Gedroogd, gekruid, gerijpt.. de Spaanse jamón wordt wereldwijd geroemd. Eet je liever geen ham, of andere vlees- en vissoorten? Dan is het slim om je goed voor te bereiden op je reis. Want vegan en vegetarisch eten in Spanje is nog niet zo vanzelfsprekend als we in Nederland gewend zijn. Met onze tips voor vegetarisch eten in Spanje kom je in elk geval een heel eind!

Bij Better Places stel je je rondreis Spanje samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

1. Vegetarische tonijn

Bestel je een sandwich vegetariano? Dan moet je niet vreemd opkijken als je een pistolet met tonijn geserveerd krijgt. Vis is tenslotte geen vlees. In het binnenland van Spanje is het begrip vegetariër nog redelijk onbekend. En zelfs in grote steden, zoals Madrid en Barcelona, krijg je nog wel eens vragende blikken als je vraagt of er ook gerechten zonder vis en vlees op het menu staan. De sleutel tot een geslaagde vegetarische vakantie is 'vriendelijkheid' en 'geduld'. De obers en koks zullen er alles aan doen om je een fijne tijd te bezorgen. Leer een paar handige woorden en zinnen in het Spaans, zodat je kan uitleggen wat je wel en niet eet. Dan zul je zien dat er meer mogelijk is dan je op basis van de menukaart zou denken.

2. Hier moet je op letten

Het woord vegetariano betekent niet per definitie dat er geen dieren in een gerecht zitten. Het betekent vooral dat vlees niet het belangrijkste ingrediënt van de maaltijd is. Het kan zijn dat er tonijn in de vegetarische salade zit, of stukjes ham bij de gegrilde groenten. Het is dus slim om altijd even na te vragen wat er precies in een ogenschijnlijk vegetarisch gerecht zit. Let vooral ook op de bouillon. Die wordt nogal eens vergeten als ingrediënt van vis of vlees. Tegelijkertijd stijgt het aantal vegetariërs en veganisten in Spanje net zo hard als in Nederland. Dat betekent dat de keuze met de dag groter wordt. Laat je dus niet ontmoedigen wanneer je enige keuze een broodje met sla is. Even verderop kun je vast iets lekkerders krijgen.

Vegetarisch eten in Spanje is een makkelijke manier om je CO2-uitstoot op reis te verkleinen. Wij geven nog meer tips voor een kleinere voetafdruk op vakantie.

3. Vegetarische tapas

Kijk je ook zo uit naar een tafel vol Spaanse tapas? Gelukkig kun je als vegetariër en veganist ook genieten van deze heerlijke Spaanse traditie. Er zijn namelijk heel veel gerechtjes per ongeluk vegetarisch of met een kleine aanpassing vegan te maken.

  • Spaanse tortilla: dikke omelet van aardappel en ei
  • Patatas bravas: gefrituurde aardappels met pittige tomatensaus (vegan)
  • Berenjenas fritas: gebakken aubergine met honing of balsamicoazijn (die laatste is vegan)
  • Espinacas con garbanzos: spinazie met kikkererwten (vegan)
  • Escalivada: gegrilde aubergine, paprika en ui (vegan) (let op dat er geen kabeljauw bij zit)
  • Croquetas de boletus: champignonkroketjes

4. Nog meer vegetarische gerechten

Omdat lekker en traditioneel eten een belangrijk onderdeel is van je rondreis door Spanje, delen we nog meer vegetarische gerechten waar je watertandend naar uit kan kijken.

  • Churros: gefrituurd deeg met suiker (vegan)
  • Pan con tomate: brood met verse tomatenpuree, olijfolie en knoflook als ontbijt (vegan)
  • Gazpacho: koude soep van rauwe tomaten (vegan)
  • Salmorejo: stevige gazpacho, doordat er brood doorheen gepureerd is (vegan) (vraag zonder ham en ei)
  • Ensalada mixta: gemengde salade met diverse ingrediënten (vraag zonder ham, ei en tonijn)

Twijfel je of je gaat vliegen, de trein pakt of toch liever met de auto naar Spanje gaat? Wij zetten de CO2-uitstoot per vervoersmiddel voor je op een rij, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

5. Handige woorden en zinnen

Maak meteen vrienden met de bediening door op je beste Spaans uit te leggen wat je liever wel en niet eet. Hier alvast een paar handige woorden en zinnetjes. PS: eindig natuurlijk ook elke zin met 'por favor'!

Olo verduras, sin jamón, huevos o atún – Alleen groenten, geen ham, ei of tonijn.
Yo no como... – Ik eet geen..
Carne – Vlees
Pescado – Vis
Queso – Kaas
Lácteos – Zuivel

6. Zo wordt vegetarisch eten in Spanje nog makkelijker

Ben je in een Spaanse stad en op zoek naar een leuk restaurant met voldoende vegetarische opties? Met de HappyCow app op je telefoon heb je die zo gevonden. De app laat precies zien welke restaurants helemaal vegetarisch zijn of een aantal vleesloze gerechten op de kaart hebben staan. The Vegan Passport is een andere handige app voor vegetariërs en veganisten. In de app staat in elke taal beschreven wat je liever niet en wat je vooral wel kunt eten. Zoek de Spaanstalige pagina op en laat die aan de kok zien. Dan weet die wel raad met jouw dieetwensen. Handig!

Plan jouw reis naar Spanje

Ben je op zoek naar een bijzondere Spanje rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met onze reisexperts in Spanje. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Anouschka, Rob, Alba, Richard of Debora.