De beste reistijd in Albanië wordt met name bepaald door het klimaat, maar ook door de drukte. Albanië is voor veel Nederlanders een relatief onbekend land in de Balkan. Het toerisme loopt nog wat achter, maar aan het klimaat zal dit niet liggen! Gelegen aan de Adriatische en Ionische kusten kent dit land een aangenaam mediterrane klimaat met warme zomers en zachte winters aan de kust. In het binnenland kan het tijdens de winter wel koud worden. Manjola en Bekida, onze lokale reisexperts die er al hun hele leven wonen, geven je graag advies en laten je hieronder in meer detail weten wat de beste reistijd is voor een rondreis door Albanië.

Albanië heeft een aangenaam mediterraans klimaat, gekenmerkt door warme zomers en zachte winters langs de kust. In het binnenland van Albanië kunnen de winters een stuk strenger zijn. In juli en augustus is het druk aan de Zuidkust, in het binnenland valt het erg mee.

Albanië Klimaat

beste-reistijd-albanie

Beste reistijd: Albanië heeft twee verschillende klimaatzones: de kust en het binnenland. Aan de kust zijn de zomers lang en warm (soms heet) en met name aan de zuidkust bij Sarandë heb je zeer veel zonuren per jaar. De winters aan de kust zijn mild.

Ook in het binnenland zijn de zomers warm, maar de winters zijn hier streng en met veel sneeuw. Er valt in Albanië relatief veel regen. Het beste weer heb je in de periode juni t/m september. Als je wilt wandelen in de bergen, zijn de zomermaanden het beste om Albanië te bezoeken. De maanden mei, juni, september en begin oktober zijn ook goed mogelijk, maar in de bergen van Valbona kan tot in juni sneeuw liggen. Wellicht dat je dan dus sommige wandelingen in de hoogste delen van de bergen niet kunt doen. Het voor- en najaar verder uitstekende tijden om door Albanië te reizen.

Drukte in Albanië

beste-reistijd-albanie

Beste reistijd: De drukste maanden in Albanië zijn de zomermaanden. Het is dan met name druk aan de Zuidkust. Ga je puur voor steden en cultuur en niet voor de bergen of de zee, dan kun je ook in de zeer rustige wintermaanden naar Albanië afreizen.

Beste reistijd Albanië: Evenementen

In 2024 vindt van 10 maart t/m 9 april de Ramadan plaats. De Ramadan is de vastentijd. Moslims die de Ramadan aanhouden, onthouden zich in deze periode van zonsopgang tot zonsondergang van eten en drinken. Hoewel de Islam de belangrijkste religie is in Albanië, zul je als toerist weinig merken van de Ramadan.

Albanië met kinderen

Wil je graag naar Albanië reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier een mooi voorbeeld van een familiereis Albanië voor actieve gezinnen.

Plan jouw reis naar Albanië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Albanië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Afrora of Bekida, de reisexperts in Albanië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Bekida of Afrora.

Reiservaringen Albanië

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Albanië op TrustpilotRondreis of Reviews.