Vegetarisch eten in Jordanië

De meest populaire manier waarop maaltijden in Jordanië worden klaargemaakt is mezze; vergelijkbaar met een Spaanse tapas. Er worden verschillende borden en schaaltjes neergezet met gerechten, zodat je jouw eigen maaltijd kunt samenstellen en meerdere dingen kunt proberen. Op deze manier is het vrij gemakkelijk om als vegetariër de vleesgerechten over te slaan.

Wees altijd duidelijk over het feit dat je geen vlees eet. Het begrip ‘vegetariër’ is in het Midden-Oosten relatief onbekend en niet iedereen zal begrijpen wat je wel en juist niet eet. Voor sommige Jordaniërs behoort kip en vis bijvoorbeeld niet tot vleeswaren. Extra tip: vertel dat je allergisch bent voor vlees en er ziek van kunt worden. Dit is de snelste en gemakkelijkste oplossing. Mensen gaan immers niet met je in discussie over jouw keuze om geen vlees te eten en ze willen je al helemaal niet expres ziek maken.

Wat zijn populaire vegetarische gerechten in Jordanië?

Minimaal één keer per dag zul je in Jordanië humus eten: deze puree, gemaakt van kikkererwten, wordt namelijk overal bij geserveerd. Ieder restaurant maakt weer een eigen versie, maar goede humus hoort smeuïg en zacht op de tong te zijn. Soms worden er extra ingrediënten zoals chili aan toegevoegd om het wat pikanter te maken. Humus wordt meestal gegeten met verschillende soorten brood zoals een pita of het dunne brood shrak, dat zijn oorsprong kent bij de bedoeïen.

Ful medames heeft veel weg van humus: het is een mengsel van gestampte tuinbonen, citroensap, knoflook en olijfolie. Dit is een typisch Arabisch gerecht dat met name in Egypte erg populair is, maar ook veel wordt gegeten in Jordanië. Bonen zijn bovendien een goede vervanger voor vlees, dus zeker een goede optie als je als vegetariër geen voedingsstoffen wilt missen. Een andere variant van humus is moutabel, een puree gemaakt van aubergine. De smaak is ietwat rokerig en wat pittiger dan humus. Heerlijk met een frisse salade erbij!

Daarnaast is er natuurlijk de falafel, een van de favorieten uit het Midden-Oosten onder de vegetariërs. Dit zijn gefrituurde balletjes, gemaakt gestampte kikkererwten, die een uitstekende vleesvervanger zijn. Labaneh lijkt op een dikke, romige yoghurt en wordt bijna altijd geserveerd bij het ontbijt. Dit is erg lekker om te combineren met brood dat is besprenkeld met za’atar – een mix van verschillende Midden-Oosterse kruiden – en olijfolie.

Een typisch Arabische salade die veel bij maaltijden wordt toegevoegd bestaat vaak uit fijngehakte tomaat, komkommer, ui en mint. Deze salade kan ook worden gemaakt met peterselie en wordt dan vaak tabouleh genoemd. Een lekkere snack in Jordanië is warak enab, oftewel gevulde wijnbladeren. Meestal zijn deze opgerolde bladeren gevuld met rijst, groenten en noten, maar soms ook met vlees. Vraag dus altijd even na waar de warak enab mee is gevuld.

Door vegetarisch te eten tijdens je rondreis in Jordanië maak je een mooie stap richting een reis met minder CO2-uitstoot! Benieuwd naar wat je nog meer kan doen?

Vegetarisch eten in Jordanië: De 4 favorieten van onze reisspecialist.

1. De mooiste lodge in het Dana Natuurreservaat

Een van de mooiste plekken om te overnachten in Jordanië en daarom ook één van onze tips voor Jordanie eten is de Ecolodge in het Dana natuurreservaat. Deze accommodatie focust zich erg op duurzaamheid. Zo zijn er panelen geïnstalleerd voor zonne-energie en worden er kaarsen – gemaakt door lokale vrouwen – gebruikt om het gebouw ’s avonds te verlichten. Daarnaast wordt er samengewerkt met de bedoeïen die in dit gebied leven. Het buffet wordt klaargemaakt en bestaat geheel uit vegetarische gerechten zoals salades, soep, pasta, groenten en natuurlijk falafel. Het brood wordt drie keer per dag door een lokale familie klaargemaakt en is een van de lekkerste broden die je in het land zult eten.

2. Haret Jdoudna in Madaba

Madaba, ten zuiden van Amman en een goede uitvalsbasis om de Dode Zee te bezoeken, is bekend vanwege de mozaïeken maar er is nog een reden waarom je deze stad zou moeten bezoeken. Haret Jdoudna is gehuisvest in een prachtig historisch pand, waar je je een reis terug in de tijd maakt. Zowel toeristen als Jordaniërs komen hier om te eten en raken vaak met elkaar in gesprek door de open sfeer die hier heerst. Het merendeel van het jaar kun je eten aan de tafels op de binnenplaats, maar ook in de winter ben je hier aan het juiste adres om jezelf op te warmen bij de open haard. Het menu van Haret Jdoudna bestaat zowel uit vleesgerechten als uit vegetarische gerechten. Voor vegetariërs is onder andere makdous – aubergines in olijfolie en gevuld met onder meer walnoten – een echte aanrader.

3. Hashem in Amman

Hashem is bekend bij bijna iedere Jordaniër: er zijn zelfs mensen die speciaal voor het eten van dit restaurant naar de hoofdstad Amman reizen. Voor de beste falafel in het land moet je namelijk bij Hashem zijn. Regelmatig komen Jordaanse politici en zelfs de Jordaanse koning komt hier om van deze knapperige lekkernij te genieten. Hashem heeft een zeer centrale ligging in het centrum van Amman. Verwacht echter geen fancy restaurant: er is een binnenplaats waar je op simpele stoelen kunt zitten en je wordt omringd door verschillende verkopers waar je onder andere falafel, humus, ful medames en zelfs friet kunt bestellen. Er is geen menukaart, maar de mensen helpen je graag om een keuze te maken. En het beste van alles? Hashem is 24 uur per dag open en je bent hier nooit meer dan een paar euro per persoon kwijt voor een flinke maaltijd!

4. Shams el Balad in Amman

Maar er zijn meer leuke eetgelegenheden in het centrum van Amman. Een van de leukste plekken in de hoofdstad voor vegetariërs is Shams el Balad. Je kunt hier voor een ontbijt, lunch en voor een avondmaal terecht. Bij dit vegetarische restaurant worden maaltijden vers bereid en klaargemaakt met producten uit de regio, vaak seizoensgebonden. Er heerst een prettige ongedwongen sfeer en de muren zijn versierd met kunstwerken. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op de citadel van Amman en de rest van het centrum. Het eten in Shams el Balad is niet alleen erg lekker, maar wordt ook nog eens mooi geserveerd. Enkele van de favoriete gerechten op de menukaart zijn de labaneh balletjes in olijfolie en de omeletten die worden gemaakt van scharreleieren.

Plan je reis naar Jordanië

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Elena, de reisexpert in Jordanië. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Jordaniëreis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Jordanië of de beste reistijd Jordanië.

Meer inspiratie voor je rondreis

Onze reisjournalisten Daisy en Patrick zijn ruim twee jaar op wereldreis geweest, en eten altijd vegetarisch. Hier lees je meer over hun duurzame wereldreis.

Duurzaam reizen in Jordanië

Duurzaam reizen in Jordanië hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het land heeft prachtige ecolodges, die met minimale impact op de natuur werken. Slaap bijvoorbeeld in Feynan Ecolodge of Dana Guesthouse in het prachtige Dana Nature Reserve en ga wandelen met een lokale gids. Hij kan je alles vertellen over de flora en fauna in het gebied en je kunt hem al je vragen stellen. Door lokale gidsen in te huren, zorg je dat de locals direct profiteren van je bezoek. Wil je kennis maken met de Bedoeïenen-cultuur in Jordanië? Slaap dan in een homestay in Wadi Rum. Ook dit is een mooie manier om kennis te maken met lokale tradities en Jordanië op een duurzame manier te beleven. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.