De lokale gidsen en chauffeurs in Jordanië

  • De pracht en praal van Jordanië laten zien
  • Opkomend toerisme
  • Dankbare banen door toerisme
  • Goed voor mens en natuur
  • Lokale gemeenschap heeft een reden om te blijven

De pracht en praal van Jordanië laten zien

De 36-jarige Abdullah werkt als gids en neemt mensen mee naar de mooiste natuurgebieden in Jordanië, via verschillende wandelroutes. “Bedoeïen zijn graag omringd door de natuur. Dankzij deze baan ben ik nog steeds iedere dag in de natuur én kan ik andere mensen laten zien hoe mooi het hier is” zegt hij lachend. Populair tijdens de reizen in Jordanië zijn de wandelingen van Dana naar Feynan en van Little Petra naar Petra. Met een lokale gids gaat alles op een magische plaats zoals Petra meer leven. Met woorden tovert hij een paar opgestapelde stenen om tot een eeuwenoud huis vol verhalen. Hij kent bovendien iedere hoek van deze archeologische plaats. Veel van de lokale gidsen zijn hier in Petra opgegroeid en kunnen dus ook veel over vroeger vertellen. Abdullah wijst naar een grote grot. “Dit was vroeger bijvoorbeeld een ziekenhuis, hier werden de meeste mensen behandeld. Als het echt ernstig was werden de mensen naar het dorp buiten Petra gebracht, maar meestal was dat niet nodig. Bijna alles wat we nodig hadden was hier te vinden.”

Het opkomende toerisme

Abdullah groeide op in een bedoeïenfamilie in Petra. Nadat Petra in 1985 op de werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst en er steeds meer toeristen kwamen verhuisden de meeste families naar nieuwe dorpen en de bergen rondom Petra. Abdullah vindt het echter niet vervelend dat er inmiddels zo veel mensen naar Petra komen. “Petra is mijn thuis, waarom zouden andere mensen daar niet van mogen genieten? Bovendien hebben wij, de bedoeïen, ook profijt van de toeristen. Er is nu meer werk, waardoor we voor onze families kunnen zorgen. En de wegen waar we op lopen zijn de afgelopen jaren een stuk beter geworden.” Hij wijst naar een paar mannen die bezig zijn met het aanleggen van een nieuwe weg richting het klooster van Petra. “Vroeger zag alles er zo uit. Oude mensen die slecht ter been waren konden deze wegen niet gebruiken. Alles verandert een keer, maar dat hoeft niet altijd slecht te zijn.”

”Dankzij het toerisme heeft de lokale gemeenschap een reden om te blijven”

Ook de 28-jarige Suleiman werkt als gids, voor de Feynan Ecolodge in het Dana natuurreservaat. Het is volgens hem een perfecte plek om tot rust te komen en de rest van de wereld even aan je voorbij te laten gaan. “De meeste mensen zijn niet meer echt verbonden met de natuur, met name door het drukke stadsleven en de technologie. Ze hebben het gevoel dat ze niets kunnen missen. Wij bedoeïen leven een simpel, maar fijn leven hier in de natuur. We maken ons nergens zorgen om. Toeristen komen graag naar deze plek om tot rust te komen, maar ze zien naderhand ook in hoe gelukkig mensen met weinig kunnen zijn. De natuur, lekker eten en een goede gezondheid: meer heeft een mens eigenlijk niet nodig.” Reizen in Jordanië geeft je de mogelijkheid dit zelf mee te maken.

Met een individuele rondreis door Jordanië reis je met je eigen auto en privé chauffeur. Deze chauffeur weet alles van het land en leert je het échte Jordanië kennen.

Accommodaties, goed voor mens en natuur

Suleiman is opgegroeid in een bedoeïenfamilie in het Dana Natuurreservaat. Hij ging studeren in de grote stad, maar bezocht alsnog ieder weekend zijn familie. Hij is daarom erg blij dat hij nu een baan dicht bij zijn thuis en familie heeft. Zijn familie verplaatst nog steeds in de zomer en in de winter, maar wel in de buurt van het hotel. “Steeds meer families trokken weg uit dit gebied, maar dankzij de Feynan Ecolodge heeft de lokale gemeenschap een reden om hier te blijven. En dat is goed, want tegenwoordig zoeken wij een balans tussen ons bedoeïenbestaan en het andere dagelijks leven in Jordanië. De kinderen gaan bijvoorbeeld naar een school hier in de buurt. Op deze manier kunnen we nog steeds onze tradities bewaren maar krijgt de jonge generatie ook meer van het moderne leven mee.”

Dankbare banen door toerisme

Dankzij de Feynan Ecolodge hebben veel bedoeïen nu een baan als schoonmaker, kok of gids en kunnen ze hun families onderhouden. En ook indirect zorgt deze accommodatie voor inkomsten voor de lokale gemeenschap: zo worden de kaarsen die ’s avonds voor de verlichting zorgen en het brood dat drie keer per dag wordt geserveerd gemaakt door lokale vrouwen. Tot slot werkt de accommodatie samen met lokale chauffeurs om de toeristen naar andere plekken in Jordanië te laten reizen.

Lokale chauffeurs

Rondreizen in Jordanië kan een uitdaging zijn. Het openbaar vervoer is namelijk erg beperkt: vaak rijdt er slechts één bus per dag van de ene bestemming naar de andere. Of je zult voor een korte afstand meerdere keren moeten overstappen met de bus. Bovendien zijn veel bezienswaardigheden zoals de Siq Trail in Wadi Mujib en het Dana natuurreservaat niet met de bus te bereiken. Een lokale chauffeur is daarom ideaal tijdens een rondreis door Jordanië. Lokale chauffeurs in Jordanië doen meer dan je enkel van plek A naar plek B brengen tijdens je reizen in Jordanië. Ze stoppen graag onderweg om je een aantal extra plekken te laten zien: het bezoeken van een oud kasteel, een mooi uitzichtpunt over de bergen, een duik in de Rode Zee of een lunch bij een lokaal restaurant. Tijd speelt bij de chauffeurs vaak geen rol en ze willen je zo veel mogelijk van hun land laten zien.

Plan je reis naar Jordanië

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Elena, de reisexpert in Jordanië. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Jordaniëreis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Jordanië of de beste reistijd Jordanië.

Beste reistijd Jordanië

De beste reistijd in Jordanië is van half maart t/m half mei en half september t/m half november. In juni en december kun je ook prima een rondreis Jordanië maken.

Duurzaam reizen in Jordanië

Duurzaam reizen in Jordanië hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het land heeft prachtige ecolodges, die met minimale impact op de natuur werken. Slaap bijvoorbeeld in Feynan Ecolodge of Dana Guesthouse in het prachtige Dana Nature Reserve en ga wandelen met een lokale gids. Hij kan je alles vertellen over de flora en fauna in het gebied en je kunt hem al je vragen stellen. Door lokale gidsen in te huren, zorg je dat de locals direct profiteren van je bezoek. Wil je kennis maken met de Bedoeïenen-cultuur in Jordanië? Slaap dan in een homestay in Wadi Rum. Ook dit is een mooie manier om kennis te maken met lokale tradities en Jordanië op een duurzame manier te beleven.