In de meeste landen buiten Europa is het water uit de kraan niet drinkbaar, zo ook in Jordanië. Het ligt dan wellicht voor de hand om drinkwater te kopen in plastic flessen. Maar zeker in warme landen loopt het aantal plastic flessen wat je gebruikt al snel op. Niet alleen plastic flessen, plastic afval in het algemeen is een groot probleem in Jordanië omdat het land niet in staat is om plastic op een juiste manier te verwerken. Hierdoor vind je verspreid in het land enorme bergen afval. Bovendien bestaat de top 3 van plastic afval wat in zee terecht komt uit flesjes, tasjes en rietjes! Als reiziger kun je helpen hier wat aan te doen, simpelweg door zo weinig mogelijk plastic afval te creëren. Onze reisspecialist Elena geeft je duurzame reistips om voor plasticvrij reizen in Jordanië.
Dit is je lokale reisspecialist in Jordanië
''Hoi, ik ben Elena en ik woon al jarenlang in Jordanië. Ik ben Jordanië specialist en heb veel ervaring in het organiseren van individuele Jordanië reizen. Geef mij je wensen door en ik stuur je een voorstel op maat''
Better Places bans the bottle
Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven onze lokale reisspecialisten je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken.
- Neem een herbruikbare waterfles mee op reis
- Vul je waterfles bij in hotels
- Verblijf in ecolodges
- Verschillende tips om water te zuiveren in Jordanië
- Meer tips voor minder plastic tijdens je reis!
Tip 1: Neem een herbruikbare waterfles mee op reis
Jordanië is een van de droogste landen ter wereld. Het land bestaat grotendeels uit woestijn en kampt met ernstig watertekort. Bovendien kunnen de temperaturen hoog oplopen in dit Midden-Oosterse land, met name in de zomermaanden. In zo’n klimaat is het extra belangrijk om voldoende water te drinken, zeker 3 liter per dag. Dat zijn 6 halve liter flessen per dag! Ik reisde zo’n 3 weken door Jordanië en ik wilde mijn plasticverbruik zo veel mogelijk beperken. Ik zocht daarom naar manieren om duurzaam met water om te gaan in een land waar water zo schaars is. Daarom nam ik een herbruikbare waterfles mee op reis en zag ik dat eco reizen in Jordanië heel goed mogelijk is.
Tip 2: Vul je waterfles bij in hotels met een watertap
In steeds meer accommodaties in Jordanië staan watertaps. Zo kun je – gratis of tegen betaling – je fles bijvullen. “Mensen in Jordanië weten niet goed hoe ze om moeten gaan met plastic en ander afval. Met name langs de wegen zie je veel zwerfafval. Maar de situatie is al een stuk beter dan tien jaar geleden, dus dat is een goed teken. Er zijn steeds meer hotels die gebruik maken van watercontainers, waardoor gasten gemakkelijk hun waterfles kunnen vullen.”, vertelt Elena, de reisspecialist van Jordanië. Jordanië heeft prachtige uitzichten, maar soms worden die uitzichten verpest door een berg zwerfafval. Met name in het noorden, rondom de hoofdstad Amman, gooien mensen achteloos alles op straat. De gezamenlijke gedachte: het verdwijnt ongetwijfeld wel weer een keer en ik heb er geen last meer van.
Tip 3: Verblijf in ecolodges
Een mooie ecolodge in het Dana Natuurreservaat is een goed voorbeeld van een accommodatie die afval minimaliseert en op een duurzame manier met water omgaat. Er zijn watercontainers aanwezig en er worden herbruikbare waterflessen verkocht. Het water in het hotel en op de kamers wordt bovendien gekoeld in flessen gemaakt van klei: een natuurlijke manier om water langdurig koel te houden. Tot slot wordt de lokale bevolking zo veel mogelijk onderwezen in duurzame manieren om met afval en plastic om te gaan. Want ook de jongere generatie moet meer betrokken worden als het gaat om duurzaamheid. Zo wordt het reizen op eco verantwoorde manier in Jordanië je erg makkelijk gemaakt! Lees meer over duurzame accommodaties.
Niet overal is het mogelijk om je herbruikbare waterfles bij te vullen via een watertap. Wanneer ik bijvoorbeeld in een bedoeïenkamp in Wadi Rum ben is er nergens een plek te bekennen waar ik mijn waterflessen op een duurzame manier kan vullen. Ik besluit om de grootste plastic fles te kopen, om vervolgens mijn herbruikbare waterfles meerdere keren te vullen via die fles. Het kraanwater in Jordanië is jammer genoeg niet drinkbaar. Althans, niet direct uit de kraan. Maar er zijn zeker manieren om het kraanwater in Jordanië te kunnen drinken. Veel accommodaties hebben een waterkoker. Zo kun je het kraanwater koken en de bacteriën doden, het even af laten koelen en vervolgens in de waterfles gieten.
De eindstand aan het einde van de reis van 3 weken door Jordanië: 3 plastic flessen van anderhalve liter en 1 flesje van een halve liter dat ik cadeau kreeg van iemand. Best netjes, toch? Eco reizen in Jordanië is zo gedaan!
Zeker netjes vinden wij bij Better Places! Maar wil je volledig plastic vrij reizen, dan geven wij je hieronder nog een aantal tips!
Tip 4: Neem een waterfilter mee op reis
Wanneer je niet in de buurt bent van een tappunt, kun je op verschillende manieren je water zuiveren. Wij hebben ons in de verschillende waterfilters en andere zuiveringsmethoden verdiept en hebben 3 favorieten. Aan jou om te bepalen wat het beste bij je past. Er zijn volop mogelijkheden om je eco te reizen in Jordanië, of andere bestemmingen!
Neem een Water-to-Go fles mee op reis
Gebruik de Water-to-Go waterfles om het kraanwater te filteren. De herbruikbare, hervulbare en recyclebare waterflessen filteren 99.9% van alle ziekteverwekkers uit het kraanwater. Zo wordt elke niet-zout waterbron, overal ter wereld veilig drinkbaar. De fles kun je eindeloos blijven gebruiken. Het enige onderdeel dat je moet af en toe moet vervangen is het filter. Ook die is 100% recyclebaar.
Grayl waterfilter
We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. De Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het enige nadeel is dat de fles slechts 150 liter water filtert voor je het filter moet vervangen. De fles kan je wel gewoon gebruiken.
dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.
InLifestraw Go
De Lifestraw Go 2.0 is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. De fles heeft een drinktuit, waarbij je het water door de filter (de straw) zuigt. Het filter beschermt je niet alleen tegen zand en vuil, maar ook tegen bacteriën, parasieten en microplastics. De LifeStraw Go 2.0 filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 650 ml. De koolstoffilter gaat ongeveer 2 maanden mee, wat neerkomt op 100 liter. Hiernaast gaat de membraanmicrofilter mee tot ongeveer 4000 liter, waarbij je dus 5 jaar kan doen met de drinkfles.
Meer lezen over water zuiveren?
De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.
Tip 5: Laat de gratis plastic flesjes op je kamer staan
Sommige hotels zetten bij wijze van service één of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard.
Plan je reis naar Jordanië
Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Elena, de reisexpert in Jordanië. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Jordaniëreis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Jordanië of de beste reistijd Jordanië.
Meer tips om plasticvrij te reizen in Jordanië
Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:
- Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
- Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
- Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
- Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.
Spread the word!
Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!
Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.
Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.
Jouw tips voor het verminderen van het gebruik van plastic
Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via Facebook of Instagram of mail ons op [email protected] .