Veiligheid Colombia – Let op je spullen

Op je spullen letten is waar dan ook belangrijk, maar in Zuid-Amerika nog net wat meer dan in bijvoorbeeld Azië. Gebruik je gezonde verstand en draag geen opvallende, dure sieraden of met je handtas losjes om je schouders. Maak het dieven niet te makkelijk. Je zult al snel merken dat de locals je er ook op wijzen als ze vinden dat je een te groot risico neemt, of wanneer je tas openstaat. De Colombianen zijn blij dat je hun land bezoekt en ze doen er alles aan om je een geweldige tijd te bezorgen.

Zonder problemen reizen

Een paar jaar geleden werden Derek Bolt en zijn cameraman in Colombia ontvoerd tijdens opnamen voor Spoorloos. Dat soort incidenten doet het imago van Colombia geen goed. Het is goed om te weten dat dit gebeurde in een gebied waar je als toerist niets te zoeken hebt. Op zo’n 5% van het grondgebied van Colombia moet je als reiziger gewoon niet komen. Tegelijkertijd is daar niets te doen voor reizigers, dus je mist er ook niets aan. In de gebieden met toeristische highlights kun je zonder problemen reizen. Het Nederlandse reisadvies geeft bijvoorbeeld aan dat de regio rond San Augustín gevaarlijk zou zijn, maar die ervaring hebben wij totaal niet. Een plek als Câno Cristales is ook veilig, maar de tocht over de weg daar naartoe minder. Dat stuk leg je dan per vliegtuig af. Dat is een prima oplossing.

Tips ten aanzien van veiligheid Colombia

Ga je naar Colombia en wil je zo veilig mogelijk reizen? Dan zijn dit enkele praktische tips:

  • Wil je een taxi nemen, laat je hotel er dan eentje bellen. Zij hebben contact met de beste taxibedrijven en de taxi staat in no time voor de deur.
  • Kies in de grote steden voor hotels in goede wijken, waar je ook ’s avonds zonder problemen over straat kunt.
  • Gebruik je gezonde verstand en let op je spullen. Houd je camera in je tas, zwaai niet rond met je portemonnee en draag geen dure sieraden. Kortom: neem normale voorzorgsmaatregelen. De Colombianen noemen dat ‘no dar papaya’: loop niet te koop met wat je hebt.
  • Geniet vooral van je reis en van de vriendelijkheid van de mensen. Eventuele zorgen over veiligheid verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra je voet zet in Colombia.

Meer lezen over veiligheid Colombia?

Freelance journalist Jens woont al jaren in Colombia. Hij bekijkt de verschillende reisadviezen Colombia op colombiablog.nl en geeft tips over veiligheid Colombia.

Plan jouw reis naar Colombia

Ben je op zoek naar een bijzondere Colombia rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sigrid, de reisexpert in Colombia. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sigrid.

Beste reistijd Colombia

De beste reistijd Colombia wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Colombia. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Colombia.