Een greep uit de leukste excursies in Marokko

  • Ontdekkingstocht per fiets
  • Historische stadswandeling in Fes
  • Kookworkshops in de oude Medina
  • Een dag in het leven van de visser
  • Op bezoek bij een Gnaua muzikant
  • Ervaar de lokale hammam

Historische stadswandeling in Marrakech

Marrakech kent een rijk verleden, en tijdens deze stadswandeling leer je over de geschiedenis en de achtergrond van deze mooie koningsstad. Onder begeleiding van een gids loop je langs de vele historische monumenten die de stad rijk is. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Koutoubia moskee, het Bahia Paleis, de Medresa (koranschool) Ben Youssef en de Saadische graftombes. Volg de ondergrondse rivier die vanuit Fez door de magische stad Marrakech loopt, en eindig op de plek waar het water de botanische tuinen van de stad in stroomt…

Ontdekkingstocht per fiets

Kleurrijke potten vol met geurende kruiden, kleine winkeltjes vol met glinsterende lampen, slangenbezweerders op het Djemaa-El-Fna plein en heerlijke eetkraampjes: welkom in Marrakech! Ontdek per fiets de bekende maar ook vele unieke en onbekende plekken van deze mysterieuze stad, onder leiding van een gids. Een uitdagende tocht waarbij je langs de rode stadsmuren fietst en de Medina doorkruist. Je leert over de betekenis van het getal 7 in de Marokkaanse cultuur, en tijdens de ontdekkingstocht reis je langs de plekken van de 7 heiligen. Ook op culinair gebied leer je over de 7 kruiden en groentes, en dat is niet alles… Kortom, ontdek Marrakech per fiets net zoals de locals dat doen!

Excursies in Marokko: Wandeltocht door Atlas

Je wordt opgehaald door de gids bij je accommodatie in Marrakech en in een uur rijd je naar de imposante bergen in van het Atlas gebergte. Bij aankomst in het bergdorpje Imlil zie je de Toubkal top in de verte liggen. Je maakt een mooie natuurtocht door de bergen en langs boerenakkers, die goed te doen is voor alle leeftijden. Onderweg lunch je bij een Berberfamilie en ben je echt even in een compleet andere omgeving. Aan het einden van de middag ben je weer terug in Marrakech en geniet je na van de prachtige tocht.

Mountainbiketocht door het Atlas gebergte

Voor wie van fietsen houdt en geniet van mountainbiken door de natuur, is dit een prachtige dagtocht. De fietsen worden opgeladen in Marrakech en in korte tijd sta je op de pedalen en daal je af door de heuvels van het Atlas gebergte. Mooie berggezichten, lunch o peen mooi uitkijkpunt en vooral veel frisse lucht en een heel ander Marokko. Tip voor de natuurliefhebber.

Reisblogger Karlijn reisde af naar Marokko en ervaarde zelf wat Fes te bieden heeft. Een hoogtepunt van haar reis was het!

Stadswandeling door de Medina van Fes

Fes is een oude stad met een ondergrondse rivier die dwars onder de Medina loopt en de stad van water voorziet. Je wandelt met een privé gids op een historische route dwars door de Medina en bezoekt de belangrijkste momumenten. Aan het einde van de Medina voert de wandeling verder richting de botanische tuin van Fes waar de rivier weer te zien is en de tuinen bevloeid worden met het water.

Kookworkshop in Fes

Je bent vanochtend te gast bij een Marokkaanse familie die je meeneemt naar de markt waar het allemaal gebeurt. Een weelde van kleuren, geuren, veel winkelende Marokkanen en samen koop je de booschappenlijst in voor een typische cous-cous. Aangekomen bij het huis drink je een muntthee en is het tijd voor het voorbereidende werk. Leer de geheimen van de kruiden die het verschil maken en ervaar het lokale leven in huis tijdens de workshop. Geniet van een heerlijke lunch van zelfgemaakte verse cous-cous.

Excursies Marokko: Kookworkshop Tanger

De Medina van Tanger is een bruisende plek waar al duizenden jaren handelaren producten verhandelen en de straat van Gibraltar overstaken naar Spanje. Het is hier waar je de gids ontmoet en een smakelijke wandeling maakt door de markt van de Medina en een gevoel krijgt bij de enorme diversiteit van kruiden, olijven, dadels en vruchten. Je koopt de beste ingrediënten in voor een heerlijke Tajine en volgt een workshop en lunch in een historische plek in Tanger.

Maak Tajine van vis

Je ontmoet de gids bij de poort van de Medina en wandelt over het plein naar de vismarkt. Je leert van de gids hoe je de versheid van vis kan onderscheiden en wat de beste vis is voor een Tajine of Marokkaans gerecht. Er volgt een korte workshop onderhandelen en koop verschillende stukken vis in zoals tonijn voor de Tajine. Onderweg stop je nog even bij de groentemarkt voor de groentes voor de Tajine en aangekomen in een lokaal Medina huis, ontmoet je Fatima waar je een workshop visTajine mee leert maken. Eerst wordt de vis gemarineerd in kruiden, de aardappelen geraspt en gaat de Tajine daarna op het vuur. Terwijl de Tajine pruttelt wandel je met gids door de oude Medina van Essaouira en loop je een speciale route door kleine steegjes achter de catacomben en bezoek je het oude fort. Terug in het huis ruikt de Tajine en genieten je samen met Fatima en de gids van de lunch!

Wil je meer inspiratie opdoen voor je rondreis door Marokko? Onze lokale reisspecialist heeft flink wat tips voor je!

Marokko excursies: Mee met een lokale visser

Je ontmoet de gids en wandelt naar de oude stadsmuren van Essaouira en uitkijkend op zee vertelt de gids over de rol van de zee in het leven van Essaouira. Via de standsmuren loop je naar het oude fort met kanonnen, waar je de vissers met hun vissersbootjes de haven ziet binnenvaren. Na het fort wandel je verder de vissenhaven in, dan waar toeristen normaal gesproken komen en waar de vissers alle soorten verse vis verkopen. Tonijn, sardientjes, Makreel, Eelen, Krabben, levende kreeften etc. Samen met de gids koop je sardientjes in en wandel je terug naar de groentemarkt voor de inkoop van een Marokkaanse salade.Het hoogtepunt is de Friture de Poisson die je echt moet weten te vinden. Een plek waar lokale vissers (geen toeristen) hun vis laten roosteren op het vuur en op tafels op een mooie binnenplaats lunchen. Je wordt uitgenodigd de sardientjes mee te helpen grillen op het houtsvuur en de Marokkaanse salade te maken. Proost met muntthee en een lekkere lunch tussen de locals.

Op bezoek bij een Gnaua muzikant

Je begint met een wandeling door de Medina van Essaouira en je stopt onderweg waar je de typische Marokkaanse Gnaua muziek hoort en waar Gnaua instrumenten van hout en koeienleer worden gemaakt. De wandeling eindigt bij het huis, verscholen midden in de Medina, van één van de Marokko beroemdste Gnaua muzikanten. De komende anderhalf uur ben je te gast in zijn huis en is het een mix van spontane privé concerten, langslopende locals die meeklappen en meezingen, een workshop van het uitproberen van de trommel, de speciale gitaar en de metalen soort castanjette´s. In de pauzes tussen de muziekworkshops vertelt de Gnaua muzikant en zijn mede muzikanten over zijn historie, de kadans van de muziek, de optredens en het Afrikaanse leven in Marokko. Top voor familie´s, cultureel en zelf meedoen!

Zonsondergang wandeling met kampvuur

Je start met een mooie tocht over het brede strand van Essaouira, wandelend tussen de voetballende Marokkanen en vissende zeemeeuwen. Er kan onderweg gezwommen worden in de zee en aangekomen bij het einden van het stadsstrand, staat er een privékameel klaar met een kameldrijver voor de verdere tocht. Er kan op de kameel gezeten worden, de zon gaat al wat zakken richting de horizon en de tocht voert verder door de duinen van het strand. De gids vertelt over de oude strandnomaden en de Atlantische oceaan. Het kleed wordt uitgerold en de reizigers helpen mee een Marokkaanse muntthee te zetten en de theepot gaat op het vuur. Tijd voor foto´s van de zonsondergang die in de Atlantische Oceaan zakt en de picknick van lekkere Marokkaanse koekjes, muntthee en voor kinderen Mashmellows boven het vuur. Onder de opkomende sterren loop je weer terug naar de kamelenplek en verzorgt de gids een taxi terug naar het hotel.

Mountainbike naar de Flint Oase

Een actieve halve dagtocht vanuit Ouarzazate en ideaal voor wie een oase met eigen ogen wil beleven. Je ontmoet de gids bij de accommodatie en rijdt per mountainbike het stadje uit, zo richting de oase. De weelde van rust, de natuur en het lokale boerenleven op de akkers komt allemaal voorbij en als je stopt voor lunch kan je zwemmen in de oasemeren alvorens je terugrijdt richting Ouarzazate.

Houd je van koken en wil je meer weten over de de heerlijke Marokkaanse keuken? Wij hebben wat tips op een rijtje gezet!

Excursies in Marokko – Zagora

Voor wie geniet van wandelen door de natuur is dit een must. Je start op de rand van de oase in de ochtend en maakt een wandeling met een ezel en gids. De wandeling voert diep door de palmboombossen en komt langs de tuinen, zandduinen van Zagora en onderweg lunch je met een muntthee op een gestookt vuurtje, een hand dadels en koekjes en geniet je van de rust. De wandeling voert verder langs de Draa rivier en je eindigt bij de oude Joodse Kasbah van het dorpje Amzrou. Je neemt afscheid van de ezel en keert per taxi terug met de gids naar je accommodatie.

Ervaar de lokale hammam

De hammam, ofwel het Arabisch badhuis is een bijzondere ervaring en deel van het leven van de Marokkaan. Mannen en vrouwen hebben hun eigen hammamingang en komen elkaar niet tegen. Je bezoekt de hammam met een lokale gids en deel van de ervaring is een traditionele scrubmassage op de vloer, geen witte handdoeken en meditatiemuziek, maar de échte ervaring. Geniet van warm water, ontspannen en een onvergetelijke ervaring.

Help mee op de woestijnakker

Het oude dorp van Sidi Abd Enabi leeft van akkerbouw in de oase en van geitenhoeders. Vanochtend ben je uitgenodigd mee te helpen met één van de oaseboeren met het bewerken van een stuk land. Je krijgt de schep in handen en begint met het omwoelen van de grond, waarna je samen de kiempjes van een seizoensgroente plant. Daarna is het zaak het water van de waterput via een kanaal naar het stuk land te brengen en laat het water maar lopen! Geniet van een mooie ochtend écht contact en help mee het woestijnleven mogelijk te maken.

Een nacht slapen onder de sterrenhemel in de zandduinen

Je ontmoet de woestijngids in het dorpje M´hamid, de plek waar de weg van de Draa Vallei vanuit Zagora en Ouarzazate eindigt in het zand. Horloges mogen af en mobiele telefoons uit. Je krijgt je eigen kameel en wandelt in twee uur naar de plek waar je overnacht. De nomadententen worden opgezet, het kampvuur gaat aan, de sterren komen op en je dineert op het tapijt. De volgende dag breek je het kamp op en wandel je weer terug naar M´hamid. Een van de mooiste excursies Marokko.

Plan je reis naar Marokko

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob, de reisexpert voor Marokko. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Marokko reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Marokko of de beste reistijd Marokko.

Duurzaam reizen in Marokko

Duurzaam toerisme betekent dat het land waar je naartoe gaat optimaal profiteert van je bezoek. De lokale bevolking verdient een eerlijk inkomen en de natuur wordt beschermd. In Marokko maken we daarom gebruik van kleinschalige hotels en guesthouses. Je kunt ook slapen in sfeervolle homestays bij Marokkaanse gezinnen thuis en kennismaken met hun manier van leven. Bovendien zetten we graag lokale gidsen in, die je alles kunnen vertellen over de Marokkaanse cultuur. Van eten tot muziek, van geloof tot ambachten. Zo heb je veel contact met de lokale bevolking en leer je Marokko echt kennen. Lees de vele manieren waarop jij je rondreis nét wat duurzamer kan maken!

Op zoek naar meer inspiratie? Reisblogger Karlijn schrijft de leukste blogs over haar ervaringen in dit mooie land.