Duurzaam reizen in Costa Rica. Kan dat eigenlijk wel? Je moet tenslotte een vervuilende vlucht maken om in het land te komen. Helemaal niet meer vliegen is ook geen oplossing. Reizen brengt namelijk ook veel goeds. Mits het op de juiste manier gebeurt. Bij het samenstellen van onze reizen in Costa Rica maakt onze lokale reisexperts gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat we met onze reizen een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur hebben. Waar mogelijk streven we naar een minimale negatieve impact op het klimaat. Met de uitgebreide impactscore kunnen we zien waar onze reizen door Costa Rica een positieve bijdrage leveren en waar nog ruimte is voor verbetering. Hier vind je een uitgebreide toelichting bij de impact scores voor onze reizen in Costa Rica.

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Costa Rica. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en komen van de hoogtepuntenreis door Costa Rica.

Het belang van toerisme in Costa Rica

Verre reizen krijgen veel kritiek, vanwege de vervuilende vlucht. Terecht. Maar we mogen niet vergeten dat het toerisme ook veel goeds brengt. In Costa Rica draagt de reisindustrie bij aan natuurbescherming, het vergroten van de biodiversiteit, bewustwording en educatie over het belang en de waarde van de natuur en het vergroten van de welvaart. Het toerisme zorgt voor 8.8% van de totale werkgelegenheid in Costa Rica en dat getal neemt alleen maar toe. De industrie maakt 8.2% uit van het bruto nationaal product. Als we stoppen met reizen raken honderdzestigduizend Costa Ricanen werkloos.

Het effect van toerisme op de natuur

De afgelopen twee decennia investeert het land in het beschermen en herstellen van grote gebieden grond. In 1983 was 21% van het landoppervlakte van Costa Rica bedekt met bos. Inmiddels is dat gestegen naar 52%. Dat is mogelijk doordat kleine delen van die bosgebieden zijn opengesteld voor toeristen. De inkomsten die dat oplevert worden gebruikt voor natuurbescherming. In dezelfde periode is er een jaag- en kapverbod ingevoerd en zijn schadelijke mijnen gesloten. Veel mensen die daardoor hun baan verloren zijn, vonden werk in het toerisme. De mensen die eerst schildpadeieren verkochten voor consumptie zijn omgeschoold tot gidsen en zetten zich nu in om diezelfde schildpadden te beschermen. De sector zorgt er bovendien voor dat er werkgelegenheid is in rurale gebieden. Het gevolg: in Costa Rica verhuizen relatief weinig mensen van het platteland naar de grote stad voor werk. Volgens een onderzoek van de National Academy of Sciences (2014) is de armoede in regio's rondom beschermde natuurgebieden met 16% afgenomen. De onderzoekers schrijven die afname toe aan het toerisme. 

 

Positieve impact score

Ondersteun en promoot lokale initiatieven

Duurzame hotels

Costa Rica heeft een relatief groot aanbod aan kleinschalige en duurzame hotels. Waar mogelijk nemen we die op in onze voorbeeldreizen. Daarmee draag je bij aan werkgelegenheid en stimuleer je de lokale economie. Bovendien doen de eigenaren er alles aan om hun negatieve impact op het milieu te minimaliseren. Onze reisexpert is altijd op zoek naar verbetering. Zij neemt alle hotels waar ze nu mee samenwerkt nog eens onder de loep en vervangt ze eventueel voor duurzamere alternatieven. Om te bepalen of een accommodatie voldoet aan onze eisen voor duurzaam en sociaal ondernemen, hebben we een lijst met criteria voor duurzame hotels opgesteld.

Keurmerk voor duurzaamheid

Onze lokale reisexpert streeft ernaar dat bij alle Costa Rica reizen ten minste 50% van de accommodaties CST gecertificeerd is. Het Certificación de Sostenibilidad Turistica (CST) is een Costa Ricaans keurmerk voor accommodaties en tour operators die milieuvriendelijk en sociaal verantwoord ondernemen. Het is het eerste keurmerk voor duurzaamheid ter wereld dat op initiatief van de overheid is ingevoerd.

Maquenque Lodge is één van de duurzame lodges waar je tijdens deze reis verblijft. Met de inkomsten uit de lodge worden er allerlei duurzame projecten gefinancierd. Zo planten ze bomen om de omgeving te herbebossen, ze organiseren een gratis lesprogramma in duurzaamheid voor de lokale basisscholen en hebben een uitgebreid protocol dat helpt de natuur en de gemeenschap rondom de lodge te beschermen.

Meet the locals

Costa Rica is een echte natuurbestemming. Dat betekent dat de meeste activiteiten en excursies gericht zijn op het ontdekken van de natuur. Verblijven in homestay's en meet-the-locals ervaringen zijn minder prominent aanwezig tijdens de voorbeeldreizen in Costa Rica. In onze ultieme Costa Rica vakantie ligt de focus meer op het maken van een sociale impact. Zo overnacht je bij de Bri Bri Indianen, waar je een inkijkje krijgt in hun cultuur en leefwijze en is er ruimte voor een traditionele kookworkshop.

Verminder de CO2-uitstoot van je vakantie

Vegetarisch eten in Costa Rica

Vegetarisch of veganistisch eten is één van de makkelijkste en meest effectieve manieren om je persoonlijk impact op het klimaat te verkleinen. In Costa Rica is dat geen probleem. De meeste restaurants hebben vegetarische opties op het menu. In de laatste jaren is het aantal vegetarische restaurants enorm gegroeid. Daarmee wordt de keuze om geen vis en vlees te eten steeds breder geaccepteerd en is het aanbod steeds beter.

Duurzaam vervoer ter plekke

Behalve de huwelijksreis door Costa Rica, zijn onze voorbeeldreizen altijd ingericht op reizen met een eigen huurauto. Er wordt geen gebruik gemaakt van de trein of bus om je van de ene plek naar de andere te brengen. Daarom scoren de Costa Rica-reizen vooralsnog weinig punten op duurzaam vervoer. Er wordt in Costa Rica hard gewerkt aan het aanleggen van een dekkend netwerk aan laadpalen voor elektrische auto's. Onze lokale reisexpert houdt de ontwikkelingen goed in de gaten. Zodra het mogelijk en betaalbaar is om met een elektrische huurauto rond te reizen, zullen we dat opnemen in onze Costa Rica reizen. Doordat het land 99% van alle energie haalt uit wind, water en zon, kun je met een elektrische auto zo goed als CO2-neutraal door Costa Rica reizen.

Bescherm, toon respect en reis plasticvrij

Natuurbescherming

Costa Rica is een pionier als het gaat om ecotoerisme en natuurbescherming. In 2019 kreeg het land de 'Champion of the Earth' award van de Verenigde Naties voor haar inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Meer dan een kwart van het landoppervlak is beschermd natuurgebied. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je tijdens onze voorbeeldreizen meerdere nationale parken bezoekt.

Inkomsten eerlijk verdeeld

Alle nationale parken in Costa Rica vallen onder één organisatie, het SINAC. Zij verzamelen het entreegeld dat binnenkomt uit het toerisme en zorgen dat de inkomsten eerlijk verdeeld worden over alle natuurparken. Zo profiteren niet alleen de populairste parken van het toerisme, maar ook de minder bekende gebieden. Het geld wordt gebruikt om de natuurparken te beschermen en te onderhouden. Het SINAC is transparant over hun werkwijze. Op hun website publiceren ze documenten die inzicht geven in hun administratie en het beheer van de parken.

Het Maquenque National Wildlife Refuge is een beschermd, privaat natuurgebied en één van de plekken waar de met uitsterven bedreigde groene ara leeft. In samenwerking met de lokale overheid, plant de eigenaar van het natuurpark gele amandelbomen. Dat is de plek waar de vogel het liefst haar nestje bouwt. Zo zorgen zij ervoor dat de ara een veilige plek heeft om zich voor te planten en hun voortbestaan te garanderen. Met een bezoek aan dit park draag je direct bij aan het herstellen van de biodiversiteit in dit gebied.

Plasticvrij reizen

Plasticvrij reizen is geen enkel probleem in Costa Rica. In het hele land vind je tappunten met veilig drinkwater om je hervulbare waterfles te vullen. De tappunten zijn niet altijd gratis. Over wegwerpplastic hoef je je ook al geen zorgen te maken; plastic rietjes, bekers, borden en bestek zijn verboden in Costa Rica. Streetfood en voorverpakte lunches worden geserveerd in bananenbladeren, servetjes of in biologisch afbreekbare bakjes. Bij aanvang van je reis krijg je van onze lokale reisexpert extra tips om het gebruik van wegwerpplastic tijdens je reis te minimaliseren.

 

Impact op het klimaat

Impact op het klimaat

Impact op het klimaat

De retourvlucht van Amsterdam naar San Jose in Costa Rica veroorzaakt gemiddeld 4922kg CO2e per persoon. Je vliegt dan economy class met een rechtstreekse lijnvlucht. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. 4922kg CO2e staat gelijk aan de besparing die je doet als je elf jaar vegetarisch eet. De vlucht van en naar Costa Rica is onvermijdelijk. Daarom proberen we op andere vlakken de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door geen binnenlandse vluchten op te nemen in de reis. Hier lees je wat je zelf kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je reis naar Costa Rica maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van de CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Zo min mogelijk binnenlandse vluchten

In 2019 hebben we al onze verre reizen onder de loep genomen en gekeken welke binnenlandse vluchten we konden vervangen door alternatief vervoer. Denk aan de trein, bus, boot, huurauto of privévervoer. Daarbij hebben we rekening gehouden met veiligheid, comfort en reistijd. Bij sommige reizen hebben we de route aangepast, zodat de binnenlandse vluchten niet langer nodig zijn. In de reisbeschrijving vermelden we altijd of en hoeveel binnenlandse vluchten er in de reis zijn opgenomen. In onze Costa Rica reizen hebben we geen binnenlandse vluchten opgenomen.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Omdat we willen bijdragen aan een leefbare planeet, investeren we voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.