Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de ultieme Georgië vakantie

Start reis in Tbilisi

Je Georgië vakantie start in Tbilisi, waar je per vliegtuig aankomt. De eerste dag kan je al op eigen houtje de stad gaan ontdekken of bijkomen van de reis. De volgende dag heb je een vrije dag om Tbilisi te ontdekken. Hierna reis je verder naar David Gareja, een eeuwenoud complex. Daarna vervolgt je reis zich naar Sighnaghi, een romantisch en gerestaureerd stadje.

Dag 1 - Aankomst in Tbilisi

Bij aankomst op het vliegveld in Tbilisi haal je je terreinwagen op en rijd je naar je centraal gelegen hotel. De rest van de dag heb je vrij om de stad alvast te ontdekken of bij te komen van je reis. Vandaag begint je Georgië vakantie!

Dag 2 - Tbilisi

Vandaag heb je een dag vrij om op ontdekkingstocht te gaan in de hoofdstad van Georgië. Tbilisi ligt in een dal aan de rivier de Mtkvari. De stad is een mengelmoes van verschillende culturen. Je vindt er veel straatjes met restaurantjes en terrassen. Ook is er een kabelbaan met meerdere opstappunten waarmee je verschillende delen van de stad kunt bereiken. Daarnaast staat Tbilisi bekend om de vele botanische tuinen waar je wandelingen kunt maken en de planten en bloemen kunt bewonderen.

Dag 3 - naar David Gareja

Vandaag vertrek je met je eigen huurauto in de richting van Kakheti. Omdat niet alle wegen in Georgië, en zeker niet in de bergen, even goed zijn, krijg je een 4×4 terreinwagen mee. Eerst breng je een bezoek aan het David Gereja complex. Dit complex was opgericht in de zesde eeuw door een van de 13 Assyrische monniken en is door de eeuwen heen steeds verder uitgebreid. Hier heb je een tour door de grotten en kloosters en een mooie wandeling over de steppe, met prachtige vergezichten over de steppe die tot in Azerbeidzjan voert. Je verblijft in een eenvoudig guesthouse gerund door een lokale familie en het diner in inclusief. Dé gelegenheid dus om kennis te maken met de lokale bevolking en je eerste huisgemaakte maaltijd te proeven. Wat kunnen Georgiërs goed koken! De route is 110 km en duurt ongeveer 2 uur.

Dag 4 - naar Sighnaghi

Tegen het einde van de middag arriveer je in Sighnaghi, een heel romantisch en mooi gerestaureerd stadje. Wandel door de stad en bezoek de stadsmuur en het fort waar je kunt genieten van het uitzicht over de Alazani vallei en de Hoge Kaukasus. De route is 100 km en duurt ongeveer 2 uur.

 KLM en Georgian Airways vliegen rechtstreeks op Georgië, dit is de beste vliegroute naar Georgië. Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Telavi, Kazbegi en Ateni

Vandaag staat een reis naar Kvareli op het programma, waar je kunt genieten van een wijnproeverij. Daarna vervolg je je avontuur naar Telavi, een van de oudste steden van Georgië. Je reist verder naar de betoverende regio Kazbegi en de middeleeuwse stad Ateni, die beide wachten om ontdekt te worden.

Dag 5 - naar Telavi

Vandaag staat een wijnproeverij in de Kvareli op het programma. In de middag geniet je van een heerlijke lunch in een charmante familiewijngaard. Je overnacht in een guesthouse met een prachtige tuin in Telavi. 

Dag 6 - naar Kazbegi

Je verlaat het laagland voor de Hoge Kaukasus. Een spectaculaire tocht, die voor een deel offroad is! Onderweg bezoek je het Ananuri fort. Dit complex, waartoe ook een klooster behoort, ligt schitterend aan een stuwmeer. Het is op deze strategisch belangrijke plaats gebouwd om de handelsroutes naar Rusland te controleren. Na dit fort stijgt de weg pas echt naar letterlijk en figuurlijk grote hoogtes. Je kijkt je ogen uit. Wit besneeuwde toppen van meer dan 4000 meter verschijnen aan de horizon. Je verblijft in een hotel in Kazbegi. 

Dag 7 - Kazbegi

Deze wandeldag begin je met een rit naar het dorpje Juta, op 22 meter hoogte gelegen en daarmee één van de hoogste nederzettingen van Europa. Vanaf hier begin je aan de wandeling naar de Chaukhi berg. Het bergpad is soms steile. Na een heel schilderachtige waterval kom je bij het Juta mneer, een prima plek om te picknicken. Hierna kun je besluiten naar de 33338 meter hoge Chaukhi pas te klimmen. Je wordt met een fantastisch uitzicht op besneeuwde bergtoppen beloond!

Afstand: 8.5 km ↑ 370 m / ↓ 370 m. Minimum hoogte: 2190 m, Maximum hoogte: 2560 m. 

Dag 8 - naar Ateni

Deze dag begint met een spectaculaire paardrijtocht in het Kurko-bos, gelegen in de regio Mtskheta-Mtianeti. Na deze activiteit kan je optioneel de grotten van Uplistsikhe bezoeken. Wandel door de smalle straatjes, verken de grotten en bezoek verschillende tempels. In de avond staat er een diner en wijnproeverij gepland.  

Dag 9 - Ateni

Na het ontbijt in je homestay kan je Ateni verder verkennen. De Ateni Sioni-tempel ligt verscholen tussen groene glooiende heuvels nabij de stad Gori. De architectuur van de Ateni Sioni-tempel is eenvoudig maar prachtig, versierd aan de buitenkant met talloze gegraveerde stenen ornamenten, terwijl de binnenmuren bedekt zijn met prachtige oude muurschilderingen die teruggaan tot minstens de 11e eeuw. Je overnacht in een milieuvriendelijk pension met een biologische tuin in Borjomi.


 

Een reis naar de hoogtepunten van Georgië is niet compleet zonder een verblijf bij lokale families en de leukste pensions. Met Better Places verblijf je altijd in kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid centraal staat.

 

Borjomi en Vardzia

In Borjomi bezoek je onder andere het nationaal park. Als je geluk hebt, zie je misschien een van de weinige bruine beren of lynxen. Daarna vervolg je je reis naar Vardzia, een bijzondere rotsstad uitgehakt in de Erusheti Berg.

Dag 10 - Borjomi

Vandaag kun je wandelen in het prachtige Borjomi National Park. Dit groene park kenmerkt zich door een grote diversiteit aan uitzichten. De totale lengte van het pad is 8,84 km, met een wandelduur van 4-5 uur. 

Dag 11 - naar Vardzia

’s Morgens breng je een bezoek aan het Akhaltsikhe fort en museum, waar je een groot gedeelte van het cultureel erfgoed van de regio Javakheti, kan vinden. Je rijdt naar het ‘’gouden”’ dorpje Saro, waar je een megalithisch fort kunt bezoeken en genieten van de prachtige uitzichten van de rand van het plateau waar de ruïne op ligt. Daarna rijd je door naar het zuiden van Georgië via de Mtkvari rivier naar Vardzia. Dit is een zeer bijzondere rotsstad uitgehakt in de Erusheti Berg. Hij strekt zich uit langs een 500 meter brede klif en via allerlei gangen en terrassen kun je de stad verkennen. Je overnacht dichtbij Vardzia in een eco-cottage. 

Dag 12 - Vardzia

Vandaag ga je op pad in de middeleeuwse grottenstad Vardzia. Je bezoekt het klooster en de grotten. Daarna kan je vanuit de grotten van Vardzia een eenvoudige wandeling maken naar het dorp Chachkari, de zomerresidentie van koningin Tamar. Chachkari maakt deel uit van het Vardzia-grottencomplex, maar blijft vaak onopgemerkt door de bezoekers van het klooster. Naast de panoramische uitzichten biedt Chachkari interessante voorbeelden van lokale traditionele woningen, evenals een 400 jaar oude wijnstok.

Dag 13 - Naar Khulo

Op weg naar Khulo rij je langs een prachtig groen meer waar je een wandeling kan maken. Maak ook zeker een tussenstop bij de Khulo-kabelbaan. Deze kabelbaan is de op één na grootste in Europa zonder ondersteunende structuur. De lengte ervan is 1719 meter en de hoogte 280 meter. De kabelbaan verbindt Khulo met het dorp Tago. Je overnacht op een Glamping met uitzicht op de bergen. 

Met de trein naar Georgië. Het is misschien niet het eerste waar je aan zou denken, maar het is erg goed te doen. Ook kom je onderweg langs de mooiste bestemmingen in Europa. Lees meer Georgië tips op de blog van Yvonne van der Laan.

 

Batoemi, Zugdidi, Mazeri en Mestia

Vanaf Vardzia vervolg je je reis naar de steden Batoemi, Zugdidi, Mazeri en Mestia. Maak prachtige wandelingen, neem deel aan een kookworkshop, bezoek een waterval en geniet van adembenemende uitzichten, waaronder die op de Zwarte Zee.

Dag 14 - Batoemi

De dag start je met een stadswandeling naar Batoemi. Batoemi is de hoofdstad van de autonome republiek Adzjarië, gelegen aan de kust van de Zwarte Zee. 's Middags kan je een wandeling maken in de botanische tuinen van Batoemi. De tuin is uniek van wege de combinaties van soorten uit volledig verschillende klimaatzones. Maak hier een prachtige wandeling en geniet van het uitzicht op de kust van de Zwarte Zee. 

Dag 15 - Zugdidi

Vandaag beklim je de 153 treden van de Poti vuurtoren. Eenmaal aan de top word je beloond met spectaculair uitzicht op de stad en de Zwarte Zee. De dag sluit je af met een kookcursus, waarbij je heerlijke Georgische gerechten zal bereiden. Je overnacht in een guesthouse vlakbij Zugdidi. 

Dag 16 - Mazeri

Vandaag staat er een ontspannen dag op het programma. Onderweg naar Mazeri heb je de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de Enguri Dam, momenteel de op een na grootste boogdam ter wereld, met een hoogte van 271,5 meter. Daarna vervolg je je reis naar de accommodatie van vandaag, een cottage met uitzicht op de bergen, waar een heerlijk diner op je wacht.

Dag 17 - Mestia

Na het ontbijt start je de dag met een wandeling naar de Shdugra waterval. Als je avontuurlijk bent, kun je verder wandelen naar de Ushba-gletsjer, hoewel dit een moeilijke tocht is over een blootgesteld pad en meer ervaring vereist. Je slaapt vandaag in een guesthouse, gelegen in het historische deel van Mestia in Lanchvali. 

Afstand: 8.0 km ↑ 466 m / ↓ 466 m. 

Naast de vele excursies die je in Georgië kan doen heeft onze lokale reisexpert ook wat tips voor de mooiste bezienswaardigheden in het land. 

 

Zhabeshi, Adish, Iprali en Mestia

In de komende dagen maak je een trektocht, waarbij je dagelijks een lunchpakket meekrijgt voor een picknick.

Dag 18 - Zhabeshi

Vandaag maak je een trektocht van Mestia naar Zhabeshi. De trektocht begint met een klim  en volgt een onverharde weg door lichte bossen en weiden. Na enkele steilere gedeelten opent de trektocht zich voor een prachtig uitzicht op de top van de berg Tetnuldi. Onderweg passeer je de dorpen Zhamushi en Cholashi en daal je af naar de rivier de Mulkhura om uiteindelijk in Zhabeshi aan te komen. 

Afstand: 17.7 km ↑ 770 m / ↓ 520 m. Minimum hoogte: 1400 m, Maximum hoogte: 1940 m. 

Dag 19 - Adishi

Na het ontbijt ga je verder met de trektocht en vertrek je richting Adishi. Volg het gemarkeerde pad naar Adishi, passeer het skigebied Tetnuldi met prachtig uitzicht op de berg Tetnuldi en de omliggende valleien. 

Afstand: 10.0 km ↑ 964 m / ↓ 534 m. Minimum hoogte: 1659 m, Maximum hoogte: 2478m. 

Dag 20 - Iprali

De volgende dag steek je de rivier Adishi over en ga je richting de voet van de Adishi-gletsjer. Steek de Chkhunderi-pas over (2655 m) met prachtig uitzicht op omliggende bergen en de gletsjer. Daal af naar het dorp Iprali voor de overnachting.

Afstand: 17.1 km ↑ 1.081 m / ↓ 1.216 m. Minimum hoogte: 1952 m, Maximum hoogte: 2715 m. 

Dag 21 - Mestia

De laatste dag van de trekking wandel je van Iprali naar Ushguli. Je slaapt in dezelfde accommodatie als op dag 17.

Afstand: 13.0 km ↑ 691 m / ↓ 483 m. Minimum hoogte: 1758 m, Maximum hoogte: 2169 m. 

Onze lokale reisexpert Mari geeft je graag 5 tips voor je rondreis Georgië.

 

Gordi, Shemokmedi, Kutaisi en Sadmeli

In de laatste week van je beste Georgië vakantie verblijf je in Gordi, Shemokmedi, Kutaisi en Sadmeli. Een theeproeverij, een bierproeverij en een bezoek aan een kuuroord staan nog op het programma.

Dag 22 - Gordi

Je kan optioneel een wandeling maken in de Okatse Canyon. Gelegen in West-Georgië, nabij het dorp Gordi, strekt de canyon zich ongeveer 14 kilometer uit. Er zijn ook enkele natuurlijke stenen bruggen over de rivier en grotten in de canyon, van waaruit het karstwater stroomt. Het eerste deel van de wandeling brengt je door het historische Dadiani-bos en de ruïnes van het paleis uit de 18e eeuw. Al snel daarna daalt het pad af naar de canyon en loopt verder over een hangend wandelpad langs de klif, tot aan het uitkijkplatform met panoramisch uitzicht.

Dag 23 - naar Shemokmedi

Na het ontbijt vervolg je je reis en dit keer rij je naar een theeplantage voor een proeverij. Ialoni Chai is een theeplantage gelegen in de prachtige regio Guria in Georgië. Het staat bekend om het produceren van hoogwaardige biologisch geteelde theebladeren die worden verwerkt met traditionele methoden.

Dag 24 - Shemokmedi

Rijd richting Gomis Mta, bezoek het Shemokmedi-kloostercomplex (12e eeuw) en zwem onderweg in de berg rivier Bjuji. Ga nog een uur off-road om het vakantiedorp Gomis Mta op 2250 meter hoogte te bereiken, waar je op de top van de berg fantastisch uitzicht hebt. Geniet van een picknick en maak kennis met lokale herders op het resort.  

Dag 25 - Kutaisi

Je kan vandaag het Tskaltubo Spa Resort bezoeken. In zijn hoogtijdagen was het Tskaltubo Spa Resort een van de vlaggenschip kuuroorden van de Sovjet-Unie, beroemd om zijn therapeutische mineraalbronnen en radonwatertherapie. Een van de bekendste bezoekers was waarschijnlijk Stalin, die daar een privéhuisje had en gebruik kon maken van een eigen bad. Tegenwoordig is Tskaltubo nog steeds een functionerende kuuroordstad. Vervolgens reis je door voor een bierproeverij bij Otia's Ezo. Naast het proeven van ambachtelijk bier kun je hier biologische producten als honing en Tsjatsja kopen als authentiek souvenir uit Georgië. 

Dag 26 - Sadmeli

Tijdens de reis naar Sadmeli zijn er prachtige plekken om te stoppen. Overweeg bijvoorbeeld een pauze bij het Tskhrajvari-uitzichtpunt, gelegen aan de westelijke helling van het Nakerala-gebergte. Het Shaori-meer is ook een bezoek waard, aangezien het een van de meest opvallende schoonheden van Georgië vertegenwoordigt. Verder is een bezoek aan Nikortsminda, een koepeltempel, ook een aanrader.

 Tijdens je vakantie Georgië krijg je in veel guesthouses de heerlijkste lokale gerechten voorgeschoteld. Samen met locals kan je genieten van de Georgische keuken. Ook zijn er voor de vegetariërs veel lekkere keuzes!

 

Beëindig je positieve impact reis in Tbilisi

 

Dag 27 - naar Tbilisi

Op je laatste volledige dag in Georgië kan je de Barakoni-kathedraal in Tsesi bezoeken. Barakoni, is een Georgisch-Orthodox monument, gelegen in het bergachtige Kaukasusgebied van Racha. Barakoni ligt in een prachtige kloof, bij de samenvloeiing van de rivieren Lukhuni en Rioni, omringd door de beboste bergen van Racha. Ook kan je naar Mtskheta rijden om twee monumenten te bezoeken die zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO: Het Jvari-klooster uit de 6e eeuw en het Svetitskhoveli-kathedraal uit de 11e eeuw. 

Dag 28 - Vertrek vanuit Georgië

Na het ontbijt rijd je naar het vliegveld voor de reis terug naar huis.

 Doordat deze reis zo'n 4 weken duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Mari je wensen door en zij stuurt je een voorstel.

 

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Georgië maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Georgië

Alle praktische informatie voor een rondreis Georgië. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Georgië

rondreis-georgie

Beste reistijd Georgië

Vliegtickets rondreis Georgië

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Georgië boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Mari geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid. 

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Georgië vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2e-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.