Duurzaam reizen in Costa Rica. Kan dat eigenlijk wel? Je moet tenslotte een vervuilende vlucht maken om in het land te komen. Helemaal niet meer vliegen is ook geen oplossing. Reizen brengt namelijk ook veel goeds. Mits het op de juiste manier gebeurt.

Bij het samenstellen van onze reizen in Costa Rica maakt onze lokale reisexperts gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat we met onze reizen een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur hebben. Met de uitgebreide impactscore kunnen we zien waar onze reizen door Costa Rica een positieve bijdrage leveren en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Costa Rica

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Costa Rica reis.

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme in Costa Rica

In Costa Rica draagt de reisindustrie bij aan natuurbescherming, het vergroten van de biodiversiteit, bewustwording en educatie over het belang en de waarde van de natuur en het vergroten van de welvaart. Het toerisme zorgt voor ongeveer 10% van de totale werkgelegenheid in Costa Rica.

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Costa Rica. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Costa Rica in 2023.

Overnachtingen

We kiezen graag voor een lokaal gerunde B&B's of boetiekhotels. Grootschalige hotels en internationale ketens gebruiken we  liever niet. Om te bepalen of een accommodatie voldoet aan onze eisen voor duurzaam en sociaal ondernemen, hebben we een lijst met criteria voor duurzame hotels opgesteld. Tijdens de Costa Rica reizen in 2023 vond 77% van het totaal aantal nachten plaats in kleinschalige en/of duurzame accommodaties. Costa Rica scoort hiermee het maximale aantal van 5 punten voor overnachtingen in de Eerlijke Reiswijzer.

Het Certificación de Sostenibilidad Turistica (CST) is een Costa Ricaans keurmerk voor accommodaties en tour operators die milieuvriendelijk en sociaal verantwoord ondernemen. Het is het eerste keurmerk voor duurzaamheid ter wereld dat op initiatief van de overheid is ingevoerd.

Maquenque Lodge is één van de duurzame lodges waar je tijdens deze reis verblijft. Met de inkomsten uit de lodge worden er allerlei duurzame projecten gefinancierd. Zo planten ze bomen om de omgeving te herbebossen. Ook organiseren ze een gratis lesprogramma in duurzaamheid voor de lokale basisscholen. 

Excursies

Costa Rica is een echte natuurbestemming. Dat betekent dat de meeste activiteiten en excursies gericht zijn op het ontdekken van de natuur. Verblijven in homestay's en meet-the-locals ervaringen zijn minder prominent aanwezig tijdens de reizen in Costa Rica. Wel kun je overnachten bij de Bri Bri Indianen, waar je een inkijkje krijgt in hun cultuur en leefwijze. Ook kun je een traditionele kookworkshop doen. Costa Rica scoort 3 punten voor het onderdeel excursies in de Eerlijke Reiswijzer. Dit betekent dat er gemiddeld drie excursies zijn opgenomen in de uitgevoerde reizen in 2023.

Lokale chauffeur

Bij de meeste van onze Costa Rica reis je met een eigen huurauto. Er wordt daarom weinig tot geen gebruik gemaakt van lokale chauffeurs. Aan het begin van de reis wordt je opgehaald door een lokale chauffeur op de luchthaven en weer weggebracht aan het einde van de reis . Als je naar Tortuguero gaat, dan wordt een gedeelte van het transport in een gezamenlijke transfer gedaan met een lokale chauffeur. Ook op de boot zit een lokale bootsman. Datzelfde geldt voor reizigers die naar Bahia Drake gaan. Zij gaan met de boot met lokale bootsmannen.

Natuur en cultuur

Costa Rica is een pionier als het gaat om ecotoerisme en natuurbescherming. Meer dan een kwart van het landoppervlak is beschermd natuurgebied. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je tijdens onze reizen meerdere nationale parken bezoekt. Costa Rica scoort 4 punten op dit onderdeel in de Eerlijke Reiswijzer.

Alle nationale parken in Costa Rica vallen onder één organisatie, het SINAC. Zij verzamelen het entreegeld dat binnenkomt uit het toerisme en zorgen dat de inkomsten eerlijk verdeeld worden over alle natuurparken. Zo profiteren niet alleen de populairste parken van het toerisme, maar ook de minder bekende gebieden. Het geld wordt gebruikt om de natuurparken te beschermen en te onderhouden.

Slow Travel

We stimuleren onze reizigers om zo lang mogelijk op reis te gaan. Want hoe langer je reist, hoe groter je positieve impact is. Bovendien biedt het je een betere ervaring, aangezien je langer in een land of regio blijft en zo de plek beter ervaart. Dat noemen we slow travel.

Costa Rica ligt in zone 3. Voor reizen naar bestemmingen in zone 3 hebben we als doelstelling om een minimale reisduur van 12 dagen te halen. Maar liever zorgen we ervoor dat de rondreizen in Costa Rica langer duren. In 2023 was het gemiddelde aantal reisdagen voor de reizen naar Costa Rica 20 dagen. Daarmee scoort de bestemming 2 punten in de Eerlijke Reiswijzer.

Lodge boomhut Costa Rica

We hebben een prachtige rondreis gemaakt met overnachtingen in geweldige kleinschalige hotels waar we overal uitstekend werden ontvangen en geholpen. We hebben verschillende tours gedaan met gidsen en daardoor zoveel meer gezien dan wanneer we het zelf hadden gedaan. 

Wat we nog meer doen

Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten en minder wegwerpplastics te gebruiken.

Vegetarisch eten in Costa Rica

Vegetarisch of veganistisch eten is één van de makkelijkste en meest effectieve manieren om je persoonlijk impact op het klimaat te verkleinen. In Costa Rica is dat geen probleem. De meeste restaurants hebben vegetarische opties op het menu. Daarmee wordt de keuze om geen vis en vlees te eten steeds breder geaccepteerd en is het aanbod steeds beter.

Plasticvrij reizen

Plasticvrij reizen is geen enkel probleem in Costa Rica. In het hele land vind je tappunten met veilig drinkwater om je hervulbare waterfles te vullen. De tappunten zijn niet altijd gratis. Over wegwerpplastic hoef je je ook al geen zorgen te maken; plastic rietjes, bekers, borden en bestek zijn verboden in Costa Rica. Streetfood en voorverpakte lunches worden geserveerd in bananenbladeren, servetjes of in biologisch afbreekbare bakjes.

Nationale parken Costa Rica Monteverde paardrijden

Het Maquenque National Wildlife Refuge is een beschermd, privaat natuurgebied en één van de plekken waar de met uitsterven bedreigde groene ara leeft. In samenwerking met de lokale overheid, plant de eigenaar van het natuurpark gele amandelbomen. Dat is de plek waar de vogel het liefst haar nestje bouwt. Zo zorgen zij ervoor dat de ara een veilige plek heeft om zich voor te planten en hun voortbestaan te garanderen. 

Impact op het klimaat

Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. Wij adviseren onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichter bij huis. Ook raden wij onze reizigers aan om te kijken naar de verschillen in uitstoot tussen verschillende airlines. Hier lees je wat je zelf kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

Rondreizen met een elektrische auto

In Costa Rica wordt hard gewerkt aan een dekkend netwerk aan laadpalen voor elektrische auto's. Het is inmiddels mogelijk om met een elektrische huurauto rond te reizen in Costa Rica. De kosten hiervoor liggen wel wat hoger.

CO2-uitstoot van je vlucht

Kies voor een vlucht met de minste klimaatimpact door bij Google Flights te filteren op CO2-uitstoot. De verschillen in uitstoot worden veroorzaakt door het type vliegtuig, aantal tussenstops of de route. Lees hier meer over in deze blog over duurzamer vliegen.

Retour Amsterdam - San José: verschil per luchtvaartmaatschappij (kg CO2 p.p.)

KLM direct, Air France en Lufthansa met overstap
Bron: Google Flights

Non CO2-effecten door vliegen

Naast CO2 komen bij vliegtuigen ook andere schadelijke stoffen vrij. Denk aan stikstofoxiden en waterdamp. Op bepaalde hoogtes kan door stikstofoxide ozon ontstaan, met smog als gevolg. Waterdamp bevriest rond tien kilometer hoogte. De ijskristallen van de bevriezing vormen de vliegtuigstrepen die je wel eens ziet. Veel strepen vormen als het ware een deken die ervoor zorgt dat er minder warmte terugstraalt van de aarde naar de ruimte. Zo hebben ze een opwarmend effect. Het is niet duidelijk hoe groot de bijdrage van deze zogenaamde non CO2-effecten is op het opwarmen van de aarde. 

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.