Tegenstrijdig reisadvies voor Colombia

Als je alleen afgaat op het reisadvies voor Colombia van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, dan kun je maar beter thuisblijven. De rode en oranje vlekken op de kaart van Colombia geven een onheilspellend beeld. Kijk je op de website van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken? Dan is het advies veel positiever en zie je überhaupt geen rode gebieden. Zou je vanuit het Verenigd Koninkrijk vertrekken, dan hoef je je dus nergens zorgen over te maken. Wij kijken vooral naar de ervaringen van onze lokale reisexperts en ondernemers en luisteren naar de ervaringen van onze reizigers. Volgens die berichten zijn de Colombianen ontzettend vriendelijk en gastvrij en nooit te beroerd om je te helpen. Onze reizigers geven keer op keer aan dat ze zich niet onveilig hebben gevoeld tijdens hun rondreis. Bij het organiseren van onze reizen door Colombia staat de veiligheid van onze reizigers natuurlijk voorop. Dat betekent dat je kan vertrouwen op de expertise van onze lokale reisexperts en dat we je nooit naar een plek sturen die mogelijk onveilig kan zijn.

Veiligheid Colombia: geef ze geen papaja

Het is altijd verstandig om goed op je spullen te letten wanneer je op reis bent. Maar in Zuid-Amerika geldt die ongeschreven regel nog net even wat meer. De Colombianen zeggen: "No dar papaya!". Geef ze geen papaja! Daarmee zeggen ze eigenlijk; maak het dieven niet te makkelijk. Het is slim om geen opvallende en dure sieraden te dragen. Een handtas losjes om je arm is niet handig. Draag die liever dwars over je bovenlichaam. Je zult al snel merken dat de bewoners je erop zullen wijzen als ze vinden dat je een te groot risico neemt, of wanneer je tas onverhoopt open staat. De Colombianen zijn blij dat je hun land bezoekt en zullen er echt alles aan doen om je een geweldige tijd te bezorgen.

Zonder problemen reizen

Zoals in zoveel landen geldt ook voor Colombia dat er plekken zijn waar je absoluut niet moet komen. Ongeveer vijf procent van het land is niet veilig voor toeristen. Sterker nog; de meeste Colombianen komen er liever zelf ook niet. Het voordeel is dat er daar toch niets te zien of te doen is voor toeristen. Je komt er dus niet zomaar terecht. In gebieden met bezienswaardigheden kun je veilig reizen.

Volgens het Nederlandse reisadvies is de regio rond San Augustín gevaarlijk. Onze reisexperts en onze klanten herkennen zich daar helemaal niet in. Een plek als Caño Cristales is ook veilig, maar de tocht over de weg daar naartoe minder. Wil je er toch graag naartoe, dan organiseren we die reis per vliegtuig. Dat is een prima oplossing.

Tips voor je veiligheid in Colombia

Ga je naar Colombia en wil je zo veilig mogelijk reizen? Dan zijn dit enkele praktische tips:

  • Wil je een taxi nemen? Laat je hotel er dan eentje bellen. Zij hebben contact met betrouwbare taxibedrijven en de chauffeur staat in no-time voor de deur.
  • Kies in de grote steden voor hotels in goede wijken, waar je ook ’s avonds zonder problemen over straat kunt. Onze lokale reisexperts helpen je daarbij.
  • Gebruik je gezonde verstand en let op je spullen. Houd je camera in je tas, zwaai niet rond met je portemonnee en draag geen dure sieraden. Kortom: de voorzorgsmaatregelen.
  • Geniet vooral van je reis en van de vriendelijkheid van de mensen. Eventuele zorgen over veiligheid verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra je voet zet in Colombia.

Meer lezen over veiligheid Colombia?

Freelance journalist Jens woont al jaren in Colombia. Hij bekijkt de verschillende reisadviezen Colombia op colombiablog.nl en geeft tips over veiligheid Colombia.

Plan jouw reis naar Colombia

Ben je op zoek naar een bijzondere Colombia rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sigrid en Koen, de reisspecialisten in Colombia. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sigrid en Koen.

Beste reistijd Colombia

De beste reistijd Colombia wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Colombia. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Colombia.