Bijzondere ecolodges in Jordanië

  • Dana Guesthouse
  • Feynan Ecolodge
  • Help de glokale gemeenschap

Ecolodges Jordanië - Dana Guesthouse

Dana is het grootste natuurreservaat in Jordanië en is absoluut een aanrader voor natuurliefhebbers en mensen die de rust willen opzoeken. Een mooie en duurzame accommodatie om als uitvalsbasis te gebruiken is dit mooie guesthouse, waar er oog voor de natuur en voor de lokale bevolking is. Bij aankomst in krijgen mensen een grote fles water. Ook staan er verschillende watertaps in het hotel waar mensen hun waterfles of Dopper kunnen bijvullen. Op die manier wordt het aantal plastic flessen teruggedrongen. “In Jordanië is er nog weinig educatie over duurzaamheid. Veel mensen hier hebben nog niet door dat al dat plastic schadelijk is voor onze natuur. En het is bovendien onnodig, we kunnen het gebruik van plastic gemakkelijk verminderen”, zegt de manager Abdullah en hij kijkt uit over de vallei van Dana. Hij heeft dit uitzicht ongetwijfeld al duizenden keren gezien, maar zijn ogen blijven stralen terwijl hij van het uitzicht geniet. “Dit moeten we toch zo willen houden?”

Het uitzicht over de vallei is een van de redenen wat een bezoek aan het guesthouse onvergetelijk maakt. Maar ook het vriendelijke personeel doet er alles aan om het de bezoekers naar hun zin te maken. Door de jaren heen hebben steeds meer inwoners Dana verlaten: slechts een paar families wonen hier tegenwoordig nog. Duurzaam toerisme betekent dat er op een goede manier wordt omgegaan met de lokale bevolking. De guesthouse zorgt voor banen voor de lokale mensen, waardoor ze hier kunnen blijven wonen. Daarnaast wordt het eten bereid met ingrediënten die voornamelijk uit de streek komen en waardoor de lokale economie wordt gestimuleerd. Het is mogelijk om met warm water te douchen in: het water wordt opgewarmd dankzij zonne-energie. En zelfs in de details is te zien dat de guesthouse een duurzame accommodatie is. Het informatieboekje is namelijk gemaakt van gerecycled papier.

Jordanië barst van de mooie plekken en speciale accommodaties. Wil je meer weten over een paar uitzonderlijke guesthouses en lodges? Vraag onze lokale reisspecialist Elena voor advies op maat.

Wandelen van Dana naar Feynan Ecolodge

Een geliefde wandelroute door het Dana Natuurreservaat loopt van de guesthouse naar het prachtige Feynan Ecolodge in Jordanië, beide bijzondere hotels. De wandeling is ongeveer 14 kilometer en brengt je langs verschillende landschappen, van zo’n 1200 meter naar 320 meter boven zeeniveau. Tijdens de wandeling kom je bedoeïen tegen die hun geiten en schapen hoeden. In het Dana Natuurreservaat leven veel vogels en hagedissen en met wat geluk kom je zelfs de bedreigde Nubische steenbok tegen.

Ecolodges Jordanië - Feynan

Na zo’n 4 tot 6 uur wandelen duikt er een kameelkleurig kasteel op: dit is de mooiste ecolodge in Jordanië. Een oase van rust. Deze duurzame accommodatie is onder meer door National Geographic Traveler uitgeroepen tot een van de beste ecolodges ter wereld en maakt dan ook deel uit van onze bijzondere hotels Jordanië. En dat is niet zonder reden. De elektriciteit in de accommodatie wordt bijvoorbeeld volledig verzorgd door zonnepanelen. Ook het opwarmen van het douchewater gebeurt via zonne-energie. Op de kamers staan flessen gemaakt van klei om het drinkwater koel te houden. Je kunt deze flessen of je eigen waterfles bijvullen bij de watertaps. Daarnaast verkoopt de lodge ook eigen hervulbare waterflessen.

Met Better Places boek je een reis die de wereld een beetje mooier kan maken. Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Ecolodges Jordanië - Lokale gemeenschap

Voor het transport wordt enkel gebruik gemaakt van lokale chauffeurs. En de lokale gidsen kennen de omgeving als geen ander: zij zijn hier immers opgegroeid. “Dankzij de de ecolodge blijven steeds meer mensen hier in de buurt wonen. En dat is goed, want zo kunnen we een balans vinden tussen ons nomadenbestaan en het dagelijks leven in Jordanië. Onze kinderen gaan bijvoorbeeld naar een school hier in de buurt. Op deze manier kunnen we onze tradities bewaren, maar krijgt de jonge generatie ook wat meer van het moderne leven mee,” zegt gids Suleiman.

Dagelijks worden er in de ecolodge verschillende lokale activiteiten georganiseerd. Je kunt bijvoorbeeld een dag doorbrengen met een lokale herder, leren hoe de kohl wordt gemaakt die bedoeïen rondom hun ogen gebruiken of meer van de omgeving ontdekken met een lokale gids. ’s Avonds geniet je van de prachtige sterrenhemel vanaf het dakterras, terwijl een lokale gids alles uitlegt over de sterren. Natuurlijk onder het genot van een kop warme thee. En wie weet zie je zelfs wat vallende sterren.

“Mensen komen hier om hun hectische leven tijdelijk te ontvluchten, om de rust op te zoeken. Maar ze komen er hier ook achter dat wij, de bedoeïen, genieten van ons simpele leven. We hebben weinig zorgen en zijn gelukkig met weinig. Goed eten, de natuur en een gezond lichaam: meer heeft een mens eigenlijk niet nodig”, antwoordt Suleiman tevreden, terwijl hij van zijn thee geniet.

Plan je reis naar Jordanië

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Elena, de reisexpert in Jordanië. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Jordaniëreis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Jordanië of de beste reistijd Jordanië.

Beste reistijd Jordanië

De beste reistijd in Jordanië is van half maart t/m half mei en half september t/m half november. In juni en december kun je ook prima een rondreis Jordanië maken..

Duurzaam reizen in Jordanië

Duurzaam reizen in Jordanië hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het land heeft prachtige ecolodges, die met minimale impact op de natuur werken. Slaap bijvoorbeeld in Feynan Ecolodge of Dana Guesthouse in het prachtige Dana Nature Reserve en ga wandelen met een lokale gids. Hij kan je alles vertellen over de flora en fauna in het gebied en je kunt hem al je vragen stellen. Door lokale gidsen in te huren, zorg je dat de locals direct profiteren van je bezoek. Wil je kennis maken met de Bedoeïenen-cultuur in Jordanië? Slaap dan in een homestay in Wadi Rum. Ook dit is een mooie manier om kennis te maken met lokale tradities en Jordanië op een duurzame manier te beleven.