Bij Better Places geloven we dat toerisme veel goeds brengt, mits het op de juiste manier gebeurt. Bij het samenstellen van onze reizen maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat jouw reis een zo groot mogelijke positieve impact heeft en dat de klimaatschade zoveel mogelijk beperkt blijft. 

Voor een reis naar Asturië hoef je niet in het vliegtuig te stappen. Verreweg de meeste reizigers pakken de auto of gaan met de trein naar Spanje. Daarmee wordt de reis gelijk een stuk duurzamer! Om inzicht te krijgen in de effecten van onze reizen naar Noord-Spanje, beoordelen we de reisroutes met een uitgebreide impactscore. Zo kunnen we zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je bovenaan de voorbeeldreizen. Op deze pagina geven we een toelichting bij de impactscore voor een reis naar Asturië.

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Spanje. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en komen van de vakantie Asturië.

bijzondere spanje reis

Het belang van toerisme in Asturië

Asturië, gelegen in het noordwesten van Spanje, is een autonome regio. Wanneer je naar toerisme in Spanje kijkt, met trekpleisters als de zuid- en oostkust en grote steden als Barcelona, Madrid en Sevilla, neemt Asturië maar een klein deel van de Spaanse toeristische sector in. Maar dankzij de Picos de Europa, de mooie noordkust en een aangenaam klimaat, heeft de regio wel degelijk een groot potentieel voor een bloeiende toeristische sector. Naast de industriële sector is toerisme (accommodatie, eten en drinken, transport) met 23% van het totaal dan ook de grootste sector. Wanneer we minder zouden reizen, heeft dit dus grote gevolgen voor de economie en werkgelegenheid in Asturië.

Kenmerkend voor Asturië is dat het grootste deel van de toeristen uit Spanje zelf komt. Spanjaarden uit andere delen van het land zoeken tijdens de hete zomers hun toevlucht in het relatief koele Asturië. Dat maakt de toeristische sector in Asturië een stuk veerkrachtiger dan op veel andere bestemmingen het geval is. Buitenlandse toeristen weten de regio wel steeds beter te vinden. In het eerste kwartaal van 2023 was 1 op de 3 toeristen in Asturië afkomstig uit het buitenland; ruim een miljoen in totaal. 

Samenwerking tussen toerisme en landbouw

Ruim 16% van de oppervlakte van Asturië bestaat uit platteland, dat voor het grootste deel gebruikt wordt voor (kleinschalige) veehouderij. Het platteland in Asturië kampt met werkeloosheid, vergrijzing en leegloop naar de steden. Bovendien maakt het bergachtige landschap van Asturië het zeer moeilijk om de agrarische sector te moderniseren waardoor veel boerenbedrijven kleinschalig blijven en uiteindelijk verouderen. Dit alles biedt weinig perspectief voor de bevolking om zich op het platteland te vestigen. Dit is precies waarom Asturië al in de jaren '80 begon met het ontwikkelen van plattelandstoerisme, ook wel ecotoerisme of rural tourism. Veel boeren zagen daarin een kans om hun onzekere inkomen aan te vullen. Om een langdurige samenwerking tussen het toerisme en de landbouwindustrie te verzekeren, moet er een eerlijke en duurzame balans zijn tussen de twee industrieën. Als gevolg hiervan wordt de landbouwindustrie gedwongen de natuurlijke omgeving te beschermen en worden de boeren gestimuleerd om hun cultuur en ambachten te behouden.

Plattelandstoerisme in Asturië

Deze ontwikkeling heeft inmiddels veel succes, want Asturië staat internationaal bekend als bestemming voor een vakantie op het gemoedelijke platteland. Kleinschaligheid, kwaliteit en de regionale identiteit zijn hierbij van groot belang. Asturië is nu verantwoordelijk voor 6% van het totale Spaanse plattelandstoerisme. Dat is een aanzienlijk percentage als je kijkt naar de verdeling van de totale instroom van toeristen in het land. Landelijk gezien heeft Asturië bovendien jaarlijks de hoogste bezettingsgraad van accommodaties op het platteland. 

 

Positieve impactscore

Ondersteun en promoot lokale initiatieven

Kleinschalige en duurzame accommodaties

Door het regionale en rurale karakter van Asturië, barst het er van de kleinschalige en duurzame accommodaties. Daar maken we dan ook graag gebruik van bij het samenstellen van onze rondreizen. Vooral in landelijke gebieden vind je veel accommodaties die goed scoren op onze criteria voor duurzame hotels. Van kleine hotels die gerund worden door lokale families tot en met appartementen op authentieke landgoederen; het aanbod aan kleinschalige hotels in Spanje is heel gevarieerd. De meeste accommodaties liggen in gebieden waar je prachtig kunt fietsen en wandelen.

Spanje hotels Asturais

De reis naar Asturië wordt samengesteld door reisspecialist Deborah: "Ik combineer graag de hoogtepunten van de regio met onontdekte plekken, zoals een leuk hotelletje een natuurpark waar de gastheer ook nog eens een erg goede kok is. Tijdens je verblijf kan je bij hem een kookworkshop volgen. Dat zijn vaak de leukste ervaringen!" Lees meer over je reisspecialist Spanje

Excursies met de lokale bevolking

Op pad gaan met een 'Asturiano' is een perfecte manier om kennis te maken met de bewoners, hun cultuur, tradities en gebruiken. Tegelijkertijd is het een kans voor de ondernemer om een inkomen te halen uit het toerisme en zijn of haar ambacht te delen en te behouden. In de voorbeeldreis van de vakantie Asturië zijn twee van deze excursies inclusief. In Oviedo wandel je samen met een lokale gids een deel van de Camino Primitivo, onderdeel van de Camino de Santiago naar Santiago de Compostela. Een geweldige manier om meer te weten te komen over deze beroemde pelgrimstocht én de mooie omgeving van Oviedo. Daarnaast ga je op pad met een ervaren gids om beren te spotten in natuurpark Somiedo. Daarnaast zijn er nog veel meer bijzondere excursies in Spanje waarmee je je reis kunt uitbreiden en nog meer kunt bijdragen aan een reis met maximale positieve impact. 

Lokale gids en chauffeur

In Asturië kan je heel goed met eigen vervoer rondreizen, een chauffeur heb je dan ook niet nodig. Wel wordt er bij de rondreizen door Asturië zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale gidsen. Met hun kennis van de regio vormen ze een waardevolle verrijking van je reis. Tijdens een natuurwandeling, wildlife excursie of stadswandeling vertellen zij van alles over het leven in Asturië. Door met een lokale gids op pad te gaan draag je bovendien bij aan een goed inkomen voor de lokale bevolking die werkzaam is in de reissector. Zo profiteren de Asturianos maximaal van jouw bezoek aan hun regio.

Verminder de CO2-uitstoot van je vakantie

Aantal dagen

Hoe langer je in een land bent, hoe meer positieve impact je kan maken. Alleen al door lokaal te eten, drinken en slapen, zorg je ervoor dat de bewoners een inkomen verdienen aan jouw rondreis. Met meer tijd op bestemming, is er ook meer tijd voor waardevolle interactie en bijzondere ervaringen, zo komt het ook jouw eigen beleving ten goede. Daarom hanteren we voor al onze voorbeeldreizen binnen Europa een minimale reisduur van 9 dagen. Hoe langer hoe beter, dus met een reisduur van 16 dagen scoort de rondreis Asturië hoog.  

Vegetarisch eten

De makkelijkste en meest efficiënte manier om je persoonlijke impact op het klimaat te verkleinen is door een plantaardig dieet te kiezen. Daarom helpen wij reizigers om ook op reis zoveel mogelijk voor vegetarisch of veganistisch eten te kiezen. Vegetarisch eten in Asturië is prima te doen. Vooral in de grotere steden zoals het gastronomische San Sebastian, waar je zelf heerlijke pinchos (een soort Noord-Spaanse tapas) uitkiest. Op het platteland is vlees eten echt de norm, maar er zijn altijd vegetarische alternatieven. Onze lokale reisexpert in Noordwest-Spanje geeft altijd tips mee voor restaurants waar je lekkere en traditionele gerechten kan proeven zonder vis en vlees. Voor veganisten is de uitdaging iets groter, aangezien veel groentegerechten bereid worden in dierlijke boter en met zuivelproducten. 

Slow travel

Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reizigers over land afleggen zoveel mogelijk te beperken. Daarmee verminderen we de CO2-uitstoot van het transport ter plekke. Bovendien biedt het reizigers een betere ervaring, aangezien ze langer in een regio blijven en zo de plek beter ervaren. Dat noemen we slow travel.

De meeste reizigers kiezen ervoor om met hun eigen auto naar en door Asturië te reizen of ter plekke een auto te huren. Daarom is het extra belangrijk om het aantal te overbruggen kilometers op bestemming te minimaliseren. In totaal reis je gemiddeld zo'n 400 kilometer tijdens een reis van 16 dagen, dat komt neer om ongeveer 25 kilometer per dag. Dat is reizen op een laag tempo. Asturië is een relatief kleine regio met een grote diversiteit aan natuur. Daardoor kan je veel zien zonder grote afstanden af te hoeven leggen.

Duurzaam vervoer

De beste manier om rond te reizen in Spanje is met je eigen of een gehuurde auto. Elektrisch rijden is in Spanje steeds populairder en in je kunt met een gerust hart met een elektrische auto op reis naar Asturië. Ga je met de trein, dan kan onze lokale reisexpert een elektrische huurauto voor je regelen. Op die manier heeft het vervoer tijdens je vakantie een zo klein mogelijk impact op het klimaat.

 Benieuwd bij welke restaurants op je bestemming je als vegetariër of veganist goed kan eten? Download dan voor vertrek de app Happy Cow. Daarmee heb je vega(n) vriendelijke adresjes in meer dan 180 landen op zak. Eet smakelijk! 

Spanje kanotocht excursie - Asturias

CO2-neutrale activiteiten

Asturië is bij uitstek een bestemming voor excursies die geen CO2-uitstoot veroorzaken. De enige energie die je verbruikt komt van je eigen, lichamelijke inspanning. Met talloze natuurparken, waaronder de beroemde Picos de Europa, kun je in Asturië prachtige wandel- en fietstochten maken. Ook mountainbiken, kanoën en kajakken zijn populair. Onze lokale reisexpert geeft graag tips en suggesties voor outdoor activiteiten en wandel- en fietsroutes die aansluiten op jouw reisroute en interesses.

Bescherm, toon respect en reis plasticvrij
We hebben met ons gezin het nog vrij onontdekte noordwesten van Spanje verkend. Een afwisselende reis waarbij de natuur centraal stond; wandelen in de bergen, langs meertjes, maar ook de mooiste baaitjes en vissersdorpjes. Wij hebben de reis per trein gedaan: dit was zelfs te doen met een dreumes en bijbehorende bagage... vanaf de Franse grens reisden we met een huurauto.

Nationale parken en cultureel erfgoed

Asturië is een echte natuurbestemming en de regio telt veel natuurparken die onder goede bescherming staan. Ter illustratie: ruim 35% van de oppervlakte van Asturië staat onder natuurbescherming, het hoogste percentage in heel Spanje, waar het gemiddelde 10% is. Bezoek aan natuurparken is dan ook een belangrijk onderdeel van een verblijf in Asturië. Tijdens de voorbeeldreis voor een vakantie Asturië ben je in totaal zeven dagen op pad in Picos de Europa (Unesco biosfeer reservaat) en natuurpark Somiedo. Je bezoek wordt altijd zo duurzaam mogelijk ingericht. Bijvoorbeeld door op pad te gaan met een lokale natuurgids of wildlife ranger en door te verblijven in een accommodatie die gelegen is binnen de grenzen van het natuurpark of ermee samenwerkt. Zo draag je bij aan een verantwoorde manier van toerisme waarbij natuurbehoud voorop staat. 

Overtoerisme voorkomen

Omdat Asturië nog niet zo bekend is bij toeristen uit het buitenland, is het er aanzienlijk minder toeristisch dan in andere delen van Spanje Dat neemt niet weg dat het ook hier in de zomermaanden op de meest bekende plekken behoorlijk druk wordt. Bij Better Places vinden we het belangrijk om ons in te zetten voor het voorkomen van overtoerisme. Daarom moedigen we zoveel mogelijk reizen in het voor- of naseizoen aan. Onze lokale reisspecialist in Asturië houdt daarnaast rekening met plekken die (te) druk worden op bepaalde momenten en zal daar het reisvoorstel op aanpassen. Dat kan bijvoorbeeld door alternatieven te geven voor het populaire Picos de Europa in de zomermaanden, zoals de eveneens prachtige natuurgebieden Ribadesella, Somiedo en Luarca. Daarnaast delen we bij elke voorbeeldreis informatie over de beste reistijd voor Spanje waarbij we - naast het weer - ook rekening houden met de drukte. Dat zorgt niet alleen voor minder drukte, maar levert ook een betere ervaring op voor de reiziger. Prijzen zijn lager, het aanbod is groter, het weer is nog aangenaam en toeristische plekken zijn minder druk.

Plasticvrij reizen

Het kraanwater is veilig drinkbaar in Asturië, wat er voor zorgt dat plasticvrij reizen over het algemeen goed te doen is. In de meeste dorpen staan bovendien drinkfonteintjes waar je een fles kan vullen. Neem daarom zeker een hervulbare waterfles mee op reis, zo kan je eenvoudig heel veel plastic flesjes besparen. Bij Better Places stimuleren we de ondernemers waar we mee samenwerken ook om alternatieven te bieden voor plastic flesjes water. In het geval dat accommodaties toch nog plastic flesjes en andere wegwerpproducten gebruiken, zoals kleine shampoo- en zeepverpakkingen, adviseren wij reizigers deze te laten staan en hun eigen producten te gebruiken. Lees meer over plasticvrij op reis

Beren Slovenië

 In natuurpark Somiedo kan je tijdens een excursie beren spotten. Op veel bestemmingen worden beren speciaal voor dit soort toeristische excursies gevoerd, zodat de kans groter is dat je ze ziet. In Somiedo is dit niet aan de orde. Daarmee is de kans dat je ze (van dichtbij) ziet weliswaar kleiner, maar is de ervaring wel authentiek en wordt het natuurlijke gedrag van de dieren niet verstoord. Dit is in lijn met ons beleid voor dierenwelzijn

Impact op het klimaat

Impact op het klimaat

CO2-uitstoot van de vlucht naar Asturië

De retourvlucht van Amsterdam naar Oviedo veroorzaakt gemiddeld 635 CO2e per persoon. Dan kies je de meest efficiënte vlucht voor het klimaat: een directe chartervlucht op basis van economy class. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. 

Gelukkig is het voor een reis naar Asturië niet nodig om het vliegtuig te pakken. Wanneer je met minimaal twee personen een auto deelt is de CO2-uitstoot van de rit naar Oviedo 245kg per persoon. Dat scheelt dus nogal wat aan schadelijke broeikasgassen. De meest duurzame optie is om de trein te pakken, want naar Noord-Spanje heel goed te doen is.

Aantal vluchten

In geen van onze Spanje voorbeeldreizen is een binnenlandse vlucht opgenomen. De afstanden zijn kort genoeg om per auto of zelfs met het openbaar vervoer af te leggen. Bovendien kan je voor een rondreis Asturië ook voor de heen- en terugreis alternatieven kiezen voor het vliegtuig.

Met de trein naar Asturië

Reis je met de trein naar Asturië? Dan is je persoonlijk CO2-uitstoot met 55kg minimaal. Spanje lijkt misschien ver weg, maar met de trein sta je binnen tien uur al in San Sebastian. Met de trein naar Spanje is dan ook comfortabel én leuk, zo kan je onderweg nog een mooie tussenstop maken en wordt de reis naar de bestemming echt onderdeel van je vakantie.

Trein Spanje

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je vliegreis naar Spanje maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Travelife Certificering logo Travelife

Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen of een ander vergelijkbaar certificaat dat erkend wordt door de GSTC. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexperts in Midden-Spanje en Noordoost-Spanje zijn Travelife Certified en onze reisexpert in Noordwest-Spanje is Travelife Partner.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.