Voor een rondreis door Tsjechië heb je het vliegtuig niet nodig. Met de auto naar Tsjechië is niet alleen bijna even snel, het geeft ook nog eens veel meer vrijheid. Je kunt onderweg extra stops inlassen op leuke plekken en in Tsjechië zelf kun je overal makkelijk komen. Die authentieke, kleinschalige accommodatie op het platteland? Daar rijd je zo naartoe. 

Waarom met de auto naar Tsjechië

  • Dichtbij, dus geen lange dagen in de auto
  • Makkelijk extra stops inlassen om meer moois te ontdekken onderweg
  • Van deur tot deur, ook naar meer afgelegen plekjes
  • Perfecte bestemming met kinderen

De leukste route naar Tsjechië

Heb je niet zo heel veel tijd voor je rondreis Tsjechië, dan kun je er in een dag rechtsreeks naartoe rijden, zonder extra overnachting onderweg. Vind je de reis toch te lang, of houd je ervan om onderweg ook wat mooie plekken te zien? Dan kun je er ook voor kiezen om 1 of enkele overnachtingen op de heen- of terugweg inplannen.

•    Begint je rondreis Tsjechië in Praag, dan is de noordelijke route via Hannover en Leipzig een goed optie. Leipzig is een erg leuke stad, waar je makkelijk 2 dagen kunt doorbrengen.
•    Begint je reis in het westen van Tsjechië, bijvoorbeeld Pilzen of Karlsbad? Dan is de zuidelijke route via Kassel in de meeste gevallen beter. Kassel en de vakwerkstadjes in de omgeving zijn ook fijn voor een bezoek van een paar dagen.
•    De noordelijke route is meestal een stuk rustiger, dus het overwegen waard om daar langs te rijden, ook als dit in eerste instantie niet de meest logische route lijkt. 

Let op: Als je in Duitsland de snelweg verlaat, heb je op steeds meer plekken een groene milieusticker nodig, zeker in de steden. De milieusticker kun je vooraf online bestellen, bijvoorbeeld bij de ANWB. 

Verkeersregels en toestand van de wegen in Tsjechië

Veel verkeersregels in Tsjechië zijn gelijk aan die van Nederland. Toch zijn er ook wat verschillen. Zo mag je buiten de bebouwde kom net wat sneller rijden (90), maar geldt in het verkeer wel een absoluut alcoholverbod. Verleen je geen voorrang bij het ritsen, of rijd je niet door tot de plek waar de weg smaller wordt, kun je een boete krijgen. Is er file, dan hoor je in het midden een reddingsstrook te maken. De snelwegen in Tsjechië zijn van prima kwaliteit. Kom je op meer afgelegen plaatsen, dan kunnen de wegen weleens minder strak zijn en zelfs gaten hebben. Pas je snelheid daarop aan.

Om in Tsjechië op de snelwegen te rijden heb je een tolvignet nodig. Deze zijn te koop aan de grens en bij de benzinestations en postkantoren. Ook kun je vooraf online een tolvignet bestellen

Meenemen in de auto naar Tsjechië

Niet alleen een tolvignet is verplicht in Tsjechië. Ook dien je een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een verbanddoos in de auto te hebben liggen. Voor de veiligheid is een gevarenhesje voor elke inzittende een goed idee. In tegenstelling tot veel andere landen is het in Tsjechië ook verplicht om een reservewiel bij je te hebben. Vergeet niet om voor vertrek te controleren of de bandenspanning in orde is en een extra check bij de garage kan zeker geen kwaad. Ongemerkt maak je ook in Tsjechië zelf heel wat kilometers en het is toch zonde als je auto kuren krijgt tijdens jullie rondreis.

Met de auto naar Tsjechië met kinderen

Tsjechië is een uitstekende familiebestemming. Hoe fijn, dat het helemaal niet zo lang duurt om met de auto naar Tsjechië te rijden. Voor kinderen voelt dat waarschijnlijk anders en daarom is het slim om genoeg vermaak mee te nemen voor op de achterbank. Voor jonge kinderen zijn die ouderwetse raamstickers meestal een hit, net als van die magneetborden om op te tekenen. Zorg ervoor dat je speelgoed meeneemt waarbij geen kleine onderdelen op de grond kunnen vallen. Voor grotere kinderen is de achterbankbingo leuk om te doen en kunnen leesboeken en tekenspullen heel fijn zijn. Kleine bakjes met wat te snacken zijn ook ideaal om het stopmoment nog even uit te stellen. In Duitsland zijn op korte afstand van de snelweg soms de leukste speeltuinen te vinden, bijvoorbeeld via deze site. https://spielplatznet.de/spielplaetze/ 

In Duitsland zijn op korte afstand van de snelweg soms de leukste speeltuinen te vinden, bijvoorbeeld via deze site.

Met de elektrische of hybride auto naar Tsjechië

Tankstations zijn er meer dan voldoende in Tsjechië. De brandstof aan de pomp is vergelijkbaar met thuis, hoewel het octaangehalte soms licht verschilt, net als de naam. Dat is geen probleem. 
Ga je met een elektrische of hybride auto naar Tsjechië? Dat is op dit moment nog goed plannen. Er zijn zo’n 1000 oplaadpunten in Tsjechië, waarvan de meesten in en rond Praag. Download de app Chargemap voor IOS of Android om vooraf te bekijken waar je kunt laden, zodat je niet stil komt te staan.

Het aantal hotels met laadpaal neemt ook steeds verder toe. Vraag onze reisexpert Luit zeker naar het reizen met een elektrische of hybride auto in Tsjechië als je hulp nodig hebt bij de planning.

Plan jouw reis naar Tsjechië

Ben je op zoek naar een bijzondere Tsjechië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Luit, de reisexpert in Tsjechië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Luit.

Veelgestelde vragen met de auto naar Tsjechië

Hoe lang duurt de reis met de auto naar Tsjechië?

Wat is de beste reistijd voor een autoreis naar Tsjechië?

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig in Tsjechië?