Paspoort en visum

Voor onze reizen naar Colombia hoef je geen visum aan te vragen. Bij aankomst krijg je een visum waarbij je maximaal 90 dagen in Colombia mag blijven.

Je paspoort moet nog minimaal drie maanden geldig zijn na terugkomst uit Colombia.

Wanneer je via de Verenigde Staten vliegt, is het verplicht om vooraf een ESTA reistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen, bij voorkeur 72 uur voor vertrek. Het ESTA formulier vervangt het formulier dat voorheen tijdens de vlucht ingevuld werd. De aanvraag voor de ESTA reistoestemming bedraagt $ 14,- en dient per creditcard betaald te worden.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale.

Om Colombia in te mogen, is het noodzakelijk om het online formulier van de immigratiedienst, Check-Mig, in te vullen. Dit formulier moet je zowel bij aankomst in Colombia als bij vertrek uit Colombia invullen, telkens 24 uur voor de aanvang van de internationale vlucht. Voorkom twijfels en fouten door ons 10-stappenplan te volgen, samengesteld door onze reisexpert. Daarnaast is het gebruik van een mondmasker niet verplicht.

Gezondheid en vaccinaties

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.

Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl.  Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts.
Maak een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl

Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.

Zika virus

Het door muggen overgedragen virus werd in 2014 ontdekt, maar lijkt zich nu verder te verspreiden. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde. Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus geconstateerd is. Zwangere vrouwen wordt door het RIVM echter afgeraden om in de gebieden te reizen waar het virus actief is. Kijk voor meer informatie over het zika-virus op de website van het RIVM.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Sigrid, onze lokale reisexpert, woont al jaren in Colombia en is goed op de hoogte van de veiligheidssituatie. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie in Colombia verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

Geld en pinnen

In Colombia betaal je met de Colombiaanse Peso (COP). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Peso eens te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen.

In de grote plaatsen in Colombia is het mogelijk om geld te pinnen met een pinpas, mits de automaten zijn voorzien van een Cirrus en Maestro logo. Je krijgt maximaal 900.000 pesos per keer en op sommige plekken zelfs 2 miljoen pesos. Het is aan te raden om voor ‘noodgevallen’, ook voor wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s in cash bij je te hebben om te wisselen bij een ‘casa de cambio’, oftewel wisselkantoor. In de duurdere hotels, restaurants en winkelcentra kun je ook met een creditcard betalen.

Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Verander dit voor vertrek naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.

Tijdsverschil

In Colombia is het gedurende de zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur vroeger.

Elektriciteit

De stopcontacten in Colombia werken op 110 volt. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig. Houd er rekening mee dat de elektriciteit wel eens uit kan vallen, dus neem ook voor de zekerheid een zaklamp mee.

Kleding

Omdat de temperaturen in Colombia per plaats nogal kunnen verschillen, is het handig om laagjeskleding mee te nemen. Dit wil zeggen dat je kledingstukken meeneemt die je, als het afkoelt, over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel weer uit kan trekken.

Meer informatie?

Wil je nog meer praktische info Colombia en meer achtergrond informatie over Colombia? Bekijk de informatie van Te Gast In en bestel de reisgids online.

Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips.