Overweeg je een rondreis door Albanië te maken? Doen! Door Albanië reizen is geweldig. Niet alleen zijn de reisafstanden kort en de bezienswaardigheden bijzonder mooi en talrijk. Ook zijn er veel verschillende mogelijkheden om door Albanië te reizen. Zo ben je nooit al te lang onderweg en is er altijd wel een manier van reizen bij die jou past. Bovendien laten al die manieren zich ook nog eens makkelijk combineren, als je van een beetje afwisseling houdt.

Door Albanië reizen: verschillende vervoersopties

  • Bepaal je route
  • Reizen met het openbaar vervoer
  • Voordelen van een huurauto
  • Het gemak van een privéchauffeur

Door Albanië reizen: kies eerst je route

Het best stel je eerst je route door Albanië samen. Zo weet je welke opties er zijn voor het vervoer. De hoofdstad Tirana ligt zo’n beetje midden in het land. Hier komen de internationale vluchten aan. Reis je met de trein naar Albanië, dan kom je waarschijnlijk aan in Dürres, met de boot vanuit Bari. De beste treinverbinding gaat namelijk via Italië. Albanië zelf heeft helaas, sinds het einde van de communistische tijd, geen treinen meer. Kom je in Tirana of Dürres aan, dan is de kans groot dat je kiest voor een rondje noord of een rondje zuid. Heb je voldoende tijd, dan kan je deze twee combineren.

Door Albanië reizen met het ov

Je kunt in heel Albanië met het ov reizen. In sommige regio’s is ’t alleen minder praktisch om voor deze manier van reizen te kiezen, omdat je zo wat meer moet plannen. Als je voldoende tijd hebt is het wel een hele leuke manier van rondreizen, want je ervaart het land maximaal en hebt veel contact met de lokale bevolking.

Met de bus door Albanië reizen

De grote bussen verbinden de belangrijke steden met elkaar en minibusjes rijden tussen de kleinere plaatsen. Die rijden echter een vaste route en komen niet altijd op de meer afgelegen plekken, zoals de warmwaterbronnen van Përmet, het gave Gjipe Beach en the Blue Eye in de omgeving van Buttrint. Overigens kom je bij die laatste wel vrij dicht in de buurt, zodat je alleen nog een stukje hoeft te lopen. Als je er weer weg wilt komen, zul je vaak wel eventjes moeten wachten aan de kant van de weg. Rondreizen met het ov is in Albanië daarom het meest geschikt voor enigszins avontuurlijke backpackers, of voor reizigers die met name de grote toeristen-trail willen volgen en van daaruit eventueel met een tour meegaan om de meer afgelegen plekken te bezoeken.

Door Albanië reizen met een huurauto

Misschien doe je Albanië aan tijdens een langere rondreis door Zuidoost-Europa. In dat geval reis je misschien met je eigen auto. Je bent dan onafhankelijk en kan op elke gewenste plek komen en fotostops maken zo vaak als je wilt. En geloof me, dat wil je! Ben je met de trein of het vliegtuig naar Albanië afgereisd, dan is een huurauto ook een fijne optie. Dit kan Manjola voor je regelen. Reken er wel op dat de verkeerschaos in Tirana niet gering is, maar als je de auto op de luchthaven ophaalt heb je daar veel minder last van. In alle andere steden is het verkeer een stuk lichter en buiten de hoofdwegen kom je op de wegen amper ander verkeer tegen. Toch is de verkeersveiligheid in Albanië berucht. Het rijgedrag van de Albanezen is roekeloos en op veel plekken zie je gedenktekens voor verkeersslachtoffers aan de kant van de weg. Als je zelf rustig rijdt en een flinke dosis rijervaring en zelfvertrouwen hebt, is het goed te doen.

Niets geeft zoveel vrijheid als reizen met je eigen vervoer. Deze rondreis per huurauto door Albanië is de perfecte manier om veel van het land te zien en tegelijkertijd op je eigen tempo te reizen.

Door Albanië reizen met een auto met chauffeur

Ben je niet zo’n held achter het stuur, of twijfel je of je het aandurft om zelf te rijden in Albanië? Dan is het ook nog mogelijk om een auto te huren met een chauffeur erbij. Ook dit kan Manjola of Armela prima voor je regelen. De chauffeur spreekt Engels en kan je van alles vertellen over Albanië en de gewoonten en gebruiken. Een hele comfortabele manier om door Albanië te reizen!

Combinatie van bovenstaande opties

Als je vooraf je route hebt bepaald, is het ook heel goed mogelijk om een combinatie van vervoersopties te doen. Zo kan je vanuit Tirana met het ov naar Berat, Sarandë of Shkodra reizen en ter plek kiezen om een auto met chauffeur of huurauto voor een dag te nemen, als je wat van de omgeving wilt zien. Vanuit Shkodra zijn er ook veel aanbieders van tours, die je met een mininbus naar Valbona brengen, waarbij de schitterende overtocht met de Koman Veerboot inbegrepen is. Overigens handig om te weten, is dat je een plekje op die veerboot zeker moet reserveren als je met een (huur-)auto mee wilt in het hoogseizoen.

Boek je hotels onderweg via Bookdifferent

Voor het boeken van je hotelovernachtingen onderweg naar je bestemming, raden we Bookdifferent aan. Bij Bookdifferent boek je de meest duurzame accommodaties. Elke accommodatie wordt door Bookdifferent gecontroleerd op duurzaamheid. Bovendien wordt de CO2 voetafdruk van elke accommodatie getoond. Zo reis èn overnacht je super duurzaam!

Vergelijk je CO2 uitstoot

Op de site van Green Tickets kun je prijzen, reistijd en de CO2 uitstoot van verschillende manieren om te reizen vergelijken.

Meer inspiratie voor je autoreis

Wil je meer inspiratie voor je autoreis naar en door Oost-Europa? Lees meer over slow travel.

Plan jouw reis naar Albanië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Albanië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Manjola of Armela, de reisexperts in Albanië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Armela of Manjola.

Beste reistijd Albanië

Je plant je reis naar Albanië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Albanië.