Bij Better Places geloven we dat reizen de wereld een beetje mooier kan maken, mits het op de juiste manier gebeurt. Zo draagt het bij aan werkgelegenheid op de bestemming en een goed inkomen voor de lokale bevolking. Maar reizen heeft ook een keerzijde, zoals de vervuilende vlucht die er vaak voor nodig is. 

Bij het samenstellen van onze reizen in Jordanië maken onze lokale reisexperts gebruik van onze checklist voor duurzaam reizen. Met onze uitgebreide impactscores kunnen we zien waar onze reizen door Jordanië een positieve impact leveren en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Jordanië

Met de eerlijke reiswijzer willen we op een transparante en positieve manier duidelijk maken dat we niet per se minder, maar vooral anders moeten reizen. 

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme in Jordanië

Toerisme vormt bijna 20% van het bruto nationaal product in Jordanië. Ruim 50.000 inwoners zijn werkzaam in de toeristische sector. Zouden we stoppen met reizen naar Jordanië, dan heeft dat dus grote gevolgen voor de lokale economie en zijn tienduizenden Jordaniërs niet langer zeker van hun baan. 

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Jordanië. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Jordanië in 2023.

Overnachtingen

Om te bepalen of een accommodatie goed is voor het personeel en zorg draagt voor het klimaat, hebben we een lijst met criteria voor duurzame hotels opgesteld. Veel accommodaties in Jordanië zijn kleinschalig, waarvan een aantal wordt beheerd door een lokale familie of gemeenschap. Tijdens de Jordanië reizen in 2023 vond 77% van het totaal aantal nachten plaats in kleinschalige en/of duurzame accommodaties. Jordanië scoort hiermee het maximale aantal van 5 punten voor overnachtingen in de Eerlijke Reiswijzer.

In Dana Guesthouse, gelegen in het grootste natuurreservaat van Jordanië, word je 's ochtends wakker met uitzicht over de uitgestrekte Dana Vallei. Het is een ideale uitvalsbasis voor mooie wandelroutes. Het guesthouse heeft bovendien oog voor de natuur en de lokale bevolking. Zonnepanelen zorgen voor een lekkere warme douche en maaltijden worden bereid met ingrediënten uit de omgeving. Lees meer over Dana Guesthouse.

Excursies 

Een goede manier om een positieve impact te maken, is door ontmoetingen met de inwoners op je bestemming. Je draagt daarmee bij aan een beter inkomen voor de lokale bevolking en beleeft zelf de meest unieke momenten. In Jordanië kan je op verschillende plekken op pad met een lokale gids of excursies ondernemen waarbij je contact maakt met de lokale bevolking, zoals tijdens een kookworkshop. Door de plekken waar je verblijft is er veel contact met de bevolking, zoals tijdens een verblijf bij de bedoeïenen of in het guesthouse in Dana. Wanneer je tijdens je reis op pad gaat met een gids, betreft het altijd een lokale gids en vaak zijn ze ook opgegroeid in bedoeïenenfamilies. Zij zorgen ervoor dat je tijdens je bezoek echt het land leert kennen en vormen daarmee een waardevolle toevoeging aan je Jordanië reis. 

Jordanië scoort 2 punten voor het onderdeel excursies in de Eerlijke Reiswijzer. Dit betekent dat er gemiddeld twee excursies zijn opgenomen in de uitgevoerde reizen in 2023.

De 36-jarige Abdullah is opgegroeid in een bedoeïenenfamilie en leidt reizigers te voet van Dana naar Feynan en van Little Petra naar Petra. Abdullah: “Bedoeïenen zijn graag omringd door de natuur. Dankzij deze baan als gids ben ik nog steeds iedere dag in de natuur én kan ik andere mensen laten zien hoe mooi het hier is”. Lees meer over gids Abdullah.

Lokale chauffeur

Voor de meeste reizen geldt dat je met een privéchauffeur reist. Door met een lokale chauffeur op pad te gaan zorg je er bovendien voor dat de lokale bevolking rechtstreeks profiteert van je bezoek. Jordanië scoort het maximale aantal van 5 punten voor het onderdeel lokale chauffeurs.

Natuur en cultuur

Jordanië heeft een grote natuurlijk en culturele rijkdom met onder andere tientallen beschermde natuurreservaten en nationale parken. De natuurparken worden ontwikkeld, beheerd en gemonitord door The Royal Society for the Conservation of Nature (RSCN) met onder andere als doel om bedreigde diersoorten en de biodiversiteit te beschermen en lokale gemeenschappen in en rondom de natuurgebieden te ondersteunen. Naast de natuurparken telt Jordanië ook diverse erfgoedparken, waarvan Petra Archaeologic Park de bekendste is. Tijdens de meeste reizen bezoek je naast Petra ook Dana Nature Reserve. Vanwege de entreegelden die je betaalt scoort Jordanië het maximale aantal van 5 punten voor het onderdeel Natuur en cultuur.

Slow Travel

Wij stimuleren onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken en als ze gaan dan liefst zo lang mogelijk. Want hoe langer je reist, hoe groter je positieve impact is. Bovendien biedt het je een betere ervaring, aangezien je langer in een land of regio blijft en zo de plek beter ervaart. Dat noemen we slow travel.

Jordanië ligt in zone 1. Voor reizen naar bestemmingen in zone 1 hebben we als doelstelling om een minimale reisduur van 8 dagen te halen. Maar liever zorgen we ervoor dat de rondreizen in Jordanië langer duren. In 2023 was het gemiddelde aantal reisdagen voor de reizen naar Jordanië 12 dagen. Daarmee scoort de bestemming 1 punt in de Eerlijke Reiswijzer.

Jordanien mit Kindern: Das Beduinenleben kennenlernen
We hebben genoten van de diversiteit in ons programma en vooral ook de gidsen en activiteiten die de lokale reisspecialist voor ons geregeld heeft. Wat een prachtig land en aardige bevolking! 

Wat we nog meer doen

Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten, minder wegwerpplastics te gebruiken en overtoerisme te voorkomen.

Vegetarisch eten

Jordaniërs zijn over het algemeen echte vleeseters en gerechten als shoarma, kebab en mansaf – het nationale gerecht dat bestaat uit lamsvlees – zijn overal populair. Maar als vegetariër heb je ook voldoende mogelijkheden in de Jordaanse keuken. De traditionele keuken bestaat veelal uit mezze. Je bestelt diverse kleine gerechtjes als lunch of diner en stelt zo je eigen maaltijd samen. Ideaal als je vlees en vis wilt vermijden en ook niet steeds hetzelfde wilt eten. Gerechten als falafel en humus met platbrood zal je in alle restaurants wel aantreffen en op de meeste plekken kan je door middel van mezze redelijk gevarieerd vegetarisch eten in Jordanië

Plasticvrij reizen

Afvalmanagement en de verwerking van plastic is niet overal goed geregeld in Jordanië. Plasticvrij reizen is mogelijk maar niet gemakkelijk. We raden al onze reizigers altijd aan om een hervulbare waterfles mee te nemen op reis. Ook in Jordanië kan je hiermee veel plastic besparen want in de meeste accommodaties vind je een waterfilter of tap waar je je fles kunt bijvullen. Tegelijkertijd wordt er in verschillende hotels nog wel standaard plastic flesjes water meegegeven aan gasten en ook wordt er nog relatief veel gebruik gemaakt van ander wegwerp plastic. Als reiziger maak je het verschil door hier vriendelijk voor te bedanken.

Jordanië Wadi Rum kamelen

Impact op het klimaat

Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. Wij adviseren onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichter bij huis. Hier lees je wat je zelf kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

CO2-uitstoot van de vlucht

Kies voor een vlucht met de minste klimaatimpact door bij Google Flights te filteren op CO2-uitstoot. De verschillen in uitstoot worden veroorzaakt door het type vliegtuig, aantal tussenstops of de route. Lees hier meer over in deze blog over duurzamer vliegen.

Retour Amsterdam - Amman: uitstoot per luchtvaartmaatschappij (kg CO2 p.p.)

Transavia en Turkish Airlines, Royal Jordanian met overstap
Bron: Google Flights

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.