Het beeld dat de meeste mensen hebben van Albanië is er één van een grauw land, het stereotype idee van een Communistisch land. Niets is minder waar! Communistisch is Albanië al heel lang niet meer en wie afreist naar dit Zuid-Oost Europese land zal alles behalve grauwheid aantreffen. Tijdens een Albanië rondreis zal je niet alleen sfeervolle bergdorpjes met een eeuwenoude geschiedenis en besneeuwde toppen boven snelstromende, blauwe riviertjes aantreffen. De kleur van het zeewater aan de heerlijk stranden zal je versteld doen staan, net als de weidsheid van het landschap. Plan genoeg tijd voor je reis, want deze bezienswaardigheden in Albanië mag je zeker niet missen.

Bezienswaardigheden Albanië

  • Berat en Gjirokastër
  • Mooiste stranden
  • Boottocht over het Koman Meer
  • De Albanese variant op de Alpen
  • Natuur en cultuur in het zuiden
  • Bruisend Tirana

Berat en Gjirokastër

De eerste bezienswaardigheden van Albanie zijn de bergstadjes Berat en Gjirokastër. Beiden plekken hebben een indrukwekkend kasteel bovenop de heuvel en historische koopmanshuizen in het dorp zelf. Hier waan je jezelf een paar eeuwen terug in de tijd. Zowel in Berat als in Gjirokastër kan je een aantal van de koopmanshuizen bezoeken. Zo krijg je een indruk hoe de families van soms wel 30 mensen hier ooit leefden. Het Skenduli House in Gjirokastër is nog haast in dezelfde staat als toen het nog bewoond werd en de eigenaar die je rondleidt is een nabestaande van de familie van toen. In Berat is de ligging van het stadje, op de heuvels aan beide kanten van de rivier, echt bijzonder fotogeniek. Berat ligt niet ver van de hoofdstad Tirana. Het past daarom perfect in bijna iedere route.

Onaards mooi: Een tocht over het Koman Meer

Het Koman Meer is een langgerekt stuwmeer in het noorden van Albanië en een bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan. De weg naar het vertrekpunt van de veerboot is al super, maar zodra je aan boord stapt en de boot vertrekt, lijkt het alsof je een sprookjeswereld binnen vaart. De groene heuvels maken langzaam plaats voor hoog uit het water oprijzende rotsen. Daar weer achter zie je de besneeuwde toppen van nóg hogere bergen en je voelt jezelf hier ontzettend klein. De tocht naar de overkant duurt tweeëneenhalf uur, maar die tijd lijkt in een oogwenk voorbij. Met spijt zal je de veerboot weer verlaten, want dit is één van de mooiste boottochten ter wereld.

Bezienswaardigheden Albanië : de stranden

Die blauwe kleur van het zeewater in verre, tropische bestemmingen? Die heeft Albanië ook. De eerste aanblik van de Albanese zee is onvergetelijk. Niet alleen is het water blauw, het is ook nog eens kraakhelder. De hordes toeristen die je vaak op de beste stranden in de populaire vakantieoorden ziet, die zijn hier echter niet. Zeker als je in het voor- of naseizoen komt heb je de stranden nagenoeg voor jezelf. De stranden rond Ksamil en Himara lijken zo uit een folder met adembenemende stranden geplukt, dus als je keus hebt, zijn dat zeker de aanraders.

Het is niet het eerste land waar je aan denkt voor een zonnige strandvakantie, maar Albanië barst van de mooiste stranden. Hier vind je onze favorieten.

Bezienswaardigheden Albanië : Valbona

Gelukkig is er, zodra je de Koman veerboot af stapt, een ander hoogtepunt op korte afstand. In een uurtje rijd je naar de Valbona vallei, in het uiterste noorden van Albanië. Dit is de Albanese variant van de Alpen. De natuur is hier puur en ongerept. De mooiste wandelingen wachten. Je kan zelfs een lange hike maken over een bergpas naar Theth. Een beetje goede conditie is dan wel vereist. Ben je minder fit, of reis je met kinderen? Ook dan valt er genoeg te ontdekken in Valbona. Zo is er een ongelooflijk helder, klein bergmeertje op slechts 5 minuten van de verharde weg. Ook zijn er rondwandelingen waarbij je in een paar uur de mooiste vergezichten ziet en waarbij je voor een hapje en een drankje kan aankloppen bij één van de hooggelegen homestays. Het voorjaar, als alles extra groen is en de bloesem de bomen siert, is een magische tijd in Valbona. Als het even kan, kies dan voor de lente.

Natuur en cultuur in het zuiden

In het verre zuiden van Albanië liggen, niet ver van elkaar, twee bezienswaardigheden die zeker ook de moeite zijn. De ruïnes van de oude Griekse stad en archeologische vindplaats Butrint en het ongelooflijk blauwe water van “The Blue Eye” kan je perfect combineren in een dagtrip vanuit Saranda of Ksamil. Trek voor Butrint genoeg tijd uit, want er is veel te zien en je bent zo een paar uur verder.

Sla ook Tirana niet over

Voor veel mensen is Tirana slechts een plek om je reis door Albanië te beginnen en af te sluiten. Tirana heeft echter haar eigen bezienswaardigheden in Albanië die de moeite zijn. Zo leer je meer over de geschiedenis in één van de BunkArt museums en het nationaal museum, met haar enorme mozaïek op de voorgevel. En deze hoofdstad heeft zelfs natuur te bieden. Aan de rand van de stad stap je in de Dajti Ekspress kabelbaan, die je in een kwartier naar het Dajti nationaal park brengt. Vanaf hier heb je niet alleen een waanzinnig uitzicht op Tirana, maar je kan er ook lekker wandelen en genieten van de schone Albanese lucht.

Albanië reis – laat je inspireren

Meer lezen over Albanië? Lees het blog van Yvonne en geniet van haar verhalen over dit prachtige land.

Plan jouw reis naar Albanië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Albanië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Manjola of Armela, de reisexperts in Albanië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Armela of Manjola.

Beste reistijd Albanië

Je plant je reis naar Albanië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Albanië.