Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de ultieme Georgië vakantie

Start reis in Tbilisi

Je Georgië vakantie start in Tbilisi, waar je per vliegtuig aankomt. De eerste dag dat je aankomt kan je al op eigen houtje de stad gaan ontdekken of bijkomen van de reis. De volgende dag heb je een vrije dag om Tbilisi te ontdekken. Hierna reis je verder naar David Gareja, een eeuwenoud complex. Daarna vervolgt je reis zich naar Sighnaghi, een romantisch en gerestaureerd stadje.

Dag 1 - Aankomst in Tbilisi

Bij aankomst op het vliegveld in Tbilisi haal je je terreinwagen op en rijd je naar je centraal gelegen hotel. De rest van de dag heb je vrij om de stad alvast te ontdekken of bij te komen van je reis. Vandaag begint je Georgië vakantie!

Dag 2 - Tbilisi

Vandaag heb je een dag vrij om op ontdekkingstocht te gaan in de hoofdstad van Georgië. Tbilisi ligt in een dal aan de rivier de Mtkvari. De stad is een mengelmoes van verschillende culturen. Je vindt er veel straatjes met restaurantjes en terrassen. Ook is er een kabelbaan met meerdere opstappunten waarmee je verschillende delen van de stad kunt bereiken. Daarnaast staat Tbilisi bekend om de vele botanische tuinen waar je wandelingen kunt maken en de planten en bloemen kunt bewonderen.

Dag 3 - naar David Gareja

Vandaag vertrek je met je eigen huurauto in de richting van Kakheti. Omdat niet alle wegen in Georgië, en zeker niet in de bergen, even goed zijn, krijg je een 4×4 terreinwagen mee. Eerst breng je een bezoek aan het David Gereja complex. Dit complex was opgericht in de zesde eeuw door een van de 13 Assyrische monniken en is door de eeuwen heen steeds verder uitgebreid. Hier heb je een tour door de grotten en kloosters en een mooie wandeling over de steppe, met prachtige vergezichten over de steppe die tot in Azerbeidzjan voert. Je verblijft in een eenvoudig guesthouse gerund door een lokale familie en het diner in inclusief. Dé gelegenheid dus om kennis te maken met de lokale bevolking en je eerste huisgemaakte maaltijd te proeven. Wat kunnen Georgiërs goed koken! De route is 110 km en duurt ongeveer 2 uur.

Dag 4 - naar Sighnaghi

Vervolgens rijd je door naar Sighnaghi. Onderweg stop je bij het Bodbe klooster, dit is één van de grootste pelgrimsoorden van Georgië. Tegen het einde van de middag arriveer je in Sighnaghi, een heel romantisch en mooi gerestaureerd stadje. Wandel door de stad en bezoek de stadsmuur en het fort waar je kunt genieten van het uitzicht over de Alazani vallei en de Hoge Kaukasus. De route is 100 km en duurt ongeveer 2 uur.

 KLM en Georgian Airways vliegen rechtstreeks op Georgië, dit is de beste vliegroute naar Georgië. Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Lagodechi, Khakheti en Kazbegi

Je gaat een wandeling maken in het Lagodechi National Park, een gebied in de Hoge Kaukasus. Hierna reis je door naar de Khakheti regio, een belangrijke culturele streek van Georgië. Daarna vervolgt je reis zich naar Kazbegi, waar je drie dagen verblijft.

Dag 5 - naar Lagodechi

Je wandelt vandaag in het Lagodechi Nationaal park, een prachtig gebied in de Hoge Kaukasus, in het grensgebied met Rusland en Azerbeidzjan. Je volgt de “Black Grouse Waterfall” trail ( 11 kilometer, 5 uur lopen). Het wandelpad loopt door een prachtig bosgebied met veel zeldzame bomen. Via smalle paden en kleien watervallen kom je bij de Rocho, een 6 meter hoge waterval. Je slaapt in een guesthouse in Kvareli, aan de voet van de bergen. De route is 95 km en duurt ongeveer 2 uur.

Dag 6 - Khakheti regio

Vandaag verken je Khakheti, een cultureel belangrijke streek van Georgië en tevens een van de productiefste wijnregio’s. In Gremi bezoek de overblijfselen van de koninklijke residentie en het kasteel. Het Nekresi klooster, was eens één van de belangrijkste culturele centra van het land. Het ligt prachtig op een heuveltop in de bossen. In het Tsinandali museum van Alexander Chavchavadze, een Kakhetische edelman, kun je lang vervlogen tijden beleven door in zijn residentie en tuinen rond te lopen. Proef een glas van de beroemde Tsinandali wijn in de aanpalende wijnmakerij. Je overnacht in Telavi, net als Sighnaghi een prachtig gerestaureerd stadje met een sfeervol historisch centrum. Ook hier slaap je in een lokaal guesthouse bij de bevolking en is het diner inclusief. De route is 45 km en duurt ongeveer 1 uur.

Dag 7 - naar Kazbegi

Je verlaat het laagland voor de Hoge Kaukasus. Een spectaculaire tocht, die voor een deel offroad is! Onderweg bezoek je het Ananuri fort. Dit complex, waartoe ook een klooster behoort, ligt schitterend aan een stuwmeer. Het is op deze strategisch belangrijke plaats gebouwd om de handelsroutes naar Rusland te controleren. Na dit fort stijgt de weg pas echt naar letterlijk en figuurlijk grote hoogtes. Je kijkt je ogen uit. Wit besneeuwde toppen van meer dan 4000 meter verschijnen aan de horizon. Je verblijft in Kazbegi, een klein dorpje en het toeristische hart van deze bergstreek. Overnachting is wederom bij de bevolking thuis in een guesthouse met diner inclusief. De route is 180 km en duurt ongeveer 4 uur.

Dag 8 - Kazbegi

In de morgen kun je naar de Gergeti kerk van de Heilige Drievuldigheid klimmen . Deze iconische kerk is te zien op vrijwel alle kaften van reisgidsen over Georgië, want hij ligt precies voor Mount Kazbegi (5047m hoog) en als je geluk hebt met het weer kun je deze prachtig zien liggen. De afdaling terug naar Kazbegi is een makkie.

Afstand: 5 km, ↑ 377 m / ↓ 374 m. Minimum hoogte: 1843 m, Maximum hoogte: 2190 m

Heb je nog niet genoeg gewandeld, ga dan in de middag naar de Gveleti waterval, dei in het gelijknamige dorp ligt. Je rijdt eerst door de prachtige Dariali Kloof, van waar je via een goed voetpad naar de waterval klimt.

Afstand: 2,8 km, Stijging/Afdaling 416 m

Dag 9 - Kazbegi

Deze wandeldag begin je met een rit naar het dorpje Juta, op 22 meter hoogte gelegen en daarmee één van de hoogste nederzettingen van Europa. Vanaf hier begin je aan de wandeling naar de Chaukhi berg. Het bergpad is soms steile. Na een heel schilderachtige waterval kom je bij het Juta mneer, een prima plek om te picknicken. Hierna kun je besluiten naar de 33338 meter hoge Chaukhi pas te klimmen. Je wordt met een fantastisch uitzicht op besneeuwde bergtoppen beloond!

Afstand: 16.7 km ↑1227 m / ↓1082 m. Minimum hoogte: 2150 m, Maximum hoogte: 3338 m. De route is 40 km en duurt ongeveer 1,5 uur.

 Een Georgië vakantie is niet compleet zonder je verblijf bij lokale gezinnen en de leukste guesthouses. Met Better Places verblijf je altijd in kleinschalige accommodaties waar de gastvrijheid centraal staat.

 

Gori, Atskuri, Borjomi en Vardzia

Onderweg naar Gori, de geboortestad van Stalin, bezoek je Uplistsikhe. Dit is een rotsstad met overblijfselen uit het 2e millennium. Daarna reis je verder naar Atskuria, een dorp wat een goede uitvalsbasis vormt voor een bezoek aan Borjomi. Daarna vervolg je je reis naar Vardzia, een bijzondere rotsstad uitgehakt in de Erusheti Berg.

Dag 10 - naar Gori

Je daalt af naar het laagland van Georgië. Je bezoekt Uplistsikhe, een bijzondere rotsstad met overblijfselen die uit het 2e millennium voor Christus dateren. De Ateni Sioni kerk ligt in een mooi groen heuvellandschap. De simpele constructie stamt uit de 7e eeuw en heeft mooie beeldhouwwerken op de buitenkant, terwijl de binnenkant versierd is met eeuwenoude schilderingen. In Gori kun je het bizarre museum bezoeken dat aan Jozef Stalin gewijd is. Deze Sovjetleider is hier geboren en er staat nog steeds een standbeeld van hem in de stad. Je slaapt een nacht in deze stad. De route is 230 km en duurt ongeveer 4,5 uur.

Dag 11 - naar Atskuri

Je rijdt de zogenaamde kleine Kaukasus in, een gebergte dat wat lager is dan zijn grote broer, maar daardoor wel een stuk groener. In Borjomi stop je om de minerale bronnen te bezoeken. Deze liggen in een mooi aangelegd park en alles ademt de sfeer van een vervallen kuuroord. Borjomi is ook de naam van een merk mineraalwater dat je overal in de landen van de voormalige Sovjet Unie kunt krijgen. Je kunt heerlijk wandelen in het park. Hierna rijd je door naar Atskuri, waar je bij een lokale familie overnacht. Dit is de uitvalsbasis voor de wandeling die je in het Nationale Park maakt. Er wordt een heerlijk diner voor je gekookt in het guesthouse. De route is 110 km en duurt ongeveer 2 uur.

Dag 12 - Borjomi

Vandaag kun je wandelen in dit prachtige groene park, over dichtbebosde hellingen, met uitzichten op hoge bergtoppen. Je loopt de zogenaamde Snowshoes trail, die ook heel goed in de zomer te doen is, als er geen sneeuw ligt. De route is 6 kilometer lang en je loopt dezelfde weg heen als terug, dus je kunt de wandeling zo lang maken als je zelf wilt. Hierna rijd je terug naar je guesthouse.

Afstand: 12 km, 6-7 uur, klimmen/afdalen 1,258 m.

Dag 13 - naar Vardzia

’s Morgens breng je een bezoek aan het Akhaltsikhe fort en museum, waar je een groot gedeelte van het cultureel erfgoed van de regio Javakheti, kan vinden. Ook wandel je naar het Khertvisi fort, strategisch gelegen aan de samenvloeiing van twee rivieren. Je rijdt naar het ‘’gouden”’ dorpje Saro, waar je een megalithisch fort kunt bezoeken en genieten van de prachtige uitzichten van de rand van het plateau waar de ruïne op ligt. Daarna rijd je door naar het zuiden van Georgië via de Mtkvari rivier naar Vardzia. Dit is een zeer bijzondere rotsstad uitgehakt in de Erusheti Berg. Hij strekt zich uit langs een 500 meter brede klif en via allerlei gangen en terrassen kun je de stad verkennen . Je overnacht dichtbij Vardzia in een guesthouse van een lokale familie. De route is 130 km en duurt ongeveer 3 uur.

 Met de trein naar Georgië. Het is misschien niet het eerste waar je aan zou denken, maar het is erg goed te doen. Ook kom je onderweg langs de mooiste bestemmingen in Europa. Lees meer tips voor Georgië op de blog van Yvonne van der Laan.

 

Tmogvi, Chachkari, Adjarië en Zugdidi

Vanuit Vardzia wandel je naar Tmogvi, een middeleeuws dorp en Chachkari, het zomerpaleis van koningin Tamar. Hierna reis je verder naar Adjarië, een weinig bezocht gedeelte van Georgië en Zugdidi, een plaatsje aan de Zwarte Zee kust.

Dag 14 - Tmogvi

Je wandelt met een gids, naar het Tmogvi fort en de middeleeuwse Jolda grotten en ondergrondse woningen. Je loopt door naar de overblijfselen van het oude Middeleeuwse dorp Tmogvi, dat op de top van een plateau ligt met prachtige uitzichten op de Vardzia Kloof. Je wandelt weer terug naar Vardzia, waar je in hetzelfde guesthouse overnacht.

Afstand 12 km, ↑707 m / ↓730 m

Dag 15 - Chachkari

Je ontmoet je lokale gids voor een bezoek aan Vardzia, een fantastisch complex van kerken en kloosters, uitgehouwen uit de rotsen. Eromheen is een stad gebouwd, op 13 niveaus aan een rivier. Je hebt wel een paar uur nodig om de hele verlaten stad te verkennen. Vanaf Vardzia maak je een makkelijke wandeling naar het dorpje Chachkari – het zomerpaleis van koningin Tamar. Chachkari is onderdeel van Vardzia, maar de meeste bezoekers van dit complex laten het links liggen. Onderweg heb je prachtige uitzichten.

Afstand: 5 km, Stijging: 300m. Afdaling: 440m, Duur: 4 uur.

Dag 16 - naar Adjarië

Tijdens je vakantie Georgië bezoek je een weinigbezocht gedeelte van land: Adjarië. Je rijdt in een uur of twee naar het skiresort Goderdzi, van waar je door middel van een korte wandeling naar het nabijgelegen Groene (in het Georgisch “Mtsvane”) Meer, kunt lopen. Dit is een prachtig groenblauw bergmeer, omringd door beboste hellingen. Hierna rijd je door de bergen verder, door typisch Adjarische dorpjes. Midden in de bergen verblijf je in een zeer gezellig en comfortabel guesthouse. De route is 250 km en duurt ongeveer 6 uur.

Dag 17 - naar Zugdidi

Het is maar een klein stukje rijden naar Batoemi, de grote badplaats aan de Zwarte Zeekust. De laatste jaren heeft deze stad een enorme metamorfose ondergaan, met futuristische wolkenkrabbers en een nieuwe boulevard. In het hoogseizoen kan het er erg druk zijn, maar het is altijd gezellig om er door de opgeknapte oude stad te wandelen of uit te waaien aan zee. Vanzelfsprekend zijn de visgerechten er prima.

Hierna kun je een bezoek brengen aan de Botanische Tuin, die op een groene kaap ligt en prachtige uitzichten op de Zwarte Zee biedt. Je eindigt in het stadje Zugdidi, waar je in een guesthouse verblijft. De route is 215 km en duurt ongeveer 5 uur.

 

Mestia

Je reis vervolgt zich het Kaukasus gebergte in, naar het plaatsje Mestia. Het is het centrum van deze regio en een ideale uitvalsbasis voor het maken van wandeling. Ook maak je een 4-daagse trektocht van Mestia naar Ushguli.

Dag 18 - naar Mestia

Het enorme stuwmeer dat gevormd wordt door de Enguri dam is prachtig. Het loont de moeite af en toe te stoppen hier. Hierna stijg je  het Kaukasus gebergte in. De weg is prachtig, met uitzichten op toppen van meer dan 4000 meter hoog. Je slaapt in het leuke plaatsje Mestia, het centrum van deze bergachtige regio. Ook in deze streek van Georgië is de keuze in overnachtingsplekken niet zo groot, dus we hebben voor je vakantie een gezellig guesthouse geselecteerd gerund door een familie. Elke avond staat er weer een fantastische maaltijd klaar met lokale specialiteiten, vaak uit eigen tuin, gekookt door je gastvrouw. De route is 135km en ongeveer 3 uur rijden.

Dag 19 - Mestia

Het pad begint in het dorp en is goed bewegwijzerd. Je loopt langs de rivier en wandelt langs boerderijen . Ook voert de weg door een prachtig naaldbos. Je komt heel dichtbij de Russisch-Georgische grens, dus zorg dat je je paspoort bij je hebt, al is de kans op controle klein. Na een flinke klim door het bos kom je aan bij de Shdughra waterval, die zich op indrukwekkende wijze door de rotsen baant. Een prima plek voor je lunch. Hierna daal je via dezelfde weg weer terug naar Mestia.

Afstand: 13,4 km, 5-6 uur, stijging/daling 659 m.

Dag 20-23 - Mestia

Je loopt in vier dagen door een alpien landschap naar Ushguli, een van Europa’s hoogst gelegen dorpen. Er gaat een gids mee. Onderweg slaap je in guesthouses. Je beklimt diverse passen, waarvan de hoogste 2300 meter is. Deze trek kan alleen in de maanden juli-augustus gedaan worden. Buiten deze maanden is het te koud of ligt er nog te veel sneeuw. Je wandelt over alpenweides, door kleine dorpjes en beklimt diverse passen die een fantastisch uitzicht bieden op de omgeving. Het lopen is niet heel zwaar. Iedereen die wat ervaring heeft met lopen in de bergen kan hem doen. Omdat je in guesthouses overnacht hoef je niet veel te dragen: water, een verschoning en warme kleding. Op dag 23 kom je aan in Ushguli, waar de gids vervoer regelt naar Mestia.

 

Tsitelmta, Mt. Gomi en Tskaltoebo

De volgende bestemming is Tsitelmta, een dorpje op een heuveltop en omringd door hazelnootbomen en bamboebossen. Daarna ga je verder naar Mt. Gomi, waar je heerlijk kan genieten van de schone berglucht. Vervolgens reis je af naar Tskaltoebo, wat in zijn hoogtijdagen een van de meest vooraanstaande gezondheidscomplexen van de Sovjet-Unie was.

Dag 24 - naar Tsitelmta

Je rijdt terug naar Zugdidi en door naar de provincie Guria, waar je in een klein dorpje Tsitelmta overnacht op een boerderij. Deze ligt op een heuveltop, en wordt omringd door hazelnootbomen en bamboebossen. Een rivier stroomt door de achtertuin. Het leuke is dat de gastheer en -vrouw hier goed Engels spreken. De route is 265 km en duurt ongeveer 6 uur.

Dag 25 - Mt. Gomi

Je ontbijt op het balkon van je guesthouse met uitzicht op hoge bergtoppen. Je kunt vanuit je guesthouse de bergen in, richting het bergdorp Gosmishmta, dat op 2250 meter hoogte ligt. Hier kun je prachtig door de omgeving wandelen en genieten van de koele schone berglucht. Het is mogelijk om naar het hooggelegen Chinchao te wandelen, maar als dat iets te ruig voor je is, is het ook heerlijk om een picknick mee te nemen en die op een alpenweide op te peuzelen. Je slaapt weer in Tsitelmta. De route is 60 km en is ongeveer 2 uur rijden.

Dag 26 - naar Tskaltoebo

In het laatste deel van je vakantie in Georgië rijd je naar Tskaltoebo in de groene heuvels. In zijn hoogtijdagen was Tskaltoebo een van de meest vooraanstaande gezondheidscomplexen van de Sovjet-Unie. Stalin zelf had een privé-huisje en maakte graag gebruik van de faciliteiten. Na de val van de Sovjet-Unie raakte de plek in verval en tegenwoordig vind je er lege, met onkruid overwoekerde, resten van ooit grootse bouwwerken. Als je een fan van (vervallen) Sovjet architectuur bent is dit een geweldige plek om er op uit te trekken. Een aantal van de sanatoria is weer in gebruik en in van deze overnacht je. Het Prometheus grottencomplex ligt er dichtbij en is een van de grootste van het land. Je maakt een makkelijke wandeling door de zes grotten, langs prachtig uitgelichte versteende watervallen, en grillig gevormde ruimtes zo groot als een kathedraal. De route is 90 km en ongeveer 2 uur rijden.

 Tijdens je vakantie Georgië krijg je in veel guesthouses de heerlijkste lokale gerechten voorgeschoteld. Samen met locals kan je genieten van de Georgische keuken. Ook zijn er voor de vegetariërs veel lekkere keuzes!

 

Beëindig je positieve impact reis in Tbilisi

 

Dag 27 - naar Tbilisi

Je beklimt de prachtige groene pas die klimatologisch Oost- van West-Georgië scheidt. In het dorpje Chardakhi bezoek je Iago’s wijnhuis, waar je ook een lunch aangeboden krijgt. In dit kleine familiebedrijf worden biologische wijnen en chacha (Georgische sterke drank) gemaakt. Hierna bezoek je Mtskheta, de kraamkamer van de Georgische cultuur, met een aantal zeer bezienswaardige kloosters: het Jvari klooster en de Svetitskhoveli Kathedraal. Aan het eind van de dag arriveer je in de Georgische hoofdstad. Geniet nog eenmaal op een gezellig terras van de heerlijke Georgische keuken.

Dag 28 - Vertrek vanuit Georgië

Na het ontbijt rijd je naar het vliegveld voor de reis terug naar huis.

 Doordat deze reis zo'n 4 weken duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Mari je wensen door en zij stuurt je een voorstel.

 

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Georgië maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Vliegtickets rondreis Georgië

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Georgië boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. George geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid. 

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Georgië vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.