Regio Santander in Colombia

Natuur én avontuur
Prachtige authentieke stadjes
Heerlijke keuken
Koffie van de streek

​Prachtige steden en dorpen

Je hebt het gevoel een sprong terug in de tijd te maken, weg van de drukte van de grote stad in Santander. De volgende steden en dorpen zijn dan ook de perfecte plek om te genieten van een warme kop koffie onder een terracotta dak en witgekalkte muren uit het koloniale tijdperk.

Barichara & Guane

Barichara wordt ook wel ‘El Pueblito más Lindo de Colombia’, oftewel, ‘het mooiste dorp van Colombia’ genoemd. De geplaveide straten, het droge milde klimaat en de prachtige omgeving maken Barichara inderdaad 1 van de parels van Santander. Ook vind je hier Guane. Dit kleine dorp is verbonden met Barichara via de ‘Camino Real’, een prachtige wandeling door de landschappen van Santander. Geniet van dit prachtige en rustige dorpje en drink een “Sabajon”, het lokale drankje, op het centrale plein terwijl kinderen spelen in de straten.

​Girón

Vlakbij de hoofdstad van Santander (Bucaramanga) vind je de witte stad Girón. Ondanks dat de stad iets groter is, vind je er in het historische centrum goed bewaarde Spaanse koloniale architectuur. Girón staat bekend om zijn vele religieuze bezienswaardigheden, waaronder de basiliek San Juan Bautista. Vaak spelen er bands of zijn er andere activiteiten, zoals straatartiesten en muzikanten.

Wil je graag een mooie rondreis maken met je kinderen door Colombia? Bekijk dan deze voorbeeldreis van Colombia met kinderen en doe inspiratie op!

Gastronomie: de keuken van Santander Colombia

In de 19e eeuw, bloeide de industrie en handel in Santander. Vanwege de exploitatie van goudmijnen, kwamen vele Duitsers, Italianen, Spanjaarden, Engelsen en Fransen richting deze regio. Als gevolg hiervan is de keuken van de regio extreem gevarieerd en divers. Een variant op de klassieke Colombiaanse snack, de arepa, is de arepa Santandereana, gemaakt van gedroogde gele mais, chicharron (knapperig varkensspek) en cassave.

Het eten van mieren is een traditie in Santander. Deze insecten komen rond april uit de grond en worden dan door de boeren gevangen en vervolgens geroosterd. Hun sterke en zoute smaak is belangrijk voor de keuken van Santander.

Koffie

Koffie en Colombia zijn onlosmakelijk verbonden.  De meesten denken echter bij koffie meteen aan de Eje Cafetera, het koffiegebied van Colombia. Het is dan vaak ook een verrassing dat Santander ook een belangrijke koffiecultuur heeft. Koffie uit Santander wordt geëxporteerd naar vele landen over de hele wereld. Op verschillende haciendas in de regio worden koffietours georganiseerd waarbij je alles kan leren over het proces van koffieboon tot koppie pleur!

Voor vega foodies is Colombia zeker geen straf! Er zijn super veel verse fruit- en groentesoorten! Lees hier alle informatie voor vegetarisch eten Colombia

Avontuur en natuur

Voor avontuur is Santander en meer specifiek de stad San Gil,  bij uitstek de beste plek om naartoe te gaan. San Gil wordt vaak de hoofdstad van de extreme sporten van Colombia genoemd. Deze relatief kleine stad wordt omringd door immense bergen, prachtige watervallen, eindeloze grottenstelsels en talrijke rivieren.

In de omgeving van San Gil vind je 3 rivieren die geschikt zijn voor rafting. Rio Fonce is het dichtstbij en het beste geschikt voor raften. Het is een categorie II-III rivier en is prima te bevaren het hele jaar door. Tijdens het raften is er genoeg mogelijkheid te genieten van de mooie flora en fauna.

Abseilen en een spectaculaire waterval

Twintig kilometer van San Gil vind je de 180 meter hoge spectaculaire Juan Curi. Na 20 minuten lopen over een mooi pad door het bos, bereik je de waterval. Aan de voet van de watervallen heeft zich een natuurlijk zwembad gevormd waar je lekker in kunt duiken na de wandeling. Voor de avonturier die toe is aan meer adrenaline, is het mogelijk om vanaf de top naar beneden ab te seilen.

Naast deze sporten is er nog veel meer te doen in de omgeving van San Gil. Zo kan je er paardrijden, parapenten, wandelen, kayakken, bodyboarden, mountainbiken, grotten ontdekken, klimmen en je moet ook zeker een bezoek brengen aan de mooie Chicamocha kloof! Deze kloof heeft een diepte van 2 kilometer. Bewonder de kloof het beste met de 6,3 kilometer lange kabelbaan die dwars door de kloof gaat.

Plan jouw reis naar Colombia

Ben je op zoek naar een bijzondere Colombia rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sigrid, de reisexpert in Colombia. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sigrid.

Beste reistijd Colombia

De beste reistijd Colombia wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Colombia. Santander heeft een droog en mild klimaat en is het gehele jaar te bezoeken. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Colombia.

Meer inspiratie voor je rondreis door Colombia?

Meer lezen over Colombia? Laat je inspireren door de voorbeeldreis op rondreis.be of lees over welke bezienswaardigheden je niet mag missen in Colombia. 

Duurzaam reizen Colombia

Wil je zo verantwoord mogelijk reizen in Colombia, dan zijn er verschillende manieren om dat te bereiken. Boek bijvoorbeeld excursies die je kennis laten maken met het dagelijks leven in Colombia. Bezoek fair trade-koffieplantages, overnacht op lokale boerderijen en ga langs bij initiatieven die zich inzetten voor een goed doel. Zo kun je in Medellín de Stichting Straatkinderen Medellín bezoeken. Of Stichting La Vecina in Cartagena, die kinderen uit een sloppenwijk helpt. Probeer tijdens je Colombia-reis ook zo min mogelijk binnenlandse vluchten te boeken. Als je over land reist, zie je veel meer van het land én het is een stuk duurzamer. Lees hier meer over duurzaam reizen in Colombia.