Tijdens een Spanje vakantie denk je misschien direct aan zon, zee en strand, maar Spanje heeft veel meer te bieden. Het is een aanrader om naast de bekendere plekken te bezoeken ook bijzondere activiteiten te ondernemen. Onze reisexperts in Spanje hebben een greep uit het aanbod van excursies in Spanje hieronder beschreven. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige wandeltocht met lokale gids, een proeverij bij een lokale kaas- of wijnboer, loop je een dagje mee op een ecologische boerderij of fiets je door een nationaal park in het midden van Spanje. Er zijn nog veel meer leuke excursies die je kunt toevoegen en reisexperts Debora en Rob kunnen je veel tips geven. 

Ontmoet de locals tijdens een excursie in Spanje

  • Draag bij aan het goede dat toerisme kan brengen
  • Doe prachtige ervaringen op bij lokale gemeenschappen
  • Ontdek de Spaanse natuur
  • Proef de Gastronomische cultuur

Excursies Noordwest-Spanje

Regio's: Baskenland, Cantabrië, Asturië & Galicië

Loop een stuk van de Camino de Santiago

De wereldberoemde Camino de Santiago loopt voor een deel door Noord-Spanje. Dit is dan niet de Camino die het meest gelopen wordt, maar een aantal varianten (Camino del Norte en Camino Primitivo). Deze excursie, onder leiding van een Engels-of Nederlandstalige lokale gids, neemt je een dag mee op de eerste etappe van de Camino Primitivo (12 of 24 km, afhankelijk van je keuze). Je begint in Oviedo, waarvandaan de allereerste pelgrim ooit richting Santiago de Compostello vertrok. Daarna loop je door de heuvels en langs rivieren om zo het prachtige Asturiaanse landschap te ervaren. Onderweg vertelt de gids je alles over de Camino en het leven in Asturië!  

Spot typische vogels van het hooggebergte in Picos de Europa

Zou je ook zo graag eens lammergieren, keizerarenden of rotskruipers willen zien? Dan is dit je kans! Een lokale, Engelstalige vogelgids neemt je een dag mee naar de Picos de Europa, op de grens van Cantabrië en Asturië. Naast het spotten van vogels heb je alle tijd om het imposante landschap in je op te nemen. Ook kan de gids je alles vertellen over andere leuke bezienswaardigheden en lekkere restaurantjes in de regio. 

Beleef het Asturiaanse platteland - Excursies Spanje

Een heel groot deel van Asturië is platteland en (extensieve) landbouw vormt voor veel mensen hier nog steeds een bron van inkomsten. Tijdens deze excursie krijg je de kans mee te lopen op een ecologisch melkveebedrijf, te helpen bij het binnenhalen van de koeien en al je vragen te stellen aan de boer. Een hele leuke excursie, vooral aan te raden voor gezinnen met kinderen! 

Tijdens je rondreis door Spanje verblijf je in duurzame, kleinschalige accommodaties op een unieke locatie. 

Bezoek een ambachtelijke bierbrouwerij

Berrea-bier is inmiddels een begrip in Asturië en tijdens deze excursie bezoek je de ambachtelijke brouwerij. De eigenaar legt je het maakproces uit en daarna krijg je natuurlijk de kans de verschillende biertjes te proeven en te toasten! 

Op zoek naar de Cantabrische bruine beer

Het aantal bruine beren in Asturië is de afgelopen jaren geroeid naar meer dan 300, met dank aan verschillende beschermingsmaatregelen. De bruine beer wordt nu vaak gezien als het icoon van Asturië, en de lokale bevolking ziet steeds meer in dat bescherming van deze bijzondere diersoort bij kan dragen aan de lokale economie en de leefbaarheid van dorpen. Door deel te nemen aan deze excursie draag je daar dan ook aan bij! Samen met een lokale Engelstalige gids ga je op zoek naar de bruine beer. Het is zeer waarschijnlijk dat je ook ander wildlife van Asturië zal zien, zoals gemzen, edelherten, en misschien wel een wilde kat of wolf! 

Ontdek de geschiedenis en natuur van Gijon per fiets

Tijdens deze excursie onder leiding van een Nederlandstalige gids ontdek je de hoogtepunten van Gijon in één dag! We bezoeken het grootste stenen gebouw van Spanje en wandelen door de fantastische botanische tuinen en de oude visserswijk Cimadevilla. Dit maakt de tour een perfecte combinatie van geschiedenis, architectuur en natuur. We verplaatsen ons op de fiets tussen deze hoogtepunten (ongeveer 10 kilometer in totaal) en verkennen de Botanische Tuin en Cimadevilla te voet (ongeveer 5 kilometer in totaal). Gijon is een geweldige stad om op de fiets te ontdekken: deze excursie laat je Gijon ervaren als een local! 

Benieuwd naar de prachtige natuurgebieden in Spanje? Bekijk dan het voorbeeld van onze natuurreis door het noordwesten van Spanje.

Excursies Midden-Spanje

Regio's: Madrid, Castilië en León, Castilië- La Mancha & Extremadura

Tapas tour in Madrid - Excursies Spanje

Of je nu aankomt of vertrekt vanuit Madrid, een privé tapas tour met een lokale gids is dé manier om te proosten op het begin van je avontuur, of te proosten op alle indrukken van de afgelopen tijd. De gids neemt je mee naar de lokale tapas barretjes en laat je genieten van de lokale versnaperingen die de stad te bieden heeft. De tour neemt je van de begaande toeristische paden en laat je de locaties zien waar alleen de lokale bevolking zijn tapas eet. Met het genot van een koud biertje of een fruitige wijn, worden er op drie verschillende locaties een assortiment van tapas voorgeschoteld. Daarnaast geeft de gids je uitleg over de Spaanse gastronomie en cultuur.  

Wijnkelders in de catacomben van een kasteel

Tijdens deze excursie breng je een bezoek aan een bijzondere wijnbodega. De tour neemt je mee naar de kelders en catacomben van een kasteel dat boven op een heuvel staat. Het indrukwekkende bezoek door de bodega neemt je ondergronds, waar meer dan 2 miljoen vaten in de gangen van de catacomben verschuilt liggen. Door de constante temperatuur blijft de wijn hier altijd perfect. Na de wandeling is het tijd voor een proeverij van een aantal van de vele wijnen die deze bodega in de Ribera de Duero regio produceert.  

Wist je dat Spanje gemakkelijk te bereizen is met je eigen auto? Lees onze tips en tricks over het reizen met je eigen auto

Bezoek een klein olijfoliefabriekje

De gouden vloeistof, de bijnaam van olijfolie, wordt al 2000 jaar gemaakt in Spanje, en is ´s werelds grootste producent. Voor honderden kilometers zie je de olijfboomgaarden verspreid over de heuvels van Spanje. In de provincie van Toledo heb je de kans om te zien hoe het in zijn werk gaat; van pluk tot in de fles. Je leert hoe de olijven geplukt worden en vervolgens geperst. Een wereld gaat vandaag voor je open. Je eindigt met een proeverij van verschillende olijfolies. Een zeer interessante, maar vooral leuke excursie in Spanje. 

Kajaktocht door de Spaanse versie van de Grand Canyon

Het gebied van Hoces de Duratón is bijna tot niet bekend bij de Spanjaard, en al helemaal niet in het buitenland. Een diepe kloof waar de rivier Duratón zichzelf doorheen wringt. In de steile wanden van de kloof zijn er honderden roofvogels die hier hun nesten hebben. De gieren zweven continu door de lucht, zoekend naar hun prooi voor de dag. Je hebt tijdens je reis de mogelijkheid om door deze indrukwekkende kloof te kanoën en deze van binnen te ontdekken.  

Nog niet overtuigd om met je kinderen naar Spanje te reizen? Lees hier 10 redenen om het wel te doen. 

Ontdek de geheimen van de Spaanse ham

Wie kent het niet, de Spaanse ham? Waar komt deze vandaan, en wat is het verschil tussen Serrano en Iberico ham? Tijdens je reis door Salamanca kom je langs Guijuelo, bekend om één van de beste hammen ter wereld. Je hebt de kans om een spoed cursus Spaanse ham te ontvangen. Bij een ambachtelijke hamdrogerij in Guijuelo krijg je alles te weten over hoe de ham gedroogd en gerijpt wordt, hoe deze gesneden moet worden en wat de verschillen zijn tussen een ham van een euro, en eentje van honderd euro. Je eindigt uiteraard met een proeverij van verschillende soorten.

Verken Tablas de Daimiel met E-bike en lokale gids

Het nationale park Tablas de Daimiel is een moeraslandschap bekend om zijn trekvogels. Er is geen betere manier om het park te verkennen dan per E-bike. In een klein gezelschap met een verrekijker om je nek, neemt de gids je mee door het park. De natuurgids weet de beste plekjes te vinden waar je de mooiste vergezichten hebt, en daarnaast ook de vogels voor je spot. Zo hoef je niet urenlang te zoeken. De dag is een echte natuurbeleving en een lokale gids brengt veel meerwaarde toe aan je bezoek. Aan het eind van de dag kun jij een heel lijstje vogels afstrepen en heb je veel meer kennis over het gebied en de flora en fauna erin.

Plan jouw reis naar Spanje

Ben je op zoek naar een bijzondere Spanje rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob of Debora, de reisexperts in Spanje. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Rob of Debora.

Meer inspiratie voor excursies Spanje?

Wil je meer lezen over wat je kunt doen in Spanje? Lees meer inspiratie voor activiteiten rondom Madrid op de blog van Jessica. Wil je meer lezen over wat je in de omgeving van Asturië kunt doen, kijk dan hier voor leuke tips

Beste reistijd Spanje

Je plant je reis naar Spanje het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Spanje.