Als je Albanië wilt ontdekken, dan hoef je niet per se een vlucht naar Tirana te boeken. Je kunt ook prima met de auto naar Albanië reizen. Op die manier zie je een groot aantal Europese landen en stop je onderweg waar je maar wilt. Keuze genoeg! Albanië is bovendien een ideaal land voor een roadtrip. Van authentieke dorpjes naar afgelegen natuurgebieden: met je eigen auto leer je de mooiste plekken van Albanië kennen. 

Met de auto naar Albanië 

 • Alle vrijheid om te stoppen waar je wilt
 • Je rijdt door heel Europa en leert verschillende landen kennen
 • Je reis begint al op het moment dat je vertrekt
 • Je bepaalt zelf je reisroute én je reistempo

De beste reisroutes van Nederland naar Albanië 

De autoreis naar Albanië duurt minimaal 23 uur. Het is daarmee geen bestemming waar je zo naartoe rijdt, de autoreis is echt onderdeel van je vakantie. Er zijn talloze verschillende routes mogelijk, dus kijk goed welke plekken je onderweg wilt bezoeken en neem alle tijd om rustig naar Albanië te rijden. Er zijn twee hoofdroutes die aan te raden zijn als je met de auto naar Albanië gaat. 

Is met de auto naar Albanië rijden niks voor jou? Wat dacht je van een reis met de trein naar Albanië? Dat is niet alleen heel ontspannen, je kunt onderweg ook een paar mooie stops maken.

Met de auto naar Albanië: overland 

De meest rechtstreekse route naar Albanië leidt overland. Je rijdt dan via: 

 • Frankfurt, Neurenberg en München in Duitsland (München is een fijne stopover)
 • Salzburg in Oostenrijk (leuk om een paar dagen te stoppen)
 • Slovenië (zeker de moeite van het verkennen waard)
 • Kroatië (bijvoorbeeld via Zagreb, Zadar, Split en Dubrovnik)
 • Montenegro (bezoek de Baai van Kotor)
 • In Montenegro steek je de grens naar Albanië over

Met de auto naar Albanië: met de ferry vanuit Bari 

De tweede optie is een reis via Italië, waar je in de zuidelijke havenstad Bari de boot naar Albanië pakt. In dit geval rijd je via Duitsland en Zwitserland naar Italië. In Italië zak je via Milaan, Bologna en Ancona af naar de provincie Puglia, de hak van de laars. Neem onderweg de tijd voor een paar leuke overnachtingen, want Italië heeft natuurlijk enorm veel te bieden.  

In Bari neem je de ferry naar de Albanese stad Durrës. Je kunt kiezen uit drie verschillende ferrymaatschappijen en elke dag vertrekken er meerdere boten. De boottocht duurt acht of negen uur. Neem je een nachtboot, dan kun je kiezen uit verschillende soorten slaapplaatsen. 

Let op: zorg dat je voor elk land wat je bezoekt de juiste tolvignetten hebt. Op de website van de ANWB vind je per land wat je nodig hebt.

Autorijden in Albanië: de feiten 

Autorijden in Albanië is een mooi avontuur. Het land is bezig om de wegen te verbeteren, maar vooral buiten de hoofdwegen moet je nog rekening houden met gaten en hobbels in de weg. De hoofdwegen zijn meestal vrij goed. Je kunt op de weg ook regelmatig dieren en niet-gemotoriseerd verkeer tegenkomen, dus let altijd goed op. 

De Albanezen houden er een wat chaotische rijstijl op na. Ze stoppen bijvoorbeeld waar ze maar ze willen en de richtingaanwijzer lijkt optioneel te zijn. Inhalen gebeurt ook op de meest bijzondere momenten. Toch is autorijden in Albanië prima te doen. Je bent al snel gewend aan het weggedrag. Het is vooral belangrijk dat je op blijft letten en zelf voorzichtig bent. 

Met de auto naar Albanië: verkeersregels 

Lees voor je vertrekt over de verkeersregels in Albanië, zodat je weet waar je rekening mee moet houden. Zo mag je binnen de bebouwde kom alleen toeteren in noodgevallen. Buiten de bebouwde kom mag het ook als je iemand wilt inhalen. Je moet overdag met dimlicht of dagrijlicht aan rijden en je mag tijdens het rijden geen mobiele telefoon vasthouden. De politie controleert vrij streng, dus zorg dat je je netjes aan de regels houdt. 

Heb je interesse om lekker lang op reis te gaan? Lees meer over de voordelen van slow travel.

Wat moet je meenemen in de auto? 

Laat je auto van tevoren goed checken op algemene zaken als het oliepeil en wielprofiel. Een kleine beurt voor vertrek kan geen kwaad, want je gaat een flinke afstand afleggen. Je bent in Albanië verplicht om deze spullen in de auto te hebben liggen: 

 • Een gevarendriehoek
 • Een veiligheidsvest (bij voorkeur voor alle inzittenden)
 • Verbanddoos
 • Reservelampen
  Deze spullen zijn niet verplicht, maar wel handig: 
 • Reservewiel
 • Brandblusser
 • Sleepkabel

Tanken in Albanië 

Over tanken hoef je je in Albanië geen zorgen te maken. Langs de wegen staan overal tankstations, behalve in afgelegen berggebieden. Zorg dat je daar je tank op tijd volgooit en wacht niet onnodig lang met bijtanken. 

Benieuwd welke excursies je kan doen tijdens je autoreis in Albanië? Lees meer op onze blog.

Reizen naar Albanië met elektrische of hybride auto 

Heb je een elektrische of hybride auto? In landen als Montenegro en in Albanië zelf is elektrisch rijden helaas niet zo makkelijk, want er zijn nog maar weinig laadpunten. Toch is het met goed plannen niet onmogelijk, je moet er alleen wel je reisroute op aanpassen en de afgelegen gebieden links laten liggen. Wil je weten waar je auto op kunt laden? Download dan de app Chargemap, voor IOS en Android.  

Met de auto reizen in Albanië: op je eigen tempo 

Albanië heeft elke reiziger iets te bieden. Of je nu van mooie stranden, hoge bergen, Romeinse ruïnes of leuke plaatsjes houdt. Het land wordt nog niet zo druk bezocht, dus je kunt in relatieve rust reizen. Het is ideaal om een autorondreis Albanië te maken, zodat je zelf je reistempo bepaalt, stopt bij de mooiste plekken en ook de uithoeken van het land makkelijk kunt bezoeken. Onze lokale reisexpert stelt graag je ideale rondreis voor je samen. Neem contact met haar op voor een vrijblijvend voorstel op maat. 

Plan jouw reis naar Albanië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Albanië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Afrora of Bekida, de reisexperts in Albanië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Bekida of Afrora.

Veelgestelde vragen met de auto naar Albanië

Hoe lang duurt de autoreis van Nederland naar Albanië?

Kun je met een elektrische auto door Albanië rijden?

Wat is de beste reistijd voor een autoreis naar Albanië?