het is een van de drukkere gebieden om te wandelen in de Dinarische Alpen. Dit deel van de langeafstandswandeling is relatief makkelijk te bereiken en heeft geen extreme hoogteverschillen, waardoor het voor meer wandelaars toegankelijk is. Bovendien combineren veel wandelaars het met een paar relaxte dagen aan de kust van Kroatië. Tijdens het wandelen in de Dinarische Alpen in Kroatië wandel je door meerdere nationale parken. Regelmatig zie je vanuit de bergen in de verte het zeewater aan de Adriatische kust glinsteren. Een deel van de blauwe route loopt vervolgens langs de mooie kust van Montenegro. Je wandelt bijvoorbeeld door het nabijgelegen nationaal park Lovcen en langs een stukje van het Meer van Shkodër.

Heb je interesse gekregen in een wandelreis door de bergen? Neem dan een kijkje bij de wandelreis in de Julische Alpen van Slovenië.

Witte route

De witte route is de meest gevarieerde wandelroute, want je doorkruist maar liefst 5 landen in de Balkan. De witte route van de Via Dinarica is in totaal 1.260 kilometer lang. Dit is de meest gekozen optie voor wandelaars die willen wandelen in de Dinarische Alpen. Deze route start in Nanos in Slovenië. Tijdens het wandelen in de Dinarische Alpen doorkruis je kleine bergdorpen. De ene keer kom je een dorp met oude orthodoxe kerken en begraafplaatsen tegen, in het volgende dorp is de Ottomaanse geschiedenis juist nog duidelijk zichtbaar. Onderweg leer je veel over de diversiteit van de Balkan. De witte route loopt door het meest bergachtige gebied van de Dinarische Alpen. Hier vind je dus ook de meeste hoogteverschillen en de beste uitzichten vanaf de bergtoppen. De witte route loopt door verschillende nationale parken in Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro.
 

Groene route

De groene route van de Via Dinarica is de makkelijkste optie van de 3 wandelroutes. Deze route leidt je namelijk vooral door (naald-) bossen en vlaktes in plaats van via hoge bergpassen. Je doorkruist tijdens de groene route nog steeds meerdere landen: Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Servië en je eindigt in Kosovo. Wanneer je een minder intensieve wandeling zoekt is de groene route van de Via Dinarica dus een goede optie.

De groene route start in Slovenië bij de beroemde grotten van Postojna. Onderweg kom je onder meer langs de Plitvice watervallen in Kroatië, de watervallen van Jajce in Bosnië-Herzegovina, de vlaktes van Lisac, Visegrád in Servië en het bijzondere Uvac in Servië.
 

De Peak of the Balkans

Een andere meerdaagse wandelroute in de Dinarische Alpen is de Peak of the Balkans. Deze route van 192 kilometer loopt in een cirkel door Montenegro, Kosovo en Albanië. Dit is nog steeds een van de meest ongerepte wandelgebieden van Europa. Je wandelt via afgelegen valleien en indrukwekkende bergpassen langs verschillende plaatsen zoals Drelaj, Babino Polje, Theth, Valbona en Gjakova. Onderweg slaap je in kleinschalige guesthouses en berghutten waar je een kijkje krijgt in het dagelijks leven in de Dinarische Alpen.
 

Weet je nog niet zeker of je op reis wil naar Oost-Europa? In deze blog leggen we je uit waarom een vakantie in Oost-Europa zeker de moeite waard is.

Extra tips voor het wandelen in de Dinarische Alpen

1. Neem altijd genoeg water mee als je op pad gaat: minimaal 2,5 liter per dag. In de Alpen kun je onderweg vaak wel bij een waterval of beekje jouw waterfles bijvullen. In de Dinarische Alpen zijn de waterpunten wat schaarser. Bovendien liggen veel rivieren in de zomermaanden droog.


2. Zorg voor contant geld voor de berghutten. In sommige berghutten is het mogelijk om met een pinpas te betalen, maar dat kan nog lang niet in alle berghutten in de Dinarische Alpen. Zorg dus dat je altijd genoeg contant geld bij je hebt om een paar maaltijden of een overnachting te kunnen betalen. Bereid je goed voor en zoek van tevoren uit welke berghutten open zijn tijdens jouw wandeling. In het voor- en najaar sluiten sommige berghutten en je wilt niet voor verrassingen komen te staan.
 

3. Ga met een lokale gids op pad in de Dinarische Alpen. Een gids kent de gebieden waar je doorheen loopt door en door. Zo kun jij op een veilige en leuke manier wandelen in de Dinarische Alpen. Ben je bijvoorbeeld bijna door jouw water heen? De gids weet wel een plek om bij te vullen. Wil je een overnachting in de Dinarische Alpen regelen? Op veel plekken spreken ze geen Engels, dus dan is het handig om jouw gids als tolk in te zetten. 


4. Houd rekening met landsgrenzen. In principe kun je tijdens het wandelen in de Dinarische Alpen zonder problemen landsgrenzen oversteken. Een uitzondering is de landsgrens tussen Albanië en Montenegro. Hier moet je een officiële aanvraag voor indienen om de grens door de bergen over te steken. Het is handig om hier hulp voor in te schakelen, omdat er nogal wat papierwerk en regels aan verbonden zijn.
 

Nieuwsgierig naar wandelen in de Dinarische Alpen?

Ben je benieuwd geworden en wil je meer weten over de landen waar je kunt wandelen in de Dinarische Alpen? Neem een kijkje naar de voorbeeldreizen van Albanië, Kroatië, Slovenië en Montenegro

Reizen per trein

Wil je de Dinarische Alpen bezoeken in Oost-Europa en wil je weten hoe je er met de trein naartoe kunt reizen? Op deze pagina vind je heel veel informatie en tips voor reizen met de trein.