Beste tips voor een familiereis Marokko

  • Kies de juiste reistijd
  • Neem afwisselende routes
  • Begin in een bruisende stad, zoals Marrakesh
  • Reis verder naar het zuiden
  • Genieten bij het strand

Kies de juiste reistijd voor je familiereis Marokko

Marokko is groot en ook qua klimaat best uiteenlopend. In de zomer is het op de meeste plaatsen te heet voor een actieve rondreis of stedentrip met kinderen. Je kunt dan het beste naar Noord-Marokko en het Atlas gebergte gaan. Wat veel mensen niet weten is dat het in de winter op sommige plaatsen dan weer flink koud kan worden. In de hoge Atlas kan sneeuw vallen en zijn de doorgaande wegen daardoor zelfs niet altijd begaanbaar. Ook de Anti Atlas en zelfs de woestijn kunnen in de winter ’s nachts koud zijn. Nachtvorst is niet ongewoon.

De juiste reistijd

De meivakantie is in veel opzichten de beste keus voor een familiereis Marokko: temperaturen zijn al aangenaam, zonder dat het echt heet wordt en de bergpassen zijn altijd open. Ook aan zee is het dan al prima te doen. Of ga een weekje nazomeren in de herfstvakantie. Wil je toch in de winter? Dan is een stedentrip Marrakesh de meest zonzekere en warme keus. Accommodatie met zwembad is dan echter nog altijd overbodig, het wordt zelden warmer dan een graad of 20.

Afwisselende route samenstellen

Het valt niet mee om een goede route te kiezen in Marokko. Er is zoveel keus, dat je jezelf hier met gemak een maand of langer zou kunnen vermaken. Kies daarom voor een route die je aanspreekt en kom een andere keer terug. En toch is het ook weer heel gemakkelijk, want een gevarieerde route, met niet al te lange reisafstanden is er altijd wel te vinden. Onderweg hoeven de kinderen zich niet te vervelen, want geregeld zie je ezeltjes en kamelen lopen, of steekt er ineens een enorme kudde geiten de weg over. Soms staan ze zelfs bovenin een groepje bomen, om van de blaadjes te eten.

Yvonne van der Laan reisde met haar kinderen door Zuid-Marokko in de winter en vertelt over haar ervaringen.

Marrakesh

Begin je familiereis Marokko bijvoorbeeld in bruisend Marrakesh, waar de kleurrijke souks en het magisch Djema El Fna plein de kinderen zeker in hun ban zullen krijgen. Slangenbezweerders, muziek en dans en in de avond vuurspuwers zorgen voor een heel spektakel. Een tocht langs alle prachtig versierde gebouwen mag zeker niet ontbreken. Erg leuk is het ook om in Marrakesh een kookworkshop te volgen. Samen inkopen doen in de souk en er dan wat lekkers van maken, om vervolgens te proeven hoe het gelukt is.

Omgeving Marrakesh

Vanuit Marrakesh zijn er ook leuke dagtrips te maken in de omgeving, voor wie deze stad slechts als stedentrip bezoekt en toch wat van Marokko wil zien. Zo ben je in anderhalf uur tijd in Imlil, een dorpje in de hoge Atlas, waar je een mooie wandeling kan maken of een rit op de rug van een kameel of ezeltje. Nog net iets dichter bij Marrakesh ligt Asni, waar de weekmarkt een kleurrijke aangelegenheid is en de hele regio uitloopt om koopwaar te verhandelen. Of combineer een aantal van de leuke Berber dorpjes tot een lange dagtrip.

Fes

Een andere geslaagde optie voor een stedentrip, of leuk als combi met Marrakesh, is Fes. De leerlooierijen zullen de interesse van de kinderen zeker weten te wekken en ook hier zijn kookworkshops mogelijk. Messenslijpers en houtbewerkers zijn andere ambachten die je zo tegenkomt op je ontdekkingstocht. Verdwalen zal je hier zeker, maar dat is helemaal geen probleem. De vriendelijke Marokkanen zullen je zeker de weg wijzen. Of ga op pad met een gids, die je alle kan vertellen over de grootste medina van Marokko.

Wil je meer inspiratie opdoen voor je rondreis door Marokko? Onze lokale reisspecialist heeft flink wat tips voor je!

De kasba’s en woestijn, verder naar het zuiden

Ben je de hoge Atlas over, dan wacht weer een andere verrassing. Prachtige lemen forten staan er daar in de dorpen en soms pal langs de weg. In sommigen kan je zelfs overnachten, hoe gaaf is dat! De mooiste kasba’s zijn verzameld in Aït Benhaddou, waar een aantal bekende films zijn opgenomen. In Ouarzazate kan je de filmstudio’s bezoeken, waar je kasba’s, een Tibetaanse tempel en verschillende Egyptische tempels kan bewonderen. Ga je nog verder zuidwaarts, dan kom je in de echte woestijn, waar een ritje op de kameel zeker op het programma moet staan. Of doe echt stoer en ga overnachten in de woestijn. Voor de kinderen is dit ongetwijfeld een hoogtepunt in jullie Marokko reis.

En dan is er strand

Eindig je familiereis Marokko bij het strand, zodat je lekker kan nagenieten en alle indrukken kan laten bezinken. Essaouira is een heerlijk relaxte badplaats, waar je ook nog een sfeervolle, oude medina en de typische, blauwgeverfde vissersbootjes vindt. Reis je in het vroege voorjaar of het late najaar, dan is het verstandig voor de zuidelijkere stranden te kiezen, waar de kans op warm weer dan nog het grootst is. Agadir is erg toeristisch. Kies voor het vissersdorpje Tifnit voor een echt lokale ervaring en een heel geleidelijk aflopend strand, of voor Legzira met haar spectaculaire boog en enorme zandstrand.

Plan je reis naar Marokko

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob, de reisexpert voor Marokko. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Marokko reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Marokko of de beste reistijd Marokko.

Marokko is niet voor één keer

Je ziet: in Marokko is genoeg te beleven voor gezinnen en je kan bijna niet alles in één keer bekijken en doen. De kans is dan ook groot dat je na die eerste kennismaking zeker nog eens terug zal gaan voor een tweede vakantie.

Duurzaam reizen in Marokko

Duurzaam toerisme betekent dat het land waar je naartoe gaat optimaal profiteert van je bezoek. De lokale bevolking verdient een eerlijk inkomen en de natuur wordt beschermd. In Marokko maken we daarom gebruik van kleinschalige hotels en guesthouses. Je kunt ook slapen in sfeervolle homestays bij Marokkaanse gezinnen thuis en kennismaken met hun manier van leven. Bovendien zetten we graag lokale gidsen in, die je alles kunnen vertellen over de Marokkaanse cultuur. Van eten tot muziek, van geloof tot ambachten. Zo heb je veel contact met de lokale bevolking en leer je Marokko echt kennen. Lees de vele manieren waarop jij je rondreis nét wat duurzamer kan maken!