Albanië heeft geen al te beste naam als het aankomt op veiligheid. Albanezen zijn in West-Europa betrokken bij drugshandel en andere criminele activiteiten. In april 2019 is druk gesproken over het opnieuw invoeren van een visumplicht. Zo jammer, dat een gering aantal mensen zo bepalend kan zijn voor het beeld dat we van de veiligheid in Albanië hebben. Eenmaal in Albanië blijkt de situatie namelijk helemaal anders. Daar word je als toerist overal even vriendelijk welkom geheten en is men trots en blij dat je er bent. Ben je bang voor zakkenrollers of auto-inbraak? In Amsterdam is het risico minstens zo hoog als in Tirana.

Veiligheid Albanië: Je bent hartelijk welkom

De inwoners van Albanië zijn nieuwsgierig naar de wereld in West-Europa en zullen alle talenkennis die ze hebben, gebruiken om contact met je te maken. Ook als ze maar een enkel woordje kennen is er met handen en voeten heel makkelijk een gesprekje mogelijk. Mensen zijn ontzettend trots op de mooie natuur in hun land en willen het je graag naar de zin maken. Veel mensen verbouwen hun eigen groenten en fruit en je zal de eerste niet zijn die met een krop sla, een bosje vers geplukte bloemen of een pot zelfgemaakte jam afscheid neemt. Aangezien het gemiddelde maandinkomen erg laag is, maar ze je toch graag iets willen geven. De hartelijkheid van de mensen maakt dat je jezelf meteen welkom voelt.

Valbona is één van de mooiste plekken in Albanië. Wil je weten wat je nog meer echt niet mag missen? Hier vind je de mooiste bezienswaardigheden van Albanië.

De weg kwijt

Buiten de stad staan er voldoende bordjes, maar binnen Tirana en de andere plaatsen is het niet altijd even makkelijk om je weg te vinden. Geen probleem, want je staat nog niet stil om jezelf even te oriënteren of er is al iemand op je af gestapt om te vragen of je hulp nodig hebt. Sta er niet van te kijken als mensen helemaal met je meelopen tot je bestemming, zelfs als ze daarvoor zelf een stuk moeten omlopen. Wat dat betreft zit het wel goed met de veiligheid in Albanië

Veiligheid Albanië: Wegpiraten

Het enige echt reële gevaar in Albanië zal je waarschijnlijk ervaren zodra je de weg op gaat. Het weggedrag is te vergelijken met dat in landen als Egypte of zelfs India, behalve dat iedereen in Albanië in elk geval dezelfde richting op rijdt. Medeweggebruikers, die op hoge snelheid door bochten sjezen en inhalen vlak voor een onoverzichtelijke bocht, laten je geregeld met kromme tenen in de auto zitten. In de berm staan ontelbare gedenktekens, met bloemen voor verkeersslachtoffers. Soms staat er zelfs een foto bij, van een compleet gezin dat op die plek is omgekomen, heel triest. Kijk voordat je de weg oversteekt altijd twee keer, want voor je het weet komt er een wegpiraat de hoek omzeilen.

Kenmerkend voor de Albanese keuken is de overvloed aan verse producten, zoals paprika, courgette, aubergine en olijven. Dit komt super goed uit als je vegetarisch wil eten in Albanië!

Zelf een auto huren

Met het openbaar vervoer kom je lang niet overal en een huurauto is dé manier om veel mooie plekken van Albanië te zien. Ondanks het onverantwoorde rijgedrag van de Albanezen kan je prima zelf een auto huren hier. De wegen zijn, buiten Tirana, heerlijk rustig en de kwaliteit van de wegen tussen de bekende bezienswaardigheden is prima. Overal staan bordjes en Google maps is vrij accuraat. Als je zelf rustig rijdt wordt er gewoon om je heen gestuurd en heb je van de snelheidsduivels eigenlijk weinig last. Het is vooral dat je voor je op de weg van alles ziet gebeuren, waarvan je denkt “NEE! Gaat niet goed, gaat niet goed.. oehhh, ging nét goed”.

Houd er met de veiligheid wel rekening mee dat de wegen in Albanië bochtig zijn en de reistijd kan oplopen als er bijvoorbeeld net een vrachtwagen voor je zit. Rond Tirana zijn de wegen het grootste deel van de dag overvol, dus ook daar moet je rekenen op extra reistijd. En stalen zenuwen. Waar eigenlijk 3 banen zijn maakt men er 4 of 5 en iedereen rijdt op een millimeter van elkaar. Neem altijd een goede verzekering bij je auto, waarbij je het eigen risico afkoopt. Heb je er toch geen vertrouwen in, dan kan je ook kiezen voor een auto met chauffeur.

Plan jouw reis naar Albanië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Albanië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Afrora, de reisexpert in Albanië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Afrora.

Albanië met kinderen

Albanië is een prachtige bestemming om een mooie familiereis te maken. Een divers land met een prachtige kustlijn, mooie bergwandelingen en een fijne cultuur. Onze lokale reisspecialist heeft een voorbeeldreis met een focus op cultuur en ontspanning gemaakt om met de kinderen door Albanië te reizen. Wil je graag op avontuur met je gezin, bekijk dan eens deze actieve familiereis door Albanië.

Meer inspiratie opdoen?

Meer informatie lezen over reizen door Albanië? Lees het blog van Yvonne en geniet van haar verhalen over dit prachtige land. Of lees de ervaringen van reizigers op Reisgraag of Rondreis.

Beste reistijd Albanië

Je plant je reis naar Albanië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Albanië.