Bij Better Places geloven we dat reizen de wereld een beetje mooier kan maken, mits het op de juiste manier gebeurt. Zo draagt het bij aan werkgelegenheid op de bestemming en een goed inkomen voor de lokale bevolking. Maar reizen heeft ook een keerzijde, zoals de vervuilende vlucht die er vaak voor nodig is. Wij streven ernaar om voor al onze reizen de negatieve impact te minimaliseren en de reis tegelijkertijd zo in te richten dat je onderweg zoveel mogelijk positieve impact maakt.

Om dat mogelijk te maken, brengen we de impact van onze reizen in kaart. Bij het samenstellen van onze reizen in Jordanië maken onze lokale reisexperts gebruik van onze checklist voor duurzaam reizen. Met onze uitgebreide impactscores kunnen we zien waar onze reizen door Jordanië een positieve impact leveren en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Jordanië. Op deze pagina vind je een toelichting bij de impactscores voor onze reizen in Jordanië.

Met de eerlijke reiswijzer willen we op een transparante en positieve manier duidelijk maken dat we niet per se minder, maar vooral anders moeten reizen. 

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme in Jordanië

Toerisme vormt bijna 20% van het bruto nationaal product in Jordanië. Ruim 50.000 inwoners zijn werkzaam in de toeristische sector en dankzij de groeiende economie is de verwachting dat dit aantal de komende jaren sterk toe zal nemen. Zouden we stoppen met reizen naar Jordanië, dan heeft dat dus grote gevolgen voor de lokale economie en zijn tienduizenden Jordaniërs niet langer zeker van hun baan. 

Hoewel Jordanië wordt gezien als een opkomende economie, is de economie ook kwetsbaar. Jordanië is sterk afhankelijk van import, heeft weinig natuurlijke bronnen en kampt met de gevolgen van klimaatverandering. Bovendien heeft het land te maken met ruim 22% werkeloosheid en een zeer grote staatsschuld, wat het kwetsbaar maakt voor economische crisis en onrust. Toerisme is één van de belangrijkste sectoren in het land en draagt sterk bij aan de welvaart en vooruitgang. Er wordt door de overheid dan ook grootschalig in geïnvesteerd. Wanneer toeristen wegblijven en deze belangrijke en veelbelovende industrie instort, heeft dat grote gevolgen voor het toch al kwetsbare land. 

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Jordanië. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Jordanië in 2023.

Overnachtingen

Voor alle reizen selecteren onze lokale reisexperts zoveel mogelijk kleinschalige accommodaties waar op een duurzame manier wordt gewerkt. Zo zorgen we ervoor dat het geld dat je betaalt voor je overnachting terechtkomt bij de mensen die het het hardst nodig hebben en die op een bewuste manier omgaan met de natuur, dieren en/of lokale gemeenschap. Om te bepalen of een accommodatie goed is voor het personeel en zorg draagt voor het klimaat, hebben we een lijst met criteria voor duurzame hotels opgesteld. Veel accommodaties in Jordanië zijn kleinschalig, waarvan een aantal wordt beheerd door een lokale familie of gemeenschap. 

In Dana Guesthouse, gelegen in het grootste natuurreservaat van Jordanië, word je 's ochtends wakker met uitzicht over de uitgestrekte Dana Vallei. Het is een ideale uitvalsbasis voor mooie wandelroutes. Het guesthouse heeft bovendien oog voor de natuur en de lokale bevolking. Zonnepanelen zorgen voor een lekkere warme douche en maaltijden worden bereid met ingrediënten uit de omgeving. Lees meer over Dana Guesthouse.

Excursies 

Een goede manier om een positieve impact te maken, is door ontmoetingen met de inwoners op je bestemming. Je draagt daarmee bij aan een beter inkomen voor de lokale bevolking en beleeft zelf de meest unieke momenten. In Jordanië kan je op verschillende plekken op pad met een lokale gids of excursies ondernemen waarbij je contact maakt met de lokale bevolking, zoals tijdens een kookworkshop. Door de plekken waar je verblijft is er juist veel contact met de bevolking, zoals tijdens een verblijf bij de bedoeïenen of in het guesthouse in Dana. Wanneer je tijdens je reis op pad gaat met een gids, betreft het altijd een lokale gids en vaak zijn ze ook opgegroeid in bedoeïenenfamilies. Zij zorgen ervoor dat je tijdens je bezoek echt het land leert kennen en vormen daarmee een waardevolle toevoeging aan je Jordanië reis.

De 36-jarige Abdullah is opgegroeid in een bedoeïenenfamilie en leidt reizigers te voet van Dana naar Feynan en van Little Petra naar Petra. Abdullah: “Bedoeïenen zijn graag omringd door de natuur. Dankzij deze baan als gids ben ik nog steeds iedere dag in de natuur én kan ik andere mensen laten zien hoe mooi het hier is”. Lees meer over gids Abdullah.

Lokale chauffeur

Voor de meeste reizen geldt dat je met een privéchauffeur reist. Door met een lokale chauffeur op pad te gaan zorg je er bovendien voor dat de lokale bevolking rechtstreeks profiteert van je bezoek.

Natuur en cultuur

Jordanië heeft een grote natuurlijk en culturele rijkdom met onder andere tientallen beschermde natuurreservaten en nationale parken. De natuurparken worden ontwikkeld, beheerd en gemonitord door The Royal Society for the Conservation of Nature (RSCN) met onder andere als doel om bedreigde diersoorten en de biodiversiteit te beschermen en lokale gemeenschappen in en rondom de natuurgebieden te ondersteunen. Naast de natuurparken telt Jordanië ook diverse erfgoedparken, waarvan Petra Archaeologic Park de bekendste is. Tijdens de meeste reizen bezoek je naast Petra ook Dana Nature Reserve. Voor Dana betaal je 7 euro entree per persoon en voor Petra 72 euro. Omdat Petra geldt als een van de zeven wereldwonderen, trekt het jaarlijks grote aantallen bezoekers. Het entreegeld wordt gebruikt om deze UNESCO site goed te beschermen tegen aantasting en om de bezoekersinfrastructuur voor bezoekers te onderhouden.

Slow Travel

Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reizigers afleggen te beperken. Daarmee verminderen we de CO2-uitstoot van het vervoer. Als bijkomend voordeel blijven reizigers langer in een gebied en reizen ze volgens de principes van slow travel. Dat betekent minder verplaatsen, meer zien en meer beleven. Zo kun je een plek echt leren kennen en is er ook voldoende gelegenheid voor oprechte ontmoetingen met de bewoners. Je kunt je reis een stuk duurzamer maken door te kiezen voor een langer verblijf, zoals de 20-daagse beste Jordanië reis, of door minder kilometers af te leggen door er een wandelreis van te maken.

Jordanien mit Kindern: Das Beduinenleben kennenlernen
We hebben genoten van de diversiteit in ons programma en vooral ook de gidsen en activiteiten die de lokale reisspecialist voor ons geregeld heeft. Wat een prachtig land en aardige bevolking! 

Wat we nog meer doen

Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten, minder wegwerpplastics te gebruiken en overtoerisme te voorkomen.

Eet en koop lokaal

Op reis kun je een groot verschil maken door je geld lokaal uit te geven. Wij adviseren onze reizigers om zoveel mogelijk te kiezen voor lokaal gerunde restaurants en om souvenirs uit het land zelf te kopen. Onze reisexpert in Jordanië deelt voorafgaand aan je reis tips voor kleinschalige en lokale ondernemers. Zo komt het geld dat je voor je aankoop betaalt namelijk bij de maker terecht en draag je met je uitgave rechtstreeks bij aan een lokaal gerunde onderneming. 

Vegetarisch eten

Jordaniërs zijn over het algemeen echte vleeseters en gerechten als shoarma, kebab en mansaf – het nationale gerecht dat bestaat uit lamsvlees – zijn overal populair. Maar als vegetariër heb je ook voldoende mogelijkheden in de Jordaanse keuken. De traditionele keuken bestaat veelal uit mezze; een soort tapas zoals we die uit Spanje kennen. Je bestelt diverse kleine gerechtjes als lunch of diner en stelt zo je eigen maaltijd samen, wat ideaal is als je vlees en vis wilt vermijden en ook niet steeds hetzelfde wilt eten. Gerechten als falafel en humus met platbrood zal je in alle restaurants wel aantreffen en op de meeste plekken kan je door middel van mezze redelijk gevarieerd vegetarisch eten in Jordanië. Kom je er met de menukaart niet helemaal uit, dan is het raadzaam om duidelijk tegen de ober te vermelden wat je niet eet; in Jordanië wordt kip bijvoorbeeld lang niet door iedereen als vlees gerekend. 

Plasticvrij reizen

Afvalmanagement en de verwerking van plastic is niet overal goed geregeld in Jordanië. Plasticvrij reizen is mogelijk maar niet gemakkelijk. We raden al onze reizigers altijd aan om een hervulbare waterfles mee te nemen op reis. Ook in Jordanië kan je hiermee veel plastic besparen want in de meeste accommodaties vind je een waterfilter of tap waar je je fles kunt bijvullen. Tegelijkertijd wordt er in verschillende hotels nog wel standaard plastic flesjes water meegegeven aan gasten en ook wordt er nog relatief veel gebruik gemaakt van ander wegwerp plastic. Als reiziger maak je het verschil door hier vriendelijk voor te bedanken.

Overtoerisme voorkomen

Hoewel Jordanië door veel reizigers nog wordt gezien als een bestemming buiten de gebaande paden, ontvangt het land inmiddels grote aantallen reizigers. Bij de populairste bezienswaardigheden in Jordanië, zoals Petra, is zelfs sprake van overtoerisme. Op deze plekken zet toerisme de leefbaarheid en de bescherming van natuur en erfgoed onder druk. Daar staat tegenover dat de populariteit van deze locaties ook voor veel werkgelegenheid zorgt, denk maar aan gidsen, chauffeurs, ticketverkopers en ook medewerkers van hotels en restaurants in de nabijheid. Aan ons de taak om de juiste balans te vinden tussen het bijdragen aan de welvaart en het voorkomen van schade door overtoerisme. 

Onze lokale reisexpert zoekt op de populaire routes zoveel mogelijk naar manieren om overtoerisme te voorkomen. Zo maak je bij Petra de 'backdoor wandeling', waarbij je met een lokale bedoeïengids van Little Petra naar Petra loopt via een 'geheime' Nabateese route. Je draagt op die manier bij aan het spreiden van de toeristenaantallen op deze drukbezochte plek en bovendien is het een hele bijzondere ervaring. 

Jordanië Wadi Rum kamelen

Impact op het klimaat

Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. Wij stimuleren onze reizigers om zoveel mogelijk te kiezen voor het minst schadelijke transport.

CO2-uitstoot van de vlucht

De retourvlucht van Amsterdam naar Amman veroorzaakt een uitstoot van 1456kg CO2e. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. De vlucht naar Amman is onvermijdelijk. Daarom proberen we op andere vlakken de CO2-uitstoot van onze reizen zoveel mogelijk te beperken. Dat doen we bijvoorbeeld door binnenlandse vluchten te vermijden. Daarnaast adviseren we onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichter bij huis. Hier lees je wat je zelf kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je vliegreis naar Jordanië maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.