Ontmoet de locals tijdens een Colombia excursie

Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Hieronder hebben we een aantal toffe excursies voor je verzameld waarmee je tijdens je reis prachtige ervaringen kan opdoen bij de lokale gemeenschap. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Fietsen in Bogotá

Vaak start je rondreis door Colombia in de hoofdstad Bogotá. Bogotá is gelegen in het hart van Colombia, op 2600 meter hoogte. Deze miljoenenstad heeft heel wat verschillende gezichten. Je zal vooral kennismaken met La Candelaria; het historische centrum van de stad waar het grootste deel van het toerisme zich afspeelt. Hier zal je ook overnachten en heb je leuke attracties op wandelafstand, zoals een ritje met de kabelbaan naar Monserrate of een bezoekje aan het Goudmuseum. Een fietstour met een lokale gids door La Candelaria, is de ideale start van jullie rondreis! Onderweg bewonder je de kleurrijke architectuur en prachtige graffiti kunstwerken die zo kenmerkend zijn voor deze wijk. Maar waar de meeste toeristen zich uitsluitend tot La Candelaria beperken, neemt je lokale gids je tijdens het fietsen in Bogota ook mee naar bijzondere plekken buiten deze wijk.

Nadat je La Calendaria hebt gezien, zet je koers naar enkele minder bekende wijken van Bogota. Je gids weet je onderweg van alles te vertellen over de plekken die je ziet waardoor je een bijzonder kijkje krijgt in deze fascinerende stad en haar roerige verleden. Natuurlijk is er onderweg ook genoeg tijd om van de fiets af te stappen en wat uit te rusten in Bogota. Zo bezoek je de kleurrijke fruit- en bloemenmarkt Paloquemao en ga je naar een koffiebranderij, waar je een deel van het productieproces kunt zien van de beroemde Colombiaanse koffie. Zo weet je zeker dat je tijdens het fietsen in Bogota de stad echt leert kennen. Je leert meteen heel veel tijdens deze halve dag met de fiets. Zo geeft de gids je tips wat je allemaal van typische lokale specialiteiten kan
eten en drinken.

Paardrijden Villa de Leyva

Tijdens een ontspannen paardrijtocht door de omgeving van Villa de Leyva bezoek je de bijzondere archeologische vindplaats van de precolumbiaanse Muisca. Deze diende als astrologisch observatorium en als een eerbetoon aan de vruchtbaarheid. Ook rijd je langs het Fossielenmuseum, waar onder andere het fossiel van een 110 miljoen jaar geleden uitgestorven zeedier te zien is. Tot slot brengen de paarden je naar de zogenoemde Pozos Azules, kleine poelen met blauwgekleurd water, omgeven door droog Andesbos. Daarna rijd je terug naar het dorp. De totale duur van deze tour is 3 uur.

Wij hebben een aantal voorbeelden verzameld om te laten zien hoe toerisme een positieve impact kan hebben op de bewoners in een land.

Lokale excursie in een iconische Willys jeep

In de Koffiedriehoek van Colombia zie je ze overal: felgekleurde jeepjes volgeladen met veel te veel spullen. Tijdens deze excursie ontdek je de omgeving van Salamina in zo’n iconische Willys jeep. Een lokale gids neemt je mee naar het dorpje San Felix, waar je een typisch Colombiaanse lunch voorgeschoteld krijgt, voor je doorrijdt naar de Samaria Vallei. Daar maak je een wandeling tussen de waspalmen, de nationale boom van Colombia die tot wel 60 meter hoog kan groeien. Anders dan in de drukkere Cocora Vallei, heb je de waspalmen hier helemaal voor jezelf. Je kan zo dichtbij komen als je wil.

Eten bij de bewoners thuis – Excursie Colombia

In Colombia vind je volop lokale restaurants met heerlijke gerechten. Maar hoe leuk is het om ook een keer bij de bewoners thuis te eten? Via Resirest kun je aanschuiven bij een lokale familie voor een huisgemaakte maaltijd samen met een Nederlandstalige of Engelstalige gids. Zo kun je in Medellín bij Yuliana komen eten. Zij kan niet alleen heerlijk koken, ze deelt ook graag al haar verhalen over het leven in Colombia, de gewoontes en gebruiken en de gerechten die ze voor je op tafel zet. Natuurlijk wil ze ook graag horen over het leven in Nederland. Een excursie in Colombia die je niet snel zal vergeten.

Bezoek een stichting voor straatkinderen

Met de spectaculaire ‘metrocable’ zweef je over het beruchte Medellín naar de wijk Santo Domingo. Daar aangekomen reis je als een local met de bus langs de rand van de stad naar de stichting El Paraiso, een plek waar straatkinderen worden opgevangen. Bij de stichting is het mogelijk om te lunchen, Doña Ana, alleenstaande moeder, maakt voor jou een typische ‘paisa’ lunch. Sabine of Sebastiaan, één van de jongens die opgroeide bij de stichting en daar nu werkzaam is, vertelt je in het Engels over het werk wat ze doen. Na het indrukwekkende bezoek reis je weer terug met het openbaar vervoer. Dat is een avontuur op zich! Terug in je hotel praat je nog lang na over deze bijzondere lokale excursie. Het mooie van dit bezoek is dat je de keerzijde van de medaille ziet in Colombia, en het is voor de kinderen ook fijn om deze culturele interactie te hebben.

In dit kleurrijke land is er voor iedereen wel wat lekkers te vinden. Zelfs als je geen vlees eet. Wij delen tips voor vegetariërs in Colombia.

Excursie Colombia  – Fruitproeverij 

Proef de zoete smaken van het exotische fruit uit de vruchtbare bergen van de Koffiedriehoek. Tijdens deze lokale ervaring in Colombia neemt een lokale gids je mee naar Sazagua, een monumentaal landgoed in de koffieregio. Daar word je ontvangen met een welkomstdrankje, waarna de proeverij van allerlei exotische vruchten begint. Natuurlijk krijg je ook de lekkerste koffie en huisgemaakt ijs voorgeschoteld. Tijdens de tour leer je ook hoe de lokale zoetigheden bereid worden. Dit is een middag om je vingers bij af te likken.

Kookworkshop in Barichara

De inwoners van Santander houden van eten! Dat begint al bij het ontbijt. Boven het vuur geroosterd vlees, tamales, gekookte yuca, een groot stuk avocado en een kop warme chocolademelk zijn typische gerechten voor op de ontbijttafel. De keuken van Santander heeft een lange geschiedenis, met invloeden van zowel de inheemse bevolking als van de Spanjaarden. In Barichara, het mooiste dorpje van Santander, leer je over de traditionele gerechten uit deze regio en hoe je daar een internationaal tintje aan kan geven. Dat is leuk, want dan kun je de gerechten ook thuis nog eens maken. Zo heb je meteen een blijvende herinnering aan je rondreis door Colombia. Je kan ook een kookworkshop volgen op andere bestemmingen zoals onder andere Medellín, Cartagena en in de koffiestreek. Zo heb je meteen een blijvende herinnering aan je rondreis door Colombia.

Meer inspiratie voor je Colombia rondreis

Wil je meer lezen over Colombia en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de beste reistips van onze lokale reisexpert of over de mooiste stranden van Colombia. Stop and Stare schrijft veel over haar reizen in Colombia. Lees meer over haar geweldige avonturen.

Plan jouw reis naar Colombia

Ben je op zoek naar een bijzondere Colombia rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sigrid, de reisexpert in Colombia. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sigrid.

Duurzaam reizen Colombia

Wil je zo verantwoord mogelijk reizen in Colombia, dan zijn er verschillende manieren om dat te bereiken. Boek bijvoorbeeld excursies die je kennis laten maken met het dagelijks leven in Colombia. Bezoek fair trade-koffieplantages, overnacht op lokale boerderijen en ga langs bij initiatieven die zich inzetten voor een goed doel. Zo kun je in Medellín de Stichting Straatkinderen Medellín bezoeken. Of Stichting La Vecina in Cartagena, die kinderen uit een sloppenwijk helpt. Probeer tijdens je Colombia-reis ook zo min mogelijk binnenlandse vluchten te boeken. Als je overland reist, zie je veel meer van het land én het is een stuk duurzamer. Lees hier meer over duurzaam reizen Colombia.