Albanië is niet alleen een land met overweldigende berglandschappen, schitterende baaien en stranden én een interessante historie. Je kunt in dit land ook heel goed terecht voor een actieve vakantie, waarin je de leukste activiteiten onderneemt. Die spectaculaire bergen in het noorden, daar kun je immers perfect hiken en ook liefhebbers van canyoning kunnen zich er helemaal uitleven. De snelstromende rivieren nodigen uit tot raften, maar ook langs de kust kun je kajaktochten maken naar afgelegen stranden en zeegrotten. En houd je van fietsen? Ook dat is in Albanië heel goed mogelijk. Combineer de leukste activiteiten in Albanië tot een actieve vakantie waar je blij van wordt.

De leukste activiteiten in Albanië

  • Hiken door indrukwekkende berglandschappen
  • Wandelen door de canyons
  • Raften op de Vjosa rivier
  • Fietsen in een nationaal park
  • Meerdaagse kajaktocht
  • Combineer sportieve activiteiten met culturele uitjes

Hiken in de ruige berglandschappen in het noorden

De bergen in het noorden van Albanië vragen om ontdekt te worden. Strik je veters en kies voor één van de pittige, gemarkeerde eendaagse hikes, of trek een paar dagen op pad met een gids. Alles daar tussenin is ook mogelijk. Onderweg passeer je intens blauwe stroompjes, een meer of een bron. Zo nu en dan deel je het pad met een herder, die met een flinke kudde schapen of koeien op pad is. De bekendste hike van het land is die van Valbona naar Theth. Beide dorpjes liggen geïsoleerd in de Albanese Alpen en zien eruit alsof ze zo van een ansichtkaart komen. Het voorjaar, als de fruitbloesem bloeit, is hier sprookjesachtig mooi.    

Canyoning: één van de leukste activiteiten in Albanië

Canyoning is voor echte avonturiers. Van een klif het heldere water van de rivier in springen of door een natuurlijke glijbaan, uitgesleten in rotsen zo een ijskoude poel of stroom in glijden. Canyoning betekent één grote, natuurlijke speeltuin vol adrenaline. Albanië heeft heel veel toffe canyons, sommigen zijn nog nauwelijks ontdekt door het toerisme. Door het grote aantal canyons zijn er verschillende soorten canyoning mogelijk. Er zijn ook genoeg tours in Albanië die niet extreem moeilijk of uitdagend zijn, dus hier kun je ook uitproberen of het wat voor je is als je nog nooit aan canyoning gedaan hebt.

Ben je van plan om met het gezin naar Albanië te reizen? Bekijk dan eens deze actieve familiereis naar dit prachtige Balkanland. 

Raften op de snelstromende rivier bij Përmet

Een andere avontuurlijke activiteit in Albanië is raften. Dit kan perfect op de Vjosa rivier bij Përmet. De snelle stroomversnellingen wisselen af met rustigere gedeeltes, zodat je onderweg kan genieten van de wilde, ongerepte natuur van Albanië. Sterke stromingen en flinke golven maken samen met de indrukwekkende rotslandschappen onderweg dat je dit avontuur niet snel vergeet. Na een tocht vol adrenaline op de rivier, kun je rustig rondkijken in het stadje Përmet, met haar enorme, bizarre rotsformatie midden in de stad. Of ga even buiten de stad chillen in de warme bronnen bij de eeuwenoude boogbrug in de Langarica canyon, in een zijstroom van de Vjosa.

Fietsen in een nationaal park

Ook aan de kust van Albanië laat de natuur zich van haar mooiste kant zien. Er liggen verschillende natuurparken aan de kust. Divjake is er daar één van. Dit park leent zich uitstekend om op de fiets te verkennen. Je fietst door dichte bossen en loopt vervolgens naar de Karavasta Lagoon, waar je de bijzondere gekrulde pelikaan, oftewel de kroeskoppelikaan kunt spotten. Je herkent ze aan de gekrulde veren op hun achterhoofd. 

Een vakantie is niet compleet zonder een beetje adrenaline. In deze avontuurlijke vakantie door Albanië vind je alle activiteiten beschreven in deze blog. De ideale reis voor outdoorliefhebbers! 

Meerdaagse kajaktocht langs de kust

Ben je graag actief op zee en houd je van blauwe baaien en afgelegen strandjes, dan is een kajaktocht langs de kust een must in Albanië. In de omgeving van Drymades kun je een avontuurlijke tweedaagse kajaktocht langs rotskusten, zeegrotten en afgelegen strandjes maken. Gjipe beach is één van de mooiste stranden van Albanië en hier kun je op de eenvoudige natuurcamping de nacht doorbrengen. Heb je na het kajakken nog energie over, dan kun je een korte hike maken, de canyon in. Deze smalle canyon komt namelijk pal op dit strand uit en is één van de vele stukjes bijzondere natuur van Albanië. In de zomermaanden spannen durf-als geregeld een touw over de canyon om daarop halsbrekende toeren uit te halen. De zonsondergang én de sterrenhemel zijn hier magisch. En de volgende ochtend vaar je na het ontbijt gewoon verder in je kajak. 

Combineer bovenstaande sportieve activiteiten met cultuur

Natuurlijk wil je, als je naar Albanië afreist, ook graag wat meer ontdekken en leren over het land zelf. In hoofdstad Tirana krijg je in een dag al een goede indruk van de geschiedenis van het land in één van de musea, zoals het bunkermuseum. Ooit kenden ook andere plekken van het land een bloeiende handelscultuur. Bekijk de koopmanshuizen en het kasteel in Unesco Werelderfgoed Gjirokaster of bezoek de stad met de duizend ramen Berat. Neem een kijkje in enkele van de Orthodoxe kerken, met hun schitterende frescoes in het tegenwoordig nauwelijks bekende Voskopoja, een echte onontdekte parel. Albanië heeft veel unieke, historische plekken, die je perfect kunt combineren met een reis vol sportieve activiteiten. 

Meer inspiratie voor je Albanië rondreis?

Enthousiast geworden van alle leuke activiteiten die in Albanië mogelijk zijn in de ongerepte natuur? Better Places biedt ook reizen aan speciaal voor iedereen die van actieve vakanties houdt. Kies voor de actieve familiereis Albanië, of vraag onze lokale reisexpert om een voorstel geheel op maat te maken.        

Plan jouw reis naar Albanië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Albanië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Manjola of Armela, de reisexperts in Albanië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Armela of Manjola.